Милиардерът Аркадий Волож, известен като създател на "руския Google", чиято стойност в пика на развитието му достигна 30 млрд. долара, отдавна претендира за аполитичност в обществото.

"Нямам търкания с държавата. Точно както нямам търкания с времето. Какво се случва, ако вали дъжд? Трябва да създам услуга, за да избегна дъжда.", казва Волож пред WIRED през 2017 г.

Въпреки това той не може да избегне дъжда. След нахлуването на Русия в Украйна той стана обект на санкции от ЕС и беше принуден да се оттегли от Yandex - интернет гиганта, който изгради заедно с покойния Иля Сегалович. Днес технологичният милиардер обявява завръщането си като главен изпълнителен директор на нова европейска компания за изкуствен интелект - Nebius Group.

Волож и екипът му прекарват последните две години в сложни преговори с Кремъл, продавайки части от бизнеса, които все още са базирани в Русия, включително самата търсачка.

Холандската компания майка на руския интернет гигант Yandex NV беше принудена да приеме продажна цена от само 5 млрд. долара съгласно руските правила за западните компании, които се опитват да напуснат страната. От тази сделка обаче екипът на Волож успява да спаси части от предприятието, които вече са базирани в чужбина, включително четири звена, фокусирани върху изкуствения интелект.

Това са активите, които ще бъдат ребрандирани и превърнати в нещо, което Волож се надява да се превърне в една от водещите инфраструктурни компании за изкуствен интелект в света.

"Този живот е различен", казва Волож за новата си роля като главен изпълнителен директор на Nebius в повторната си поява пред Wired.

"Чувствам се много добре да съм свободен и да започна нещо ново."

Основната част от бизнеса на Nebius ще бъде нейното подразделение за облачни услуги и милиардерът иска да предложи на AI разработчиците достъп до инфраструктура без конфликтните интереси на американските гиганти, които изграждат свои собствени модели отстрани.

"Ние изграждаме инфраструктура за хората, които създават модели за изграждане на AI", казва Волож, обяснявайки плана зад Nebius.

Nebius притежава един център за данни във Финландия - който планира да утрои капацитета си тази година - същевременно изграждайки няколко други от нулата, казва Волож, като подчертава, че компанията вече разполага с милиарди капитал и планира да набере още.

За новите бази на Nebius компанията наема пространство в десетки вече съществуващи центрове за данни.

Волож в ролята на главен изпълнителен директор не е единствената прилика между Yandex и Nebius. Много от 1300-те души, които сега работят за новата компания в Европа са служили в руската интернет услуга. Предприемачът също така планира да повтори същата формула, която направи Yandex толкова успешна: Nebius има звена, които се занимават със самоуправление, етикетиране на данни и образователни технологии.

"Надяваме се, че бизнесът с изкуствен интелект ще бъде основният ни източник на приходи в началото и ще ни даде възможност да развиваме и други неща", обяснява Волож.

Под управлението на президента Владимир Путин е неизбежно една толкова голяма компания да се забърка в политиката. Волож напусна Русия (но не и Yandex) и отиде в Израел през 2014 г., същата година, когато страната анексира Крим. По това време компанията беше порицана от самия Путин, че в началото на съществуването си е била под западно влияние, а покойният опозиционен активист Алексей Навални разкритикува услугата ѝ за агрегиране на новини (която впоследствие беше продадена) за това, че е погребала статии за антиправителствената му дейност.

Други се обърнаха срещу Yandex след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Бивши служители обвиниха компанията в сътрудничество с военните, а Европейският съюз санкционира лично Волож за "материална или финансова подкрепа на правителството на Руската федерация" чрез ролята му на главен изпълнителен директор на предприятие, което "насърчава държавни разкази в резултатите от търсачката".

По-късно същата година антивоенни протестиращи се настаняват в имението му в Амстердам и, както той казва - го разрушават.

В същия ден, в който бяха обявени санкциите срещу него, Волож се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Yandex. Критиките, с които се сблъсква компанията след войната, се позовават на времето, когато той не е имал контрол върху нея.

"Това всъщност беше една от причините ние да напуснем, защото вече не можехме да влияем на компанията", казва той.

През август 2023 г. той става първият и може би единствен руски бизнес лидер, който публично осъжда войната в Украйна.

"Нахлуването на Русия в Украйна е варварско и аз съм категорично против него."

Днес той подчертава, че държи на тези думи, въпреки че не може да коментира публично защо е изчакал 18 месеца след инвазията, за да се изкаже.

"Възгледите ми са същите, каквито бяха и преди почти една година", настоява той.

След като Волож се изказва срещу войната и преминава към прекъсване на връзките с Русия, ЕС отменя санкциите срещу него през март, в началото на тази година. В понеделник, след почти две години, продажбата на руските активи също беше обявена за приключила.

"Всички връзки с Русия вече са прекъснати", обяви Джон Бойнтън, председател на Yandex NV, разчиствайки пътя за завръщането на Волож.

Технологичният предприемач се надява, че това ще бъде нова, по-малко политическа глава в живота му.

"Изграждаме основната инфраструктура, която е много неполитическа, за разлика от това, което се оказа Yandex.

Волож очаква Nebius да бъде поредното начало, но малко по-сполучливо.

“Това е просто още една компания и се надявам, че тя ще бъде много по-голяма, по-добра от това, което беше изградено преди."