Артистичният директор на Филмовия фестивал във Венеция Алберто Барбера представи програмата на официалния конкурс на тазгодишното 81-во издание.

Списъкът е изпълнен със звезди, които компенсират липсата на червения килим миналата година заради стачката на холивудските сценаристи и актьори, пише Euronews.

Фестивалът постепенно си спечели репутацията на стартова площадка за най-престижните награди в света на Седмото изкуство и тазгодишният състав потвърждава това, като включва филми на режисьори от световна класа като Педро Алмодовар и Лука Гуаданино.

Сред най-горещите заглавия са завръщането на Тод Филипс с филма „Жокера“: Folie à Deux, продължението на наградения със „Златен лъв“ през 2019 г. филм с Хоакин Финикс и Лейди Гага в главните роли; англоезичният дебют на Педро Алмодовар „Съседната стая“ с Тилда Суинтън и Джулиан Мур; завръщането на Лука Гуаданино с „Queer“ по едноименния роман на Уилям С. Бъроуз от 1985 г. с Даниел Крейг в главната роля; и биографичния филм на Пабло Лараин „Мария“ с Анджелина Джоли в главната роля на Мария Калас.

Предишните две биографични ленти на режисьора за световноизвестни личности от нежния пол - „Спенсър“ с Кристен Стюарт в ролята на принцеса Даяна и „Джаки“ с Натали Портман в ролята на Кенеди Онасис, стартираха именно от Филмовия фестивал във Венеция.

В програмата тази година е и драмата на Брейди Корбет „The Brutalist“, която разказва за 30 години от живота на Ласло Тот, евреин от унгарски произход, оцелял в Аушвиц, в чиято роля публиката ще види Ейдриън Броуди.

Сред предварителните акценти са и „Орденът“ с Джъд Лоу и Никълъс Хоулт в историята за разследването на ФБР през 80-те години на титулярната организация на белите престъпници.

Сред другите звезди в списъка са „Вълци“ на Джон Уотс с Джордж Клуни и Брад Пит (прожектиран извън конкурсната програма) и обявеният по-рано откриващ филм „Бийтълджус“ - продължението на култовия филм на Тим Бъртън от 1988 г. (също прожектиран извън конкурсната програма). В свръхестествената комедия участват Майкъл Кийтън, Уинона Райдър, Джена Ортега, Катрин О'Хара, Моника Белучи и Уилям Дефо - всички те ще бъдат във Венеция за премиерата.

Публиката ще се наслади и на еротичния трилър Babygirl, в който Никол Кидман започва садомазохистична връзка с по-млад мъж; както и на „изключително показния“ Love, който е част от неофициална трилогия на норвежкия режисьор Даг Йохан Хаугеруд, изследваща сексуално поведение, което е в разрез със социалните очаквания и норми.

От 21-те филма в конкурса шест са режисирани от жени, което е почти два пъти повече в сравнение с предишните конкурси във Венеция.

Питър Уиър и Сигърни Уивър ще получат награди за цялостно творчество, а Изабел Юпер е председател на журито тази година. В състава влизат още Джеймс Грей, Андрю Хай, Агнешка Холанд, Клебер Мендонса Фильо, Абдерахман Сисако, Джузепе Торнаторе, Джулия фон Хайнц и Джан Дзъи.

Филмовият фестивал във Венеция ще се проведе от 28 август до 7 септември.