Австралия стана поредната страна, в която служителите вече имат „право на прекъсване на връзката“ с работното си място - мярка, която досега е прилагана предимно в европейските страни.

Съгласно новото законодателство, което влезе в сила в понеделник, организациите нямат право да наказват служителите си за това, че не вдигат телефона си или не отговарят на имейли извън работно време. Това означава, че макар работодателите и клиентите от трети страни все още да могат да се свързват с тях извън платеното им работно време, те вече имат законното право да откажат да отговорят - освен ако това не е „неразумно“.

Изключенията предстои да бъдат конкретизирани от Австралийската комисия за справедлив труд, която ще вземе предвид фактори като естеството на ролята на служителя и нивото на отговорност, начина, по който е осъществен контактът, и доколко той е бил смущаващ за него, наред с други критерии.

CNBC дава няколко примера за други държави, които вече са въвели подобно право. Между тях е и нашата страна.

България

В края на юни 2023 г. КНСБ предложи въвеждането на “право на изключване”, което предполага, че работодателите не трябва да възлагат задачи или да водят служебна кореспонденция със служителите си извън работно време.

Предложението беше превърнато в закон от Народното събрание през март тази година.

Франция

Франция въведе подобно законодателство още през 2017 г. От компаниите с 50 или повече служители се изисква да преговарят с представителите на служителите, за да се вземе решение кога може да се контактува с тях чрез електронни методи за комуникация. Неспазването на правилата води до глоба в размер до 1% от общото възнаграждение на работника.

Франция е известна с това, че има един от най-регулираните пазари на труда в развития свят, което до голяма степен се дължи на законово изискваната 35-часова работна седмица.

Белгия

По подобен начин Белгия от 2022 г. предоставя на работниците правото да игнорират съобщения, свързани с работата си, след края на работното време. Макар че първоначално се отнасяше само за държавните служители, законодателството беше разширено, така че да обхване и служителите в частния сектор, които работят в компании с 20 или повече служители.

Служителите в Белгия също така имат четиридневна работна седмица.

Португалия

В Португалия на работодателите е забранено да се свързват със служителите си след края на работното време в рамките на това, което законите определят като „право на почивка“.

Служителите имат право и на поне 11 часа непрекъсната „нощна почивка“, през които не трябва да бъдат обезпокоявани, освен ако не става въпрос за спешни случаи.

Испания

Служителите в Испания имат право да се изключат от свързаните с работата цифрови комуникации извън установеното работно време с цел насърчаване на добрия баланс между професионалния и личния живот.

Кампания, стартирана от Националния институт за безопасност и здраве при работа, повишава осведомеността за инициативата, като подчертава задълженията на работодателите да организират по-здравословно дигитализирано работно място.

Ирландия

Ирландия е приела Кодекс на практиките относно правото на прекъсване на връзката с работното място в извънработно време. Кодексът предоставя на работниците правото да не се занимават със служебни въпроси извън обичайното си работно време и налага задължение на работодателите да зачитат правото на служителите си на прекъсване на връзката, като не се свързват с тях извън работното време.

Кодексът обхваща всички видове заетост - от хибридните модели до работата в офис.

Италия

В Италия законодателството се отнася по-конкретно за работата от разстояние. В него се предвижда, че във всяко споразумение за работа от разстояние трябва да се посочват определени периоди на почивка и да се очертаят мерките, необходими на служителя за пълно изключване от свързаните с работата устройства.

Великобритания?

Изглежда, че Обединеното кралство също е напът да приеме подобни инициативи. Профсъюзът на професионалистите Prospect установява, че почти 60% от служителите подкрепят въвеждането на право на прекъсване на връзката със службата, според проведената от тях кампания през септември миналата година.

Въпреки че понастоящем в Обединеното кралство не съществува официално право на прекъсване, е регламентирано, че работната седмица не трябва да надвишава средно 48 часа за период от 17 седмици.