Гръцкото правителство защити новата си политика за шестдневна работна седмица, като заяви, че това е "изключителна мярка", която ще се прилага само при "специфични обстоятелства".

В началото на юли Гърция въведе нова разпоредба, която дава възможност на служителите в определени сектори и компании да работят по два допълнителни часа всеки ден или да добавят още една осемчасова смяна към графика, което означава, че ще работят 48 вместо традиционните 40 часа седмично, припомня CNBC.

Възмущението от тази политика се разпространи в социалните медии, тъй като регламентът беше посрещнат с отпор от профсъюзите и политическите наблюдатели, които критикуваха този ход.

Когато пакетът от политики, съдържащ законопроекта, беше обявен за първи път през септември миналата година, хиляди протестираха срещу него.

Някои критици изразиха загриженост дали политиката може да бъде разширена до други сектори и предприятия, дали служителите няма да получават справедливо възнаграждение или ще бъдат претоварени с работа.

"Важно е да се отбележи, че този нов регламент по никакъв начин не засяга установената от гръцкото законодателство 5-дневна/40-часова работна седмица, нито пък въвежда нова 6-дневна работна седмица", заяви гръцкият министър на труда и социалната сигурност Ники Керамеус."Всичко, което прави, е да предвиди само при ограничени обстоятелства възможност за допълнителен работен ден като изключителна мярка."

Само два вида предприятия попадат в обхвата на регламента, а именно тези, които работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата с ротационни смени, и тези, които работят 24 часа в денонощието през пет или шест дни в седмицата, също с ротационни смени, уточни Керамеус.

Особено за предприятия, които не работят всеки ден, "опцията за допълнителен работен ден е допустима само в случай на повишено работно натоварване", категоричен е той.

Министърът заяви, че новите разпоредби ще предпазят служителите от това, че трудът им не е официално деклариран по правилния начин, което означава, че могат да бъдат справедливо компенсирани. Например, заплатите на работниците могат да се повишат с увеличаването на работното време.

"Освен това законът предвижда повече мерки за осигуряване на защита на работниците, като например гарантирани почивни дни, определено работно време и гаранции срещу несправедливо уволнение", допълни министърът.

Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че през 2022 г. служителите в Гърция са работили средно повече часове, отколкото тези в САЩ, Великобритания и целия ЕС. Гръцките служители са работили средно с над 300 часа повече годишно от средното за ЕС.

Керамеус заяви, че в много други държави са въведени мерки и разпоредби, които са подобни на новата политика на Гърция.

"Повечето страни в Европа имат подобни разпоредби за извънредни допълнителни работни дни. Така че Гърция не прави нищо различно", категорична е тя.