Белият дом обяви мащабна многонационална размяна на затворници между САЩ, Русия и други държави.

Като част от историческата сделка руското правителство освободи високопоставени американци, включително репортера на WSJ Еван Гершкович, който беше в руски затвор повече от година.

В сделката бяха включени и редица руснаци, арестувани за различни престъпления и държани в затвори в САЩ и други държави.

Сред тази група е и богатият млад руски предприемач Владислав Клюшин, който е бил във федерален затвор заради ролята си в една от най-унищожителните схеми за търговия с вътрешна информация в историята на Уолстрийт, съобщава CNBC.

Историята започва в началото на 2021 г., когато частен самолет, превозващ млад руски олигарх и съпругата му, каца на малкото летище Сион високо в швейцарските Алпи.

Сион е входната врата към прочутия ски курорт Цермат, където световният елит кара ски и се забавлява. Но летището е на час път с кола от пистите, така че истински богатите хора минават по асфалта и се качват на хеликоптери, които ги отвеждат директно в курорта.

Младият олигарх е в абсолютния разцвет на силите си. Изградил е успешна компания в Москва и е създал връзки на най-високо ниво в руското правителство.

Усилията му носят голямата награда: Той работи за кабинета на руския президент Владимир Путин.

Олигархът не знае, че американските правоприлагащи органи следят полета му още от момента на излитането от Москва. Или че планират да го заловят и да го обвинят в престъпления, които засягат сърцето на американската финансова система.

Човекът в частния самолет в Швейцария се казва Владислав Клюшин и притежава компания за киберсигурност в Москва, наречена М-13.

Тя обаче е само прикритие за истинския бизнес на Клюшин – хакване на американски компании и кражба на поверителна информация, след което тя се използва за сключване на сделки на Уолстрийт, преди да стане публична.

Става дума за многостепенно престъпление: незаконна търговия с вътрешна информация, възможна благодарение на незаконно хакерство. И това прави Клюшин много богат.

Жертвите на неговите престъпления са инвеститори в емблематични американски компании.

Добре дошли в опасния подземен свят на световната финансова система. Тук пазарите са просто още една сфера, в която великите демонстрират силата си и подкопават своите съперници.

Кремъл разглежда американските капиталови пазари като едно от основните предимства на страната и следователно като основна цел за атака.

"Това е война между Русия и Запада. Финансите, банките и самият финансов сектор са едно от бойните полета", заяви бивш високопоставен член на руската разузнавателна служба. CNBC му предоставя анонимност, за да опише подробно тези престъпления, тъй като се опасява за сигурността си.

CNBC прекарва месеци в разследване на тази престъпна мрежа, която представлява един от най-унищожителните епизоди на търговия с вътрешна информация в историята на Уолстрийт. Но разследването все още не е приключило.

Напротив, медията разкрива продължаваща заплаха за американските компании, инвеститорите и самите пазари.

Продуктът на този едногодишен проект е документалният филм, наречен "Търговецът на Путин". Той включва ексклузивен достъп до агентите на ФБР и американските прокурори, натоварени с разбиването на престъпната организация, както и нови репортажи за невероятния живот на олигарха и неговите приятели, които са печелили от незаконната си търговия.

Поредица от шест подкаста, наречена "Престъпленията на търговеца на Путин", ще бъде публикувана на 15 август.

Що се отнася до Владислав Клюшин, федералният прокурор Стивън Франк заяви, че той е "много подобен на хората, които всеки ден преследваме за престъпления с бели якички тук, в САЩ."

"Той е бил богат. Има много хубава къща, много хубави коли. Но иска повече, както много от нашите обвиняеми. Намира начин да получи достъп до лесни пари. И ги взема."