Нова пробна производствена линия за електрическата версия на модела Grande Panda на Fiat беше открита в Крагуевац, Сърбия.

Изграден в завода, известен с производството на автомобили на италианската марка, откакто през 2008 г. беше ребрандиран в рамките на Fiat Chrysler, той ще стане първият в историята електрически автомобил, който ще се произвежда масово в Сърбия.

Очаква се производството да започне през октомври тази година, съобщава Euronews.

Пускането на пазара е ход, пoследващ сделката за добив на литий, постигната с ЕС в началото на юли в Белград.

Тя може да намали зависимостта на Европа от Китай и да приближи Сърбия, която има тесни връзки с Москва и Пекин, към Брюксел.

Това споразумение обаче беше остро критикувано от природозащитници и опозиционни групи в Сърбия, според които то ще нанесе необратими щети на околната среда, а за гражданите на страната ще бъде малко полезно.

По данни на Геоложката служба на САЩ от 2023 г. Сърбия разполага с около 1,2 милиона тона запаси от литий - минерал от решаващо значение за производството на електрически батерии, тъй като преходът към превозни средства с нулеви емисии се ускорява.

За Grande Panda на Fiat групата Stellantis заяви, че са били необходими две години, за да се адаптира заводът в Крагуевац, така че да произвежда електрически превозни средства.

Grande Panda се предлага с отличителни LED светлини и интериор, изработен от рециклирани материали.

След като слязат от производствената линия в Крагуевац, автомобилите ще бъдат доставени в шоуруми в Европа, Близкия изток и Африка.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес заяви, че компанията му е готова да отговори на предизвикателството на китайските производители на електрически превозни средства.

„Ние в Stellantis сме готови за битка“, категоричен е той.

„Ще им покажем, че сме трудолюбиви. Ще им покажем, че разполагаме с правилната технология. Ще им покажем, че сме много силен конкурент.“

Президентът на Сърбия Александър Вучич присъства на откриването на новата пробна производствена линия.

„Поздравявам ви с този голям ден. Поздравявам всички в Сърбия. Гордея се с нашата Сърбия, гордея се с Fiat и се гордея със Stellantis“, заяви държавният глава.

„Гордея се с нашето сътрудничество, което невинаги е просто и лесно, и обичаме този борбен дух, който видяхме днес. Той няма да ни липсва, ще се борим и ще работим усилено, за да догоним най-развитите страни в Европа и света.“, обеща Вучич.

Групата Stellantis, която през миналата година е продала 1,35 млн. автомобила в световен мащаб, отчете спад на нетната печалба наполовина през първата половина на годината, дължащ се основно на по-ниските продажби и разходите за преструктуриране.

Създадена през 2021 г. от сливането на Fiat-Chrysler с PSA Peugeot, френско-италианската мултинационална компания отчете нетна печалба от 5,6 млрд. евро за периода, което е с 48% по-малко в сравнение с 11 млрд. евро за същия период на миналата година.