Известно е, че феновете на Lego са най-вече децата, тийнейджъри, а и някои пораснали хлапета, превърнали се колекционери в зряла възраст. Но има още една група хора, които имат силно желание да притежават тези играчки. И това са крадците.

Комплектите Lego може да са скъпо удоволствие, пише CNN. В САЩ цената им започва от 100 долара и може да стигне до над 1000 долара. В последните месеци има все по-ясно изразена тенденция тези играчки да се крадат, отчитат полицейските служби в редица щати. Тук не става дума само за „солови играчи“, а и за организирани групи, които се занимават с такива престъпления.

Веднъж откраднати, играчките могат да донесат нелоша печалба. Обикновено те се продават на цени, близки до тези в магазините, което означава, че отстъпките на черния пазар не са чак толкова високи, но клиенти за тях се намират.

На 18 юни магазинът на Мигел Зунига, който продава на франчайз линията Bricks & Minifigs на Lego, е ограбен. Престъпниците влизат с взлом в помещенията в Лумита, Лос Анджелис. Алармата се включва около 5 часа сутринта.

Зунига отива при камерите и вижда, че магазинът се ограбва. Той хуква натам и стига до мястото за десетина минути, но вече е късно. Крадците са изчезнали с играчки на стойност между 5 и 7 хил. долара.

Търговията на черно с такива комплекти процъфтява. Освен, че препродаването им е почти сигурно, проследяването на откраднатата вещ е доста трудно. Експерти в областта твърдят, че един комплект Lego, дори да е използван, може да се продаде на половин цена и пак да има някаква печалба. Това ги прави чудесна мишена.

Един кратък преглед на престъпленията, извършени само през последните няколко месеца, сочи стряскаща тенденция. В Калифорния преди седмици са арестувани двама мъже, обвинени, че са били част от група за кражби, задигнала хиляди играчки от различни обекти в южната част на щата.

Наскоро полицията в Лос Анджелис съобщи, че е провела операция, при която са открити над 280 кутии от Lego. Цените им варират от 20 до над 1000 долара.

Във Филаделфия са регистрирани серия от кражби в последните месеци. Изчезват най-вече комплекти на цени 250-1000 долара. Потърпевшите са редица магазини.

А в канадския град Ричмънд през март полицията открива над 1000 комплекта откраднати играчки - сред тях и Lego, и плюшени. Общата им стойност е над 150 хил. долара.

Макар че е трудно да се намерят категорични данни, разследващите казват, че Lego са сред 10-те най-крадени продукта в САЩ. В тази категория влизат още маркови дънки, чанти, обувки, козметика, както и устройствата на Apple.

„Lego са уникални. Компанията редовно обновява продуктите си и винаги ги свързва по някакъв начин с поп културата. Освен това имат и специални издания на различни комплекти“, казва криминологът Рийд Хейс, преподавател в университет във Флорида и директор на изследователската организация Loss Prevention Research Council за превенция на престъпленията, в която членуват вериги като Walmart, Target, Home Depot и Gap.

Хейс допълва, че работят с повечето бизнеси, които продават играчките на Lego, както и с увеселителните паркове Legoland. Според него интересът към тези продукти никога не спада.

В резултат има не само черен пазар за тях, но и редица фалшификати, които се продават предимно онлайн.

„Lego играчките са сред най-често крадените в нашия регион. Всеки търговец, който ги продава, е застрашен. Но имаме и няколко магазина за играчки втора употреба, които също са мишена“, казва Кейси Слотър, капитан в полицейското управление в Уичита и началник на отдела за борба с престъпленията срещу собствеността.

Според него откраднатите Lego са „лесни пари“, защото е много трудно да се проследи откъде са били задигнати. В рамките на четири месеца до началото на май в Уичита са регистрирани 19 такива кражби. Сред тях са комплекти, посветени на филми като „Междузвездни войни“, „Идиана Джоунс“ и „Завръщане в бъдещето“.

В Калифорния няколко магазина също са се оплакали. Капитанът от местната полиция Калвин Мах казва, че имат четири или пет висящи разследвания за такива кражби.

„Те се случват много бързо – между 30 секунди и 1 минута“, казва той, коментирайки записите от видеонаблюдението в ограбения магазин на Зунига.

„Преглеждайки записите, видях, че те се насочват към определени комплекти. Знаеха какво търсят – искат играчки от висок клас и цена или колекционерски“, обяснява той.

Засега от Lego не са коментирали нарастващия брой кражби на техните продукти. От компанията са фокусирани по-скоро върху това да образоват клиентите си как да разпознават фалшивите играчки.