64-годишната Ейми Дикинсън вече две десетилетия споделя житейски съвети в известната си рубрика "Попитай Ейми".

През годините тя многократно е писала за емоционалната интелигентност – как да бъдем по-самоосъзнати, да управляваме чувствата си и да се проявяваме по-добре за другите хора.

В най-новото издание на рубриката си тя концентрира своите съвети в няколко ключови фрази, пише CNBC.

"Понякога предоставям "сценарии" на хора, които ме питат за правилните думи, които да кажат и затова реших да ги сведа до някои от най-важните послания, които вярвам, че всеки може да направи.", пише Ейми.

Според нея тези седем фрази са:

1. Имам нужда от помощ

2. Съжалявам

3. Прощавам ти

4. Обичам те такъв, какъвто си

5. Аз съм на твоя страна

6. Ти си в безопасност

7. Не си сам

Защо е толкова трудно да кажем "Имам нужда от помощ"

Експертите смятат, че първата най-важна фраза според Ейми е може би най-трудна, защото необходимостта да поискате помощ може да ви накара да се почувствате уязвими, неинтелигентни или не контролирате ситуацията.

"Много от нас надценяват вероятността хората, които молят за помощ, да кажат "не". За тези, които свързват отказа с посегателство върху собствената си стойност, това е голяма пречка", пише психоаналитикът Манфред де Врийс за Harvard Business Review.

"Вследствие на това предпочитат да носят сами тежестта на проблемите си.", обяснява той и допълва: искането на помощ всъщност показва самосъзнание и може да накара човека, към когото се обръщате, да се чувства добре.

Когато се доверявате на другите вие показвате, че ги цените, което задълбочава взаимоотношенията ви. На свой ред, те ще ви се доверят достатъчно, за да помолят за помощ, когато са в нужда.

Силата на емпатията и благодарността

Проявяването на съпричастност, търпение и благодарност към другите чрез използване на фрази, които изграждат връзка, като "аз съм на твоя страна" и "ти не си сам", е сигурен признак за емоционална интелигентност, казва Джулиет Хан, невролог от Харвард и доцент в Columbia Business School.

Тези характеристики могат да ви отведат далеч както на работното място, така и в личната среда.

Благодарността не бива да е условна и емоционално интелигентните хора разбират това добре,

коментира Хан пред CNBC. Да кажете на колегите си, че оценявате усилията им, е признак на висока EQ, добавя той.

Емоционално интелигентните хора "признават и поздравяват някого за добре свършената работа, дори ако е била задкулисна или те лично не са спечелили нищо от нея, защото са състрадателни и съпричастни".

По-пълноценен живот с по-малко съжаления

Проявата на емоционална интелигентност може да ви помогне да живеете по-пълноценен живот, с по-малко съжаления.

Например според онколога, носител на награда "Пулицър" Сидхарта Мукерджи, много хора не казват на другите, че ги обичат и им прощават, докато не са на смъртното си легло. Те потискат тези чувства, вместо да ги споделят.

"Любов и прошка, смърт и преход. Изчакването да изразите себе си само отлага неизбежното", обясни наскоро Мукхерджи пред абсолвенти в Университета на Пенсилвания.

Живеете в свят, в който любовта и прошката са се превърнали в безсмислени, остарели баналности. Те са думи, на които хората са се научили да се смеят.

Брони Уеър, автор на книгата "Петте най-големи съжаления на умиращите" и бивш служител по полагане на палиативни грижи, предлага няколко съвета как да живеете живота си с по-малко съжаления.

Нейните предложения поставят на преден план уязвимостта и връзката, подобно на седемте твърдения на Ейми Дикинсън: Бъдете верни на себе си; изказвайте мнението си и показвайте на хората, които обичате, че ви е грижа за тях.

"Животът е избор", пише Уеър в публикация в блога си. "Това е ВАШИЯТ живот. Избирайте съзнателно, избирайте мъдро, избирайте честно. Изберете щастието."