Предсрочните парламентарни избори във Франция на 30 юни и 7 юли привлякоха вниманието на световната общественост, тъй като много наблюдатели се опасяваха, че възходящата крайнодясна партия "Национален сбор" ще получи мнозинство във френския законодателен орган - събитие без прецедент след Втората световна война.

В крайна сметка тя се оказа с по-слаби резултати от тези в социологическите проучвания, след като набързо сформираната коалиция от леви партии се съюзи с центристкия алианс на президента Еманюел Макрон, за да си осигури парламентарно мнозинство.

И все пак, въпреки не толкова разтърсващия резултат, това бяха исторически избори по друга, по-малко коментирана причина, пише в свой анализ Euronews.

Само за няколко седмици Франция организира най-мащабните мобилни политически избори в историята си. Въпреки че онлайн гласуването беше ограничено до френските граждани, живеещи в чужбина, повече от 1,1 милиона гласа бяха подадени изцяло дистанционно в рамките на двата тура на гласуване, което представляваше 75% от всички гласове от чужбина.

Предимствата на гласуването чрез мобилни устройства са ясни. Над 90% от европейците притежават смартфони, а гласуването чрез тях (понякога наричано интернет или онлайн гласуване) предлага значително по-лесен начин за гражданите да участват в изборите – те могат да упражнят правото си на глас отвсякъде, вместо да се налага да пътуват до избирателните секции и да чакат на дълги опашки, за да пуснат физическа бюлетина. Онлайн гласуването може да се извършва и от други електронни устройства, като например таблет или лаптоп.

Накратко, то значително увеличава достъпността на вота, а често е и единствената реалистична възможност за гласуване за стотици хиляди, включително живеещи в чужбина, избиратели с увреждания и такива, които са се преместили от родните си места по други причини, свързани с обучение или работа.

Най-популярният метод за гласуване

Гласуването чрез мобилни устройства също така е изключително популярно. При подготовката на предсрочните избори Франция бързо създаде широка мрежа от физически избирателни секции в 213 града по света, за да улесни физическото гласуване на своите граждани в чужбина. И все пак, когато им беше предоставен избор да подадат гласа си онлайн, три четвърти от французите зад граница избраха този начин.

Други държави от ЕС също са въвели системи за гласуване чрез мобилни устройства в различна степен. Естония, която е пионер в областта на онлайн гласуването, предоставя на всички свои граждани възможност за подобен тип участие на националните и европейските избори в продължение на почти две десетилетия. Както неотдавнашният европейски вот в Естония, така и парламентарните избори във Франция показват, че когато им е предоставена възможност, повечето гласоподаватели избират мобилното гласуване. На последните избори за Европейски парламент 51% от естонците са избрали да гласуват по този начин - най-високият дял досега, което показва трайната му популярност.

Извън ЕС мобилното гласуване става все по-разпространено. Близо две трети от щатите в САЩ позволяват поне на военнослужещите да гласуват онлайн, което е изключително важно за хората, намиращи се на труднодостъпни места. Когато тази възможност не е налична, военните и гражданите на САЩ, живеещи в чужбина, гласуват по пощата, въпреки че неизбежните забавяния водят до това, че десетки хиляди бюлетини пристигат след изборния ден. Това на практика лишава от право на глас много избиратели.

Според проучване на правителството на САЩ най-малко 40% от военните и американските избиратели зад граница, които са искали да гласуват на последните президентски избори, са срещнали трудности при получаването и връщането на хартиените бюлетини по пощата. Мобилното гласуване предлага решение на тези проблеми и вече има признаци за напредък в тази посока. На президентските избори в САЩ през 2020 г. над 300 000 бюлетини са подадени онлайн. И макар че това представлява само малка част от имащите право на глас американци в чужбина, е окуражаваща стъпка в правилната посока. В края на краищата, без гласуване чрез мобилни устройства много от тези гласоподаватели нямаше да могат да изразят мнението си.

По-висока избирателна активност

Подобрявайки достъпността на избирателите, мобилното гласуване предлага още една огромна полза - то повишава избирателната активност. В една пилотна програма близо до Сиатъл на западното крайбрежие на САЩ избирателната активност се удвоява, когато местният район предлага мобилно гласуване като опция за всички избиратели с право на глас. На трите вота след това тя се е увеличила с повече от 200%.

По-високата избирателна активност, от своя страна, повишава легитимността на демократичния процес и гарантира, че решенията, взети от избраните служители, отразяват волята на хората. С други думи, по-високата избирателна активност укрепва демокрацията.

За съжаление, въпреки че избирателната активност в Европа варира значително в отделните държави, има данни, че през последното десетилетие тя е с тенденция към намаляване. А ниската избирателна активност, освен че може да отразява апатия или разочарование от политиката, допринася за среда, в която политиците не трябва да отговарят на нуждите на всички свои граждани, за да спечелят преизбиране.

Само 32% от румънците са гласували на изборите за национален парламент през 2020 г., а на президентските избори в Португалия през 2021 г. до урните са отишли едва 39% от избирателите.

Избирателната активност на европейските избори обикновено е още по-ниска - само 21% от гражданите на Унгария са гласували на последните европейски избори през юни. В САЩ първичните избори за членове на Конгреса рядко надхвърлят 30%. Това създава отрицателна обратна връзка, при която слабо представените групи се отдръпват от политиката, тъй като смятат, че техният глас няма значение, допълнително подкопавайки институционалното доверие.

Като премахва пречките за всички видове избиратели, гласуването чрез мобилни устройства може да помогне за възстановяване на доверието в политическите институции и за съживяване на демокрацията.

Отстраняване на рисковете за сигурността

Скептиците по отношение на мобилното гласуване често изтъкват сигурността като основен проблем. Макар че проблеми със сигурността съществуват при всяка система за подаване на гласове, новите технологии вече могат в значителна степен да подсигурят онлайн вота, правейки го по-защитен от традиционните офлайн методи. В крайна сметка на последните избори във Франция 1,1 млн. гласа бяха подадени без проблеми със сигурността.

Вече съществуват електронни платформи, които отговарят на основните предизвикателства на гласуването с мобилни устройства - удостоверяване на самоличността на гласоподавателите, запазване на тайната на вота, интегритет и възможност за проверка на броя на гласовете. Чрез усъвършенствано криптиране и възможност за проверка от край до край електронни платформи, като системата, използвана в Естония, показват, че изграждането на сигурен и удобен процес на гласуване в голям мащаб е възможно. Проверката от край до край позволява на гласоподавателя да извърши независим одит на системата и да се увери, че неговият глас е сигурен. По този начин мобилното гласуване може да бъде защитено от фишинг и злонамерени атаки, нарушаване на сигурността на данните и други потенциални заплахи.

Неотдавнашният напредък в технологиите за гласуване чрез мобилни устройства предлага мощно средство за подобряване на изборните процеси и укрепване на демокрациите по света. Франция показа, че широкомащабното мобилно гласуване може да бъде осъществено в много кратки срокове с минимални затруднения и надеждни резултати. И тъй като технологията за гласуване чрез мобилни устройства продължава да се усъвършенства и да печели доверието на избирателите, тя следва да се превърне в норма.

Здравите демокрации изискват активно участие на гражданите, а гласуването с мобилни устройства може да създаде благоприятен цикъл на по-голямо участие, по-голяма отчетност на изборите и по-добри политики и резултати. В епоха, в която демокрацията е изправена пред все по-голям натиск в целия свят, гласуването чрез мобилни устройства предлага обещаващ път напред.