Да работиш дистанционно или не отдавна не е тема. И макар че ехото на ковид пандемията все още отеква в отношенията работодател-служител, вече има нова тенденция, която ще промени още повече пазара на труда Това е т. нар. трансгранично наемане или с повече думи – да си намериш служител от друга държава, пише CNBC.

„Дистанционната работа бе началото на безграничната“, описва новия тренд Джереми Джонсън, директор на Andela, компания за подбор на кадри, сред чиито кадри са Goldman Sachs, Github и Coursera.

„След като веднъж осъзнаете, че не е нужно да сте в един и същи офис пет дни в седмицата, за да изградите екип, който решава проблемите, започвате да разбирате, че страхотни хора има навсякъде по света“, допълва Джонсън.

Наемането на експерти с фокус върху иновации и ефективна работа засенчва националните граници и глобалните часови зони и се превръща във феномен. През последните три години привличането на хора по този начин се е удвоило, сочи проучване на американската консултантска компания Gartner.

До 2022 г. основните пазари за служители в технологичната индустрия са Пекин и Делхи. И още по онова време тяхното значение вече е доста по-голямо от това на градове като Ню Йорк и Сан Франциско, твърди докладът Global Tech Talent Guidebook 2024 на друга консултантска компания – CBRE. Сега вече говорим за процъфтяващи пазари на кадри като Букурещ, Кейптаун, Филипините и Кения.

Трансграничното наемане е пример за търсене на нещо скъпо (в случая служител), което започва от върховете на фирмите и слиза надолу по веригата. То съществува благодарение на дигитализацията и далеч не се изчерпва с това просто да намериш директор или шеф на отдел от друга държава.

За да работи всичко това обаче са нужни определени условия. С организационните проблеми при управлението на такъв тип кадри са добре запознати от платформата за онлайн плащания Payoneer, които имат над 2000 служители в 50 страни.

„Глобалните възможности нямат никакво значение, ако нямате правилните софтуер, програми и инструменти, за да ги управлявате“, казва директорът на компанията Джон Каплан.

Промените, настъпили на пазара на кадри в последните две десетилетия, описва Адам Джаксън, директор на платформата Braintrust, занимаваща се с намиране на служители за техиндустрията. Сред нейните клиенти са бизнеси от разнообразни сектори – от Nestle до НАСА.

„Ние нямаме физически офис. С изключение на един, всички служители са извън САЩ. Преди 20 години, когато се преместих в Сан Франциско, в Силиконовата долина бяха най-модерните технологии, най-добрите разработчици и мениджъри. Това вече не е така. Тук все още има много потенциал, но се наемат хора от целия свят“.

Часовите разлики са един от сериозните проблеми при трансграничната работа. Тук въпросът е най-вече организационен – ще могат ли служители от различни точки на света да работят в синхрон. Ръководители като Джонсън обаче са се научили да гледат на това като на предимство. Той обяснява, че по този начин можеш да създадеш компания, в която „слънцето никога не залязва“.

Другият голям въпрос е балансът между работа и личен живот при хоумофиса. Джаксън обаче казва, че това по правило е проблем при стартъпите. И затова тук на помощ идва „асинхронният труд“ (от различни часови зони), който все пак дава възможност за малко повече свободно време.

Джонсън пък посочва, че различните трудови законодателства и заплатите са причина в някои части на света да се наемат повече служители. Но ако една компания иска да плати повече на служителите си и тези препятствия са преодолими.

Универсален подход при трансграничното наемане на кадри няма, съгласни са всички експерти по темата. Каплан препоръчва всяка компания да намери собствен начин в зависимост от бизнеса, който се опитва да развие. Джонсън пък коментира, че с навлизането на изкуствения интелект ситуацията ще се промени. Той дава за пример Европейския съюз, който все по-силно залага на изработване на правила и регулиране на дейността на AI. Според него това няма да помогне за бъдещия икономически растеж на съюза.

„Мисля, че Европа я чакат трудни времена през следващите няколко години. Те се отдалечават от иновациите, което е възможност за Африка, Латинска Америка и други части на света“, посочва той.

И макар че става дума за нов начин за намиране на кадри, някои от старите правила още са в сила. Едно от тях е качеството.

„По правило, когато създавате софтуер, трябва да решите дали искате бързина, качество или цена. Досега можехте да избирате две от три. Вече не е така, може да имате всичко, независимо къде се намирате“, казва Джаксън.

Иначе тази нова „заетост без граници“ отваря нови хоризонти не само за бизнеса, както подчертава Каплан. Тя има възможност да „създава и общности“, казва той.

Най-малката полза е много по-широкият обхват при търсене на правилния служител. Един пример – през 2023 г. заявленията за работни визи в САЩ са се увеличили с 263%, сочат данните на Deel, компания, която се занимава с наемане на чуждестанни служители. Американските градове са в топ 5 по разходи за наем на жилище. Именно в такива случаи трансграничното наемане може да свали част от разходите и да облекчи и работодатели, и служители.

„Ако най-големият ви разход е за работна сила и може да го намалите с 10%, предимството ви става значително“, казва Джонсън.

Това е една от многото причини, заради които трансграничното наемане вероятно ще продължи да набира скорост.