За четвърта поредна година Виетнам остава най-достъпна страна за експати от гледна точка на личните финанси.

Тя заема първо място сред 53 дестинации в проучване на InterNations 2024.

Виетнам обаче е на 40-то място по качество на живот, на 29-то по основни въпроси като дигитална среда, жилища и чужди езици, и на 14-то по отношение на перспективи за кариера, заплата и сигурност на работното място.

Над 12 000 експати в 174 територии участват в по-широкото проучване Expat Insider 2024, което предоставя информация за най-добрите и най-лошите места за живеене, качеството на живот, работата в чужбина и личните финанси.

За индекса на личните финанси InterNations задава на респондентите запитване да класират нивата си на лична удовлетвореност в три области: общи разходи за живот, удовлетвореност от финансовото положение и дали разполагаемият доход на домакинството е достатъчен за комфортен живот, пише CNBC.

Тези данни са използвани за съставянето на доклада, който остава до голяма степен непроменен спрямо миналата година, с изключение на нов участник в списъка – Бразилия (9-то място), на мястото на Малайзия, която пада от 5-то място през 2023 г. до 11-то място тази година.

Ето кои са 10-те дестинации, определени като най-подходящи за експати по критерия за лични финанси:

1. Виетнам

2. Колумбия

3. Индонезия

4. Панама

5. Филипини

6. Индия

7. Мексико

8. Тайланд

9. Бразилия

10. Китай

Азиатските страни доминират в тазгодишния списък, като заемат шест от първите 10 места. Югоизточна Азия се отличава с Виетнам, Индонезия, Филипините и Тайланд, които се класират в Топ 10.

"Достъпните жилища също са голям плюс и в четирите държави: Тайланд е на първо място, Виетнам - на второ, Филипините - на пето, а Индонезия - на осмо", обяснява Кейтрин Чудоба, маркетинг директор на InterNations пред CNBC.

Повечето експати са съгласни, че е лесно да се намери жилище и са доволни от това колко достъпно е то.

От анкетираните експати, живеещи във Виетнам, 86% оценяват положително разходите за живот – това е два пъти повече от средното за света ниво от 40%, а 65% от анкетираните в страната са доволни от финансовото си състояние в сравнение с 54% в световен мащаб.

Освен това 68% от анкетираните твърдят, че разполагаемият доход на домакинствата им е повече от достатъчен, за да водят комфортен живот, в сравнение с 41% в световен мащаб.

Във Виетнам разходите за живот са не само ниски, но и заплащането на чужденците е по-високо.

"Близо два пъти повече от средното за света съобщават за брутен годишен доход от 150 000 долара или повече (19% срещу 10% в световен мащаб)", според InterNations.

Освен това общата удовлетвореност от работата също е много висока сред експатите в страната. Виетнам се изкачва от 24-то място миналата година на 3-то през 2024 г. по този фактор, който е част от подкатегорията "Работна култура и удовлетвореност".

Балансът между професионалния и личния живот надделява над кариерното развитие във Виетнам,

се посочва в доклада. Забележително е, че по-малко от половината (46%) от експатите в страната са на пълно работно време, докато средната стойност за света е 57%. Около един на всеки пет експати (21%) работи на непълно работно време, а около 18% от експатите са пенсионери.

Животът тук преминава без стрес,

което е прекрасна промяна в сравнение с професионалния ми живот, който беше много изтощителен и забързан", споделя британски експат в доклада.

Наред с измерването на удовлетвореността на експатите от личните им финанси, проучването събира и данни за това кои са най-добрите дестинации в световен мащаб.

Този по-широк списък изследва как се чувстват експатите в други аспекти на живота в чужбина според 5 индекса: щастие, качество на живот, лекота на устройване, работа в чужбина и техния собствен индекс "основни неща за експати", основаващ се на администрацията, жилищата, дигиталната среда и езика.

От 53 дестинации в световен мащаб четири азиатски държави попадат в 10-те най-добри тази година: Индонезия (3-то място), Тайланд (6-то място), Виетнам (8-мо място) и Филипините (9-то място).