Часове наред от живота на повечето хора преминават на работа, така че не е изненадващо как тя може да окаже голямо влияние върху цялостното им психично здраве и благополучие.

Въпреки че работата може да добави стрес, тъга и гняв в живота ни, някои намират удовлетворение, цел и щастие чрез нея, пише CNBC.

Според новия доклад на Gallup „Състояние на глобалното работно място през 2024 г.“, 34% от анкетираните казват, че „процъфтяват“, а 58% - че „се борят“, докато около 8% признават, че „страдат“ на работното си място.

Тези, които процъфтяват, съобщават за „значително по-малко здравословни проблеми и по-малко тревоги, стрес, тъга, самота, депресия и гняв.

Те съобщават за повече надежда, щастие, енергия, интерес и уважение, според проучването, което се основава на цялостната оценка на живота, която съчетава възприятията на респондентите за това къде се намират сега и в бъдеще.

Проучването има за цел да оцени психичното здраве и благополучие на служителите и измерва ангажираността им на работното място чрез положителни и отрицателни преживявания.

Gallup World Poll изследва възрастното население в повече от 160 държави и области по света. Данните, събрани през 2023 г., включват резултати от над 128 000 респонденти.

Ето кои са 10-те държави с най-висок дял служители се чувстват щастливи и удовлетворени на работното място.

1. Финландия: 83%

2. Дания: 77%

3. Исландия: 76%

4. Нидерландия: 71%

5. Швеция: 70%

6. Израел: 69%

7. Норвегия: 67%

8. Коста Рика: 62%

9. Белгия: 60%

10. Австралия: 60%

Европейските държави доминират в списъка - седем от тях попадат в Топ 10.

Според доклада в региона е регистриран най-ниският процент служители, които са заявили, че „активно търсят нова работа“, и вторият най-нисък процент служители, които „изпитват тъга“.

Забележително е, че в Европа е регистриран и най-ниският регионален процент на ангажирани служители - 13%, но Старият контитнент е известен със силната си защита на труда, подчертават авторите на доклада.

За разлика от Европа, според проучването САЩ се класират на по-ниско ниво по отношение на защитата на труда, но на по-високо по отношение на ангажираността на служителите.

„Хората често противопоставят културата на Западна Европа „работи, за да живееш“ на мисленето на САЩ „живей, за да работиш“. В крайна сметка „ангажираните служители със законодателство за трудовите права имат най-силно емоционално здраве“, се казва в доклада.

Австралия е в Топ 10 с 60% от респондентите, които са заявили, че „процъфтяват“, а 21% са ангажирани на работа. В Коста Рика 62% от анкетираните са заявили, че „процъфтяват“, а 34% - че са „ангажирани“ в работата.

Израел също попада в списъка като отличник в региона на Близкия изток и Северна Африка. В по-широкия регион е регистриран най-високият процент служители, които „изпитват ежедневен стрес“ - 52% от анкетираните съобщават за това, докато в Израел този процент е 39%.

Азия изостава, но ето кои страни са Топ 10 в региона, където най-голям процент анкетирани са удовлетворени от своята работа:

1. Виетнам: 51%

2. Тайван: 41%

3. Сингапур: 39%

4. Тайланд: 37%

5. Филипини: 36%

6. Китай: 36%

7. Южна Корея: 34%

8. Малайзия: 31%

9. Япония: 29%

10. Монголия: 29%

„Когато служителите намират работата и отношенията на работното място за смислени, заетостта се свързва с високи нива на ежедневно удоволствие и ниски на всички негативни емоции. Забележително е, че половината от служителите, ангажирани в работата, процъфтяват в живота си като цяло“, твърдят авторите на доклада.

Освен това, „когато мениджърите са ангажирани, служителите е по-вероятно също да бъдат ангажирани“, според проучването. „В компаниите с най-добри практики три четвърти от мениджърите са ангажирани, както и седем от всеки десет други служители без ръководни функции.“

Отговорността не лежи единствено върху служителите - тя зависи и от корпоративните стандарти.

Когато компаниите въведат необходимите защити на труда и наемат добре обучени мениджъри, ангажираните служители могат да процъфтяват както на работното място, така и в живота.