Финансовите активи във Франция са в задънена улица, тъй като политическата безизходица хвърлят сянка върху перспективите пред пазарите и влошават публичните финанси на страната.

Инвеститорите, които се надяват да се възползват от акциите и облигациите, засегнати от решението на президента Еманюел Макрон през юни да свика изненадващи избори, може да се наложи да чакат дълго.

Изборите доведоха до разнопосочен парламент, а няколко седмици по-късно Франция все още има само служебен министър-председател, след като Макрон затвори вратата за евентуално ляво правителство, въпреки че левият блок спечели най-много места на втория тур на вота през юли.

Междувременно Париж и Брюксел продължават да са в противоречие по отношение на влошаващото се фискално положение на Франция, а продължителната политическа несигурност и възможното забавяне на бюджета за следващата година може да отложат всяко възстановяване на пазара.

„Потенциално има възможност френската политика отново да изглежда малко неравна през следващите няколко месеца“, казва Марк Даудинг, главен инвестиционен директор в BlueBay Asset Management.

Reuters прави преглед на развитието на френските активи и какво предстои:

Затънали в калта облигации

Слабата фискална позиция на Франция изглежда ще задържи държавните облигации в задънена улица.

Рисковата премия или спредът, изискван от притежателите на френски дълг, е около 71 базисни пункта (б.п.) в сравнение с по-безопасните германски облигации. Това е повече от 50 б.п., наблюдавани преди изборите, но по-малко от 85-те, достигнати в края на юни - най-високата стойност от дълговата криза в еврозоната преди повече от десетилетие.

Намаляването на суверенния рейтинг на S&P през май и предупреждението от Moody's през юли предполагат, че разходите по френските заеми засега ще останат сравнително високи. Делът на дълга на Франция в брутния вътрешен продукт е над 100%. В Германия той е малко над 60%.

„Смятаме, че това ще бъде постепенно разширяване с течение на времето, доколкото смятаме, че всяко движение на спредовете ще бъде ограничено под 100 базисни пункта, освен че ще се проведат президентски избори“, казва Даудинг от BlueBay, визирайки разликата между френските и германските облигации.

Стабилност, къде си?

Френските акции се представиха по-слабо от европейските си колеги след свикването на избори от Макрон на 9 юни, а първоначалното следизборно рали на облекчението отшумя. Според анализаторите възстановяването ще остане трудно постижимо, докато не се преодолее политическата безизходица.

Местния индекс на сините чипове CAC 40 е с 4,6% под нивата от началото на юни, докато германският DAX се е повишил с 2%, а по-широкият европейски STOXX 600 регистрира съвсем леки изменения. Индексът на френските дружества със средна пазарна капитализация, които са по-силно изложени на националната икономика, се понижи с 8%.

„Пазарите може би са подценили колко трудна е политическата ситуация“, казва стратегът по европейски акции на Morningstar Майкъл Фийлд „Докато не видим признаци за това как ще изглежда едно правителство и, което е по-важно, дали то ще е достатъчно силно, за да издържи, е малко вероятно да видим възстановяване на акциите.“

Данните на Morningstar Direct показват, че през юни от френските фондове за акции и фондове с малка и средна капитализация са изтекли приблизително 243 млрд. евро, като тази тенденция се запазва, макар и смекчена след това.

Пари в банката

Френските банки бяха засегнати особено силно, но за някои това е и възможност.

Societe Generale, BNP Paribas и Credit Agricole - трите големи френски банки - са се понижили с между 5% и 16% след решението за изборите през юни. За същия период европейският банков индекс се е понижил само с 0,6%.

Според Фийлд от Morningstar международната експозиция на големите френски банки е възможност за покупка. Той също така предупреждава, че продължителната политическа несигурност може да навреди, докато рисковете от разширяване на дефицита при ляво правителство могат да предизвикат повишаване на разходите за финансиране.

„Със сигурност мога да видя негативните фактори около банките, но има разминаване в това колко са изложени на риск някои от тях“, казва той. „BNP и SocGen са нашите предпочитани залози и са достатъчно диверсифицирани от вътрешния пазар, като финансирането им е по-скоро международно, за да могат да преминат през това.“

Влияние върху еврото

Еврото, което получи кратък удар през юни, се възстанови и не беше засегнато от политическите проблеми на Франция. В началото на седмицата то достигна 13-месечен връх спрямо общо взето слабия долар, като фокусът на валутните трейдъри беше насочен към перспективите за лихвените проценти. Очаква се Федералният резерв на САЩ да започне серия от понижения, а Европейската централна банка да забави паричното облекчаване, което ще се отрази положително на общата европейска валута.

„Политическата несигурност може да натежи, дори в случай на нелевичарско правителство, но по-скоро да ограничи засилването на еврото, отколкото да предизвика разпродажби“, смята Роберто Миалич, валутен стратег на UniCredit.