След интензивни преговори през март 2023 г. швейцарският банков гигант UBS се съгласи да закупи изпадналия в затруднение конкурент Credit Suisse.

Въпреки атрактивната покупна цена от 3,2 млрд. долара, инвеститорите бяха обезпокоени дали UBS ще успее да промени инвестиционното банкиране на Credit Suisse – стар източник на проблеми.

Освен това UBS се превърна в една от най-големите банки в Европа, което породи политически и регулаторни опасения.

По онова време инвеститорите бяха „много загрижени“ за сложността на сделката и дали UBS ще успее да я осъществи, коментира пред CNBC Бруно Верстрате, основател на Lakefield Wealth Management.

„Когато здрав човек спи до някой с тежък грип, има вероятност и той да се зарази“, допълва метафорично той.

Придобиването е толкова сложно, че UBS решава да смени ръководството и да върне бившия главен изпълнителен директор Серджо Ермоти начело, за да наблюдава процеса на сливането.

„Като се имат предвид пазарните условия, политическата динамика и ограниченията във времето, при които беше осъществена сделката, инвеститорите ясно осъзнаваха значителните рискове, свързани с придобиването на неизвестни задължения“, допълва експертът.

Сега, 18 месеца по-късно, тези настроения се променят и мнозина са съгласни, че това е сделката на десетилетието.

„Сливането с Credit Suisse върви по планираните етапи и срокове, а ръководството на UBS заедно с главния изпълнителен директор Серджо Ермоти е абсолютно правилно да продължи амбициозно напред“, допълва пред CNBC Бийт Уитман, председател на Porta Advisors.

UBS приключи сливането на компаниите майки през май, а през юни финализира прехода към междинен холдинг в САЩ. През юли напълно сля швейцарските подразделения на Credit Suisse и UBS.

Очаква се целият процес да приключи през 2026 г.

„Процесът на интеграция се провежда по типично швейцарски начин - дисциплинирано, прагматично и по план. Спокойствието и доверието са възстановени“, каза Верстрате.

Разсейването на опасенията се прояви и при отчитането на резултатите от второто тримесечие на UBS, когато анализаторите промениха подхода си и се съсредоточиха върху реалните бизнес резултати, а не подробностите на сливането.

Съобщението на UBS за по-бърз напредък в намаляването на разходите също зарадва инвеститорите. Сега банката очаква да постигне 7 млрд. долара икономии на разходи през 2024 г., или повече от половината от целта на UBS за 13 млрд. долара за цялата продължителност на процеса на сливане до 2026 г. Данните се сравняват с базов сценарий от 2022 г.

Но Серджо Ермоти не прибързва.

„Позволете ми да повторя нещо, което сте чували да казвам и преди. Все още ни предстои много работа, за да се справим със структурната липса на устойчива рентабилност на Credit Suisse“, заяви той през август след резултатите за тримесечието.

„Въпреки че сме окуражени от значителния напредък, който постигнахме в цялата група, пътят към възстановяване на рентабилността до нивата отпреди придобиването няма да бъде линеен“, добави Ермоти.

Една от големите пречки са потенциалните нови капиталови изисквания на швейцарските власти.

По-рано тази година швейцарският министър на финансите Карин Келер-Сутер заяви пред Tages-Anzeiger, че е „вероятно“ UBS да се нуждае от още 15-25 млрд. долара капитал, за да се справи с националните опасения, че банката е станала твърде голяма, за да бъде спасена.

Очаква се яснота относно тези капиталови добавки да се появи в началото на 2025 г. Поради това някои инвеститори все още се нуждаят от повече убеждаване.

„Ключовият показател, който трябва да се наблюдава за съдбата на UBS, е цената на акциите, а капиталовият пазар показва просто и ясно отношение „първо ми покажи“,“ каза Уитман от Porta Advisors.

Акциите на UBS поскъпнаха в резултат на сделката през март 2023 г., но оттогава се стабилизираха. Те са се повишили с над 21% през последните 12 месеца, но само с 1% от началото на годината.

Въпреки че бъдещето на банката остава несигурно, някои отбелязват развитието на събитията досега.

„Тази транзакция може да бъде записана в историята като една от най-успешните сделки някога“, казва Верстрате, добавяйки, че „г-н Ермоти е на път да се превърне в национален герой, макар че дали това признание ще дойде от швейцарските граждани, банковите служители, FINMA (Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари) или акционерите, предстои да разберем“.