Сезонът на летните пътувания в Европа е в разгара си и стотици хиляди български туристи се отправят към чужбина.

Много от тях обаче едва ли се замислят, че е възможно това да повиши значително сметките им за телефон, информира БТА.

Съгласно правилата на Европейския съюз, не би трябвало да плащате допълнителни такси, за да използвате мобилния си телефон в други държави, ако сте абонат на регистрирана в България телекомуникационна компания. Но тази услуга може да ви излезе много скъпо, ако ползвате българска карта за мобилен телефон в страна, която не е част от ЕС.

Нещо повече, може да се наложи да платите скъп роуминг дори и да се намирате в държава от Европейския съюз, ако смартфонът ви автоматично се включи към телекомуникационен оператор от страна извън Евросъюза. Това например може да се случи, ако се намирате близо до границата с такава държава.

Вашите обаждания, текстови съобщения и ползването на мобилен интернет, ако се намирате в друга страна от ЕС, ще се таксуват съгласно цените, които плащате обичайно у дома. Това се счита за "справедливо ползване на роуминг услуги", посочва официалният сайт на Европейския съюз.

Когато пресичате границата между две страни от Евросъюза, получавате текстово съобщение от вашия мобилен оператор. Чрез него ще бъдете уведомени, че сте започнали да използвате роуминг. Ще ви бъде напомнено и за правилата на таксуване, които се прилагат в съответствие с политиката на ЕС за "справедливо ползване на роуминг услуги".

Германският съюз на автомобилистите (ADAC) посочва, че тези правила не се прилагат на борда на кораби.

Всеки, който се намира на ферибот или круизен кораб и използва смартфона си чрез неговата мобилна мрежа, ще трябва да плати повече дори и да се намира на територията на Европейския съюз. При тази ситуация може да се наложи да платите до 10 евро за минута разговор по мобилния си телефон.

Роумингът ми е скъп

Когато сте в държава, която е извън Евросъюза, може да "пострадате" финансово, дори и да сте си закупили роуминг пакет от вашия мобилен оператор. При тези пакети по-скъпата роуминг услуга се предлага на по-ниска фиксирана цена.

Роуминг пакетът обаче може да бъде изчерпан, без да бъдете предупредени навреме от вашия оператор и тогава да ви таксуват по много по-високи цени. При тази ситуация, ако ползвате мобилен интернет чрез вашия смартфон, цената на един мегабайт информация, която сте ползвали, може да достигне до 12 евро.

Това означава, че дори разглеждането на само една снимка може да ви струва поне 50 евро посочват експерти, цитирани от ДПА.

Българи, пътували до Швейцария се оплакват, че въпреки закупуването на роуминг пакет българският им мобилен оператор им е начислил допълнителна сметка в размер на близо 500 лева.

Обяснението на служители на компанията в България било, че роуминг пакетът на тези клиенти бил изтекъл и те били информирани за това, но автоматично "се били закачили" за швейцарски мобилен оператор, докато спрат функцията "мобилни данни в роуминг" на смартфона си. Швейцария не е член на Европейския съюз.

Опасност от по-високи сметки по границите с някои държави

Ако сте в чужбина, смартфонът ви по принцип автоматично се свързва към мобилната мрежа, която е с най-силен сигнал за пренос на данни. Може да се окаже, че тази мрежа е на оператор, базиран в страна извън ЕК, чийто услуги са много по-скъпи за вас.

В подобна ситуация може да изпаднат клиенти на мобилните оператори, които живеят в гранични райони на Европейския съюз или ги посещават.

Например може да сте на посещение във Франция, но да се окажете близо до швейцарската граница и телефонът ви да се свърже с местен доставчик на мобилни услуги.

Тогава, по данни на германския онлайн портал за сравнение на цените verivox.de, една минута разговор по мобилния ви телефон може да ви струва с до 1,49 евро повече в сравнение с това, което плащате към вашия мобилен оператор, базиран в Евросъюза.

Друг такъв пример е Турция. Ако се намирате близо до границата с южната ни съседка, може да "се закачите" за турски телекомуникационен оператор. Тогава минута разговор може да ви излезе с до 2,29 евро повече.

Същото се отнася и за районите, които граничат със Сърбия и Северна Македония, които също не са част от ЕС.

Как да избегнете шокиращи сметки

Германският онлайн портал посочва, че ако сте в страна от Европейския съюз, но се намирате в район, който граничи с държава извън ЕС, можете да изключите автоматичния избор на мобилна мрежа и да преминете на ръчен режим. Тогава смартфонът ви няма да се свърже автоматично към мобилната мрежа, която е с най-силен сигнал и вероятно е най-скъпата, посочва ДПА.

Когато сте в хотела или в апартамента, в който сте настанени в чужбина, използвайте локалната безжична мрежа от вида WI-FI, чието ползване най-вероятно е включено в цената на престоя ви.

Изключвайте функцията за ползвани на мобилни данни в роуминг, когато сте на обществени места като железопътни гари и летища, на които имате безплатен достъп до WI-FI. Това обаче крие и известни рискове, тъй като подобни публични мрежи може да бъдат използвани от компютърни престъпници (хакери) за достъп до вашия смартфон и за данните, които съхранявате в него, посочват експерти.

Те съветват да си купувате роуминг пакети, предлагани от вашия мобилен оператор за страните, които не са част от Европейския съюз, но внимателно да следите количеството данни, които сте използвали от тях. Когато получите съобщение, например че ви остават 10 мегабайта мобилен интернет от предплатения пакет, трябва да изключите достъпа на смартфона си до мобилни данни в роуминг. След това можете да закупите нов пакет.

Ако не го направите, предплатените ви мобилни данни може бързо да бъдат изчерпани изцяло и за минути да ви начислят огромна сметка по роуминг тарифа за достъп до мрежата на местен телекомуникационен оператор.