Експатите в Дания са най-щастливи по критерия за реализация в професионалния си живот.

Това показва резултатите в последното проучване Expat Insider на InterNations, онлайн глобалната общност за служители, които са се преместили в чужбина.

Скандинавската страна се нарежда на първо място по отношение на това къде хората са най-доволни от работата си, възможностите за кариера и баланса между професионалния и личния живот.

Данните са базирани на отговорите на над 12 500 души, живеещи в чужбина и отразяват чувствата им по четири категории, обхващащи перспективите за кариера, заплатата и сигурността на работното място, културата на работа и удовлетворението от нея, както и възможностите за свободно време.

Дания заема най-високо място в две групи: култура на работа и удовлетвореност, както и в баланса между работа и свободно време.

Около 84% от емигрантите в Дания са доволни от баланса между професионалния и личния си живот в сравнение със средно 60% в световен мащаб; подобна част от тях са доволни от работното си време и полагат труд средно 39,2 часа седмично в сравнение с 42,5 часа средно за света.

Ето кои са Топ 10 държавите, в които експатите са най-щастливи от професионалния си живот:

1. Дания

2. Саудитска Арабия

3. Белгия

4. Нидерландия

5. Люксембург

6. Обединени арабски емирства

7. Австралия

8. Мексико

9. Индонезия

10. Австрия

Илейн Бул, сътрудник на CNBC, която по професия е преподавател, се премества да работи в Дания от Тексас.

Казва, че това решение е довело до много положителни промени в професионалния ѝ живот: по-кратка работна седмица, по-строги граници на извънработно време, пет седмици платен отпуск и по-добра заплата, която покрива по-ниските разходи за живот.

В извънработно време тя се радва и на добър обществен транспорт, здравеопазване, достъпни детски градини и дълъг отпуск по майчинство, платен от работодателя ѝ и от правителството.

Много от тези фактори допринасят за факта, че Дания постоянно се нарежда сред най-щастливите страни в света, според годишния доклад за световното щастие.

На второ място се нарежда Саудитска Арабия, където 75% заявяват, че преместването им е подобрило перспективите за кариера, докато в световен мащаб този процент е 56.

По-голямата част от новопристигналите експати, 63%, се преместват в Саудитска Арабия по професионални причини и са доволни от местната икономика.

Най-големият недостатък на работата в Саудитска Арабия може би са дългите часове – служителите там работят 47,8 часа седмично на пълен работен ден.

Челната тройка се допълва от Белгия, където емкспатите са много доволни от сигурността на работното си място, местния пазар на труда и възможности за кариера.

Експатите в Белгия казват, че се радват на гъвкавост на работното място, особено сред 68% от работещите дистанционно, и на по-кратка от средната работна седмица на пълно работно време - 40,8 часа.

Според проучването на InterNations Панама е призната за най-добрата държава за експати като цяло.

82% от хората, които са се преместили в Панама, казват, че са доволни от живота си, в сравнение с 68% от експатите по света. Повечето избират централноамериканската държава по финансови причини, за да се пенсионират или за по-добро качество на живот.

Според данните от проучването новопристигналите са най-доволни от ниските разходи, които могат да покрият повече от комфортен живот, а 71% смятат, че получават справедливо заплащане (в сравнение с 58% в световен мащаб).

Те отбелязват също, че е лесно да се преместиш там като чужденец и да намериш достатъчно и достъпни жилища.

В свободното си време много емигранти споделят, че се наслаждават на тропическия климат на Панама и възможностите за отдих по нейните плажове, планини и тропически гори.

Ето кои са в Топ 10 най-предпочитани държави за живеене и работа на експати в класацията на InterNations:

1. Панама

2. Мексико

3. Индонезия

4. Испания

5. Колумбия

6. Тайланд

7. Бразилия

8. Виетнам

9. Филипини

10. Обединени арабски емирства

Докладът на InterNations класира 53 световни държави като отчита широки житейски и финансови фактори, сред които качество на живот, лесно установяване, лични финанси и индекса "основни неща за експати", който обхваща жилищно настаняване, администрацията, езика и дигиталната среда.