Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average затвори над 40 000 за втори път в петък, докато инвеститорите стягаха багажа си за уикенда, чувствайки се уверени, че първият спад на лихвите е зад ъгъла.

Очаква се Федералният резерв да задържи лихвените проценти стабилни на срещата си по-късно този месец, но трейдърите сега дават 94% вероятност централната банка да ги намали през септември, според данни на CME Group. Това е увеличение от 78% преди седмица.

Индустриалният индекс Dow Jones се повиши с 0,6% до 40 000,9, след като затвори над този праг за първи път през май.

S&P 500 и Nasdaq Composite също се покачиха с по 0,6%, като и трите индекса регистрираха седмични печалби.

Дълговите пазари останаха стабилни, като доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ падна до 4,187% в петък, след като в четвъртък се понижи до 4,192%, водена от оптимизма на инвеститорите за намаляване на лихвените проценти.

Добрият финал на Уолстрийт дойде след данните, показващи продължаващо забавяне на потребителската инфлация в САЩ в четвъртък, което предизвика завъртане на фондовия пазар към изоставащите през тази година компании. Трейдърите запазиха някои от тези ходове и в петък, като индексът Russell 2000, обхващащ компаниите с малка капитализация отново напредна, отбелязвайки седмично увеличение от 6% - най-доброто му 5-дневно представяне от ноември 2023 г.

Тъй като наблюдаваният отблизо индекс на потребителските цени продължава да се понижава, инвеститорите залагат на сектори, които могат да се възползват от по-ниските ставки. Този оптимизъм продължи въпреки новите данни от петък, показващи повишаване на цените на производител.

Секторът на недвижимите имоти на S&P 500 също се повиши, приключвайки седмицата с 4,4% нагоре, но е единственият сегмент на широкия индекс, който е все още остава надолу за годината.

S&P 500 се е повишил с 18% за годината, като 10 от неговите 11 сектора са на зелено.

Неблагоприятен момент за пазара в петък беше недоволството на инвеститорите от печалбите на големите банки, които все още са под натиска на високите лихвени проценти.

Акциите на JPMorgan Chase паднаха с 1,2%, след отчетена по-ниска печалба. Акциите на Wells Fargo се сринаха с 6%, след като компанията намали перспективите си за годината. Печалбата на Citigroup е нараснала, но банката обяви, че е заделила повече провизии за потенциални загуби в бизнеса си с кредитни карти. Акциите ѝ се понижиха с 1,8%.

Въпреки това банковите акции като цяло се представиха добре, като индексът на финансовия сектор на S&P 500 се установи на косъм от нов рекорд. Акциите на Bank of New York Mellon и State Street скочиха съответно с 5,2% и 2,7%.

Насочвайки се към сезона на печалбите, инвеститорите като цяло имат големи очаквания. Прогнозите са компаниите в S&P 500 да отчетат четвърто поредно тримесечие на ръст на печалбите с 8,8% нагоре спрямо второто тримесечие на миналата година, според FactSet. Това би било най-голямото увеличение от първото тримесечие на 2022 г.

Водещите европейски фондови пазари също закриха последната търговска сесия за тази седмица с повишение на основните си индекси.

Във Франкфурт DAX скочи с 213,62 пункта или 1,15% до 18 748,18 пункта.

Парижкият CAC добави 97,19 пункта или 1,27% до 7724,32 пункта.

Лондонският индекс FTSE 100 се покачи с 29,57 пункта или 0,36% до 8252,91 пункта.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира повишение за трета поредна търговска сесия и достигна едномесечен връх от 524,08 пункта.