Изваяхте ли "бикини тяло" за лятото? Имате ли мека, гладка и сияеща кожа? Готови ли сте за плажа?

Натискът върху външния вид през този сезон е особено силен и идва отвсякъде: реклами, инфлуенсъри, звезди, приятели в социалните мрежи и дори от собствените ви мисли, когато се погледнете в огледалото.

"Виждам как това влияе на хората... независимо дали става въпрос за майка, която не си позволява да влезе в басейна с децата, защото се притеснява как изглежда по бански, до хора, които ще изберат да не излизат с приятели на вечеря, защото са на диета преди почивката си", казва Ребека Моравек, лицензиран брачен и семеен терапевт в Денвър.

"Начинът, по който се отнасяме към тялото си, оказва пряко влияние върху ежедневния ни живот.", допълва тя.

Възприемането на собствената ни фигура не се влияе само от това, което виждате в огледалото, допълва Бри Кампос, коуч от Ню Джърси. Посланията на заобикалящата ви култура и дори по-широкото ви психично здраве могат да повлияят на връзката ви с тялото, казва експертът.

В разгара на лятото – CNN предлага съвети какво можете да направите, за да се насладите на горещия сезон с по-малко стрес.

Факторите на околната среда

В допълнение към всички послания как трябва да изглеждат хората, физическите усещания като обилно изпотяване и лепкава в горещината кожа често водят до повишено внимание към външния вид, казва Кампос.

Но вместо да признаят, че горещината, полепването и протриването са просто част от преживяването на лятото, хората често обясняват това с някакъв свой проблем.

"Когато изпитваме дискомфорт, мозъкът автоматично се опитва да открие чия е вината за това. И повечето от нас ще обвинят физическите си дадености", обяснява коучът.

За по-добра връзка с тялото Кампос препоръчва промяна в облеклото – неподходящото, независимо дали е прекалено широко или прекалено тясно и прилепнало, ще ви накара да се чувствате неудобно и да се ядосвате на тялото си през целия ден.

Вместо да се взирате в несъвършенствата, съсредоточите вниманието си върху усещането да се потопите в хладен басейн, да отпиете първата глътка кафе сутрин с гледка към плажа или да прегърнете някого, когото обичате на романтично място.

Instagram срещу реалността

Лятото може да изглежда бляскаво в социалните мрежи – перфектни снимки по бански, луксозни ваканции и ослепителни фотосесии в тюркоазни води.

Може да ви се стори, че всички прекарват времето си по-добре и по-красиво от вас, казва Моравек. И много хора си мислят, че ако не се вписват в този образ, всички ще го забележат, допълва д-р Уитни Тротър, практикуващ медик в областта на психичното здраве и регистриран диетолог в Остин, Тексас.

Полезна практика може да просто да излезете навън и да се огледате наоколо – идете на парти, плаж, басейн или ресторант, и просто вижте какви са хората там. Това не са снимки в социалните медии. Ще откриете хора с всякакви форми, размери и външен вид, които се забавляват.

"Реалността е, че животът се случва със или без филтри и редактиране на изображенията. Ако се съсредоточите върху това просто да се свързвате с други хора, как би изглеждал животът?", допълват експертите.

В търсене на принадлежност

Често зад усилията за постигане на идеалния външен вид се крие представата, че когато го придобиете, ще имате достъп до изключително неща.

"Всички ние носим в себе си скрита история за това от какво се нуждаем или кои трябва да бъдем, за да получим любов, принадлежност или сигурност", казва Моравек. А телата са лесна мишена.

Ако само изглеждахте различно, тогава може би и вие щяхте да се взирате в залеза с някого, когото обичате, да се плискате щастливо във вълните с децата си или да се наслаждавате на почивка с група близки приятели, нали?

"Нашата работа е да оспорим това", казва Моравек. "Когато мисля за приятелите, с които имам най-дълбоки отношения, не мисля каква е кожата им. Не мисля как изглеждат по бански."

Идеята, че един различен образ може да помогне за засилване на чувството за принадлежност в сезона на ваканциите, е много актуална за цветнокожите, допълва Тротър.

"За афроамериканците ваканцията на популярни места не винаги е била достъпна. Сега те се оказват под някакъв натиск да мислят как изглеждат и често това води до диети и отслабване, защото искат да имат много фино тяло или тяло, което влиза в най-разпространените стреотипи", казва Тротър.

Моравек препоръчва да изместите фокуса от това как изглежда тялото ви и да се стремите към онова, което искате в живота си.

Рядко (ако изобщо се случи), обичаме хората само заради начина, по който изглеждат, така че има по-добри начини от външна трансформация, за да получите връзката, която търсите, казва Моравек. Бъдете наясно, че промяната на тялото ви не винаги означава, че проблемите с връзката и принадлежността ще бъдат решени, допълва Кампос.

"Това е като да си отрежеш косата след любовна раздяла. Може да се чувствате по-добре, но това всъщност не променя нищо. То е само временно облекчение от по-голям проблем".