Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е наредил разполагането на подводница с управляеми ракети в Близкия изток, съобщи Пентагонът в неделя, тъй като регионът се подготвя за възможни атаки от страна на Иран и неговите съюзници след убийството на високопоставени членове на "Хамас" и "Хизбула".

Въпреки че USS Georgia, подводница с ядрена мощност, вече е била в Средиземно море през юли, според публикация на американските военни в социалните медии, цитирана от Reuters, това е рядък ход за публично обявяване на разполагането на подводница.

В изявление след разговора на Остин с израелския му колега Пентагонът обяви, че той е наредил на ударната група Abraham Lincoln да ускори разполагането си в региона.

"Министър Остин потвърди ангажимента на Съединените щати да предприемат всички възможни стъпки за защита на Израел и отбеляза укрепването на позицията и капацитета на американските военни сили в целия Близък изток в светлината на ескалиращото напрежение в региона", се допълва в изявлението.

Исмаил Хания, политическият лидер на подкрепяната от Иран "Хамас", беше убит в иранската столица Техеран на 31 юли - нападение, което предизвика заплахи за отмъщение от страна на Иран срещу Израел, който се сражава с палестинската ислямистка групировка в Газа. Иран обвини Израел за убийството, въпреки че и до днес Тел Авив не е поел официално отговорност за него.

Убийството, както и това на висшия военен командир на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" Фуад Шукр от Израел при удар в Бейрут, подхраниха опасенията, че конфликтът в Газа се превръща в по-широка война в Близкия изток.

Още повече, че Иран заяви, че САЩ носят отговорност за убийството на Хания заради подкрепата си за Израел. Впоследствие няколко военнослужещи на американските и коалиционните сили в региона бяха ранени при нападение с дрон в петък в Сирия. Това беше второто голямо нападение през последните дни срещу американски сили на фона на нарастващото напрежение в региона.

В стремежа си да укрепят израелската отбрана, американските военни вече бяха заявили, че ще изпратят допълнителни изтребители и военни кораби на ВМС в Близкия изток.

F-22 излиза на близкоизточната сцена

В началото на месеца Пентагонът обяви също така, че в Близкия изток ще бъдат разположени още военни самолети, кораби и други бойни средства. В региона беше изпратена ескадрила изтребители на ВВС на САЩ, състояща се от невидими за радарите F-22 Raptor.

Пентагонът изпрати и повече крайцери и разрушители, способни да защитават от балистични ракети, като се очаква и подсилване на наземните способности за борба земя-въздух. Мерките имат за цел да отблъснат или възпрат нападение от страна на Иран срещу Израел и да засилят американските сили в региона.

"Министерството на отбраната продължава да предприема стъпки за намаляване на възможността за регионална ескалация от страна на Иран или неговите партньори и пълномощници", обяви на 2 август заместник прессекретаря на Пентагона Сабрина Сингх. "За тази цел министър Остин нареди корекции във военната позиция на САЩ, предназначени да подобрят защитата на американските сили, да увеличат подкрепата за защитата на Израел и да гарантират, че Съединените щати са готови да реагират на различни непредвидени ситуации."

Ескадрилата F-22 разширява трите съществуващи групи бойни самолети на ВВС на САЩ в Близкия изток. Там вече са разположени изтребители F-15E Strike Eagles и F-16 Fighting Falcons, както и бомбардировачите A-10 Thunderbolt II.

Сега САЩ изпращат своя водещ изтребител за въздушно превъзходство от пето поколение. За да се поддържа увеличеният брой бойни самолети, по бреговете на Близкия изток ще бъдат разположени и допълнителни самолети за зареждане с гориво във въздуха.

"Изпращането на допълнителна ескадрила изтребители в Близкия изток ще осигури повишен капацитет за отбранителна въздушна поддръжка", акцентира още Сингх.

Президентът Джо Байдън и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обсъдиха "нови отбранителни военни разположения на САЩ" по време на телефонен разговор на 1 август.

Изтребители на ВВС на САЩ свалиха повече от 80 безпилотни летателни апарата, изстреляни от Иран срещу Израел през нощта на 13 април и рано сутринта на 14 април, като част от успешната съюзническа защитна операция, която неутрализира атака, включваща около 300 ракети и дронове. В нея участваха F-15E, F-16, както и други изтребители и кораби на ВМС на САЩ и Великобритания. Основната част от противовъздушната и противоракетната отбрана обаче беше осъществена от Израел.

През април, когато изглеждаше, че иранската атака е неизбежна, само ден преди атаката в региона бяха изпратени допълнителни F-15E.