Neuralink успешно е имплантирала втори пациент, като чипът е предназначен да даде на парализирани хора възможността да използват дигитални устройства, само с мисълта си.

Стартъпът е в процес на тестване на своето устройство, което е предназначено да помага на хора с увреждания на гръбначния мозък. То е позволило на първия пациент да играе видеоигри, да сърфира в интернет, да публикува в социалните мрежи и да движи курсора на лаптопа си.

В коментарите, направени по време на подкаст, собственикът на компанията Илон Мъск дава малко подробности за втория участник, освен че казва, че той е имал увреждане на гръбначния мозък, подобно на първия пациент, който е парализиран при инцидент.

Мъск коментира, че 400 от електродите на импланта в мозъка на втория пациент работят. Neuralink на своя уебсайт посочва, че имплантът ѝ използва 1024 електрода.

"Не искам да го урочасвам, но изглежда, че с втория имплант всичко е минало изключително добре", казва Мъск пред в подкаста на Лекс Фрийдман. "Има много сигнали, много електроди. Всичко работи много добре."

Основателят на стартъпа добавя, че очаква Neuralink да предостави импланти на още осем пациенти тази година като част от клиничните си изпитания.

Първият пациент, Ноланд Арбо, също е интервюиран в подкаста, заедно с трима ръководители на Neuralink, които дават подробности за това как функционира чипът и как се е състояла операцията, ръководена от робот.

Преди Арбо да получи импланта си през януари, той е използвал компютър, чрез пръчка в устата си, за да докосва екрана на таблетно устройство. Арбо казва, че благодарение на импланта сега може само да помисли какво иска да се случи на екрана на компютъра и устройството го прави. Той добавя, че имплатът му е дал независимост и е намалил нуждата от болногледачи.

Първоначално той се сблъсква с проблеми след операцията, когато малките проводници на импланта изчезват, което води до рязко намаляване на електродите, които могат да измерват мозъчните сигнали. Reuters съобщи по-рано, че Neuralink е била наясно с този проблем още при опитите си с животни.

Стартъпът заяви, че е възстановила способността на импланта да следи мозъчните сигнали на Арбо, като е направил промени, включващи модифициране на алгоритъма му, за да бъде по-чувствителен. Пациентът е подобрил предишния си рекорд за скоростта, с която може да контролира курсора само с мисли, "докато работят само около 10, 15% от електродите", казва Мъск в подкаста.

Милиардерът отбелязва също, че е разговарял с кандидата на републиканците Доналд Тръмп, когото подкрепи в президентската надпревара в САЩ, за сформиране на комисия, целяща подобряване на "ефективността на правителството" чрез намаляване на бизнес регулациите, както и че би желал да участва в нея. На този фон Мъск заключва, че според него регулациите в САЩ пречат на иновациите.