Интензивен. Нетърпелив. Лишен от сън. Навлезте в неумолимия свят на Володимир Зеленски, военновременния президент на Украйна.

46-годишният мъж казва, че амбицията му при избирането му през 2019 г. е била да помогне на Украйна да се превърне в модерна демокрация, преди тази мисия да бъде разбита от руската инвазия през 2022 г.

"Всичко, което исках преди пет години, беше една много либерална страна с либерална икономика", казва Зеленски, бивш стендъп комик, в интервю за Reuters през май по повод петата годишнина от встъпването му в длъжност.

Тази седмица вместо това той изповяда желанието си да убие руския президент Владимир Путин, докато изразяваше гнева и мъката си от въздушния удар, който засегна най-голямата детска болница в Украйна.

Закаленият във войната Зеленски, който през последните дни увещаваше западните лидери към действие на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, е на един свят разстояние от политическия новак, който стана президент, да не говорим за телевизионния комик, който преди години беше тежка категория в шоубизнеса. Веднъж той дори спечели украинската версия на "Танцувай със звездите".

Чисто избръснатият, момчешки изглеждащ Зеленски, положил клетва като президент в Киев през 2019 г. в стилен костюм, прилепнал към слабата му фигура, сега е заменен от много по-възрастна, тежко изглеждаща, замислена фигура, обикновено облечена в дрехи с военни цветове, с небръснато лице и тъмни кръгове под очите.

В интервюто си за Reuters Зеленски до голяма степен се отклонява от въпросите за себе си, като вместо това се фокусира върху дълбокото си разочарование от някои от военните съюзници на Украйна, подчертавайки основното си послание: Западът трябва да направи повече, за да помогне.

Впоследствие информационната агенция разговаря с различни настоящи и бивши украински и чуждестранни служители, които са работили със Зеленски, както и с няколко негови приятели и колеги от миналото. Те обрисуват портрет на лидер, който е станал по-твърд и решителен, по-малко толерантен към грешките и дори склонен към параноя, тъй като е подложен на денонощен стрес и умора.

"Това е режим, лишен от сън", казва бившият министър на отбраната на Зеленски Олексий Резников, като добавя, че президентът често е бил в движение из Украйна и е имал чанта с дрехи за смяна и четка за зъби, защото често не е знаел къде ще прекара нощта. "Това е ежедневието на президента - безсъние. Това са консултации през нощта и обръщения към парламентите, сенатите, независимо от времето. Той е в режим на стрес 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата - това е един безкраен маратон".

Затова и украинският президент има нисък праг на толерантност към зле подготвените. Той нарежда на чиновниците и съветниците да излязат от стаята, ако смята, че не са напълно готови, според член на екипа му, който разказва как президентът е уволнил помощниците си в знак на неудовлетвореност по време на среща по-рано тази година, за да планира информационната кампания около мобилизацията.

"Ако види, че хората не са подготвени или си противоречат, той ще каже: махайте се оттук. Нямам време за това", казва източникът на Reuters.

Много от интервюираните хора разказват, че са впечатлени от психическата издръжливост на Зеленски и способността му да се справя с ролята си на президент на Украйна, главнокомандващ във военно време и мост към света.

"Паметта му е огромна сила. Той съхранява в главата си голямо количество информация, много бързо схваща детайли и нюанси", казва Резников. "Тази дарба ускорява бързото му овладяване на английския език - наблюдавах го".

Бившият министър Резников, който беше уволнен от Зеленски през септември 2023 г. след корупционни скандали в министерството му, с които той отрича да е свързан, отхвърля всякакви предположения, че един бивш телевизионен комик с оскъден геополитически опит може да се справи с мощта на Русия на Владимир Путин, чиито сили превъзхождат по численост и въоръжение украинските.

"Бих приложил цитата на Марк Твен към президента Зеленски", добавя той. "Не е важно какъв е размерът на кучето в битката, а какъв е размерът на битката в кучето."

В същото време Зеленски е станал все по-"параноичен" по отношение на подозренията за руски опити да го убият и да дестабилизират ръководството на Украйна, според високопоставен европейски служител, който е водил разговори с лидера.

"И с право", добавя той.

Сериозните призиви на Зеленски на срещата на върха на НАТО тази седмица представляват ярък контрапункт на неговите комедийни скечове, които през изминалите години караха публиката да се залива от смях.

Един клип в YouTube от 2016 г. показва как бъдещият лидер на Украйна стои зад пиано с панталони около глезените и "свири" мелодии, въпреки че ръцете му не са близо до клавиатурата.

"Разбира се, той се промени през последните пет години", казва Андрий Шайкан, който е учил заедно със Зеленски в Икономическия институт в Кривой рог между 1995 и 2000 г. "Той е станал по-възрастен, като човек, върху когото е стоварена невероятна тежест. Той спи по няколко часа на нощ. Този огромен натиск си личи."

Зеленски израства през 90-те години на ХХ в. в Кривой Рог - стоманодобивен център в Централна Украйна, който след разпадането на Съветския съюз е погълнат от икономически сътресения и ширеща се престъпност. Украинският президент открива своята ниша в развлекателната индустрия, като създава популярна комедийна трупа, наречена "Квартал 95" по името на родния му район, която печели популярното в целия бивш съветски регион руско телевизионно шоу за таланти KVN.

През 2015 г. Зеленски се снима в телевизионния ситком "Слуга на народа", където играе честен учител, който става украински президент, след като речта му в класната стая за корупцията става изключително популярна в интернет.

Ролята се харесва на украинците, на които им е дошло до гуша от постсъветските подкупи, и в необичаен случай на пресъздаване на изкуството в реалността му помага да се изкачи на президентския пост с огромна преднина.

Артьом Гагарин, сценарист в "Квартал 95", признава, че е бил озадачен, когато бившият му шеф е решил да се кандидатира за поста.

"Той беше най-добрият комик в Украйна, по същество най-добрият в шоубизнеса. Защо му трябваше това?", пита той.

Пет години по-късно Гагарин казва, че е благодарен на Зеленски, че е избрал пътя, който е избрал, тъй като се е доказал като естествен лидер и пита отново:

"В противен случай къде щяхме да бъдем сега?"

Военен лидер

Зеленски със сигурност не е обичан от всички у дома. Общественото му одобрение, което през 2022 г. след инвазията скочи до 90%, тъй като украинците се обединига около знамето си, е повлечено надолу от умората от войната, непопулярната кампания за наборна военна служба, уволнението на уважаван генерал и мрачните перспективи на бойното поле, където през последните месеци Русия бавно напредва на изток.

Президентът, избран, за да пресуши блатото на корупцията в яростна проява на украинския демократичен уклон, се превърна в ръководител на страна с военно положение. Основните политически съперници на Зеленски бяха изключени от вземането на ключови решения по въпроси като военната стратегия, управлението и международните отношения по време на войната, а много обикновени украинци изразиха безпокойство от концентрацията на власт в ръцете на неговия екип.

"Хората вече не го възприемат както преди, като политик, насочен срещу властта, като бивш комик", казва Антон Хрушецки, изпълнителен директор на базираната в Киев социологическа агенция KIIS. "Те го възприемат като военен лидер и всички шеги от миналото останаха там“.

Общественото одобрение на Зеленски се е стабилизирало на около 60%, което е "високо, като се има предвид цялостната трудна ситуация" на войната, която се проточва без да се вижда краят ѝ, допълва Хрушетски.

Представителят на САЩ Майкъл Маккол, републиканският председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите, който се е срещал със Зеленски няколко пъти в Украйна и във Вашингтон, казва пред Reuters, че той е израснал в позицията си на вдъхновяващ военен лидер. По думите му този процес е започнал, когато той е отказал да бъде евакуиран от Запада в началото на войната, когато руските войски настъпваха към Киев.

"Зеленски винаги е сериозен и стига до същината на въпроса", добавя той. "Спомням си, че се срещнах с него и неговите генерали и те ми дадоха списък с оръжията, които искат".

Разочарование от съюзниците

Въпреки че има поддръжници като Маккол и президента на САЩ Джо Байдън, Зеленски се затруднява да задържи световното внимание към тежкото положение на Украйна, откакто през октомври миналата година избухна войната между Израел и Хамас.

Настойчивите му призиви за повече западна помощ често са пропити с морално възмущение, че Украйна плаща с кръв, за да защити демократичния свят от Русия.

"Той повтаря 15 пъти от какво има нужда, че трябва да направим повече или да се изправим пред последствията", казва високопоставен европейски служител.

Украинският лидер става все по-разочарован от западните държави, според втори представител на европейските институции, който добавя, че би било добре да го посъветват да "стъпва внимателно", за да не отчужди така необходимите му съюзници.

По време на срещи и телефонни разговори с чуждестранни официални лица Зеленски натъртва на едно и също послание, като непрестанно прокарва своята кауза. Неотдавна, след срещата на върха в Швейцария, която се проведе с цел да се спечели международна подкрепа и да се изолира Русия, той подчерта спешната нужда от справедливо решение на войната и говори за втора среща на върха по-късно тази година, която може да включва и представител на Москва.

"Не искаме да протакаме тази война и трябва да постигнем справедлив мир възможно най-скоро", заяви той в Киев след разговори с президента на Словения на 28 юни.

Опитвайки се да засили натиска върху НАТО напът за срещата на върха във Вилнюс миналата година, Зеленски разкритикува военния алианс, заявявайки, че е "абсурдно", че не е предоставил на Киев ясен график за присъединяването му.

Във Вашингтон тази седмица, когато тази цел все още е недостижима, украинското ръководство беше по-малко рязко, като началникът на щаба му заяви, че е доволен от резултата.

Самият Зеленски отклонява въпросите за това как се е справил като лидер на Украйна при извънредни обстоятелства.

"Не мога да оценя дейността си, мисля, че това не е много етично. Гордея се, че съм президент на Украйна - това е моето отношение през всички тези пет години", категоричен е той.