Докато тауировчикът фино дълбае щрихи по кожата ѝ, Сис Лий Кейнън стига до извода, че е затънала в грешната професия.

Въпросната татуировка е името на сина ѝ Илайджа, но татуистът не е впечатлен от това, а от прическата наприятелката, която придружава Сис в студиото. Направена е само няколко часа по-рано от нея с обикновена домакинска ножица.

„Той ме попита: „Къде се намира салонът ви?“ и аз му казах, че не работя в такъв, просто правя прически за забавление“, разказва 37-годишната Лий пред CNBC.

„Никога няма да забравя какво ми каза каза той: Може би трябва да преосмислиш с какво си изкарваш прехраната. Ясно е, че имаш талант.“

Непоисканият съвет кара 20-годишната тогава Лий да се замисли. Тя обича да прави прически на приятелите си и да експериментира с нови върху своите къдрави кичури, но смята това по-скоро за хоби, отколкото за призвание.

Годината е 2007 г., две години след като Лий завършва гимназия и една след като напусна колежа в Монмут, Илинойс, след като разбра, че е бременна.

В месеците преди раждането на Илайджа, Лий се премества в малък апартамент в родния си град Пеория, Илинойс, и си намира добра работа в отдел „Обслужване на клиенти“ в компанията за слънчеви очила Maui Jim. През първата си година се обучава там и после е повишена в счетоводител.

„Математиката винаги ми е била лесна и си мислех, че като работя в областта на финансите, никога повече няма да бъда бедна“, казва Лий.

Но нещо липсва в корпоративната ѝ кариера. „Жадувах за творческата свобода, която изпитвах, когато правех прически. Предполагам, че просто имах нужда от насърчение от непознат човек, за да продължа.“

След посещението в студиото за татуировки, тя решава да смени професията си. „Нямах представа дали ще се получи, но знаех, че ще съжалявам, че не съм опитала“.

По всичко личи, че рискът се е отплатил: с днешната дата Лий притежава салон Flourish Curls в Арлингтън, Тексас, бизнес, който е донесъл приходи от 1,1 млн. долара през миналата година, според финансовите документи.

След приспадане на разходите и данъците, заплатата на Лий е между 100 000 и 150 000 долара годишно (тя отказва да сподели точната сума).

Ето как успява да превърне интереса към фризьорството в шестцифрена печалба.

Как се става професионален фризьор в САЩ

На сутринта след като си прави татуировка, Лий излиза и отива до сграда, покрай която е минавала безброй пъти: Regency Beauty Institute, козметично училище в Пеория.

Записва се за курсовете и напуска работата си, веднага след като плаща първия си депозит. Програмата, която завършва за около 18 месеца, струва 22 000 долара и изисквала я да посещава занятията пет дни в седмицата от 9 до 17 часа.

Когато не е в училище, Лий, която е самотен родител, работи като сервитьорка в местно заведение, за да плаща обучението си и други сметки. Баба ѝ и дядо ѝ гледат Илайджа.

Изискванията за придобиване на професия фризьор се различават в отделните щати, но като цяло бъдещите фризьори трябва да завършат програма в акредитирано училище и да получат издаден от държавата лиценз, като положат писмен и практически изпит. Много щати изискват от бъдещите стилисти да преминат стаж или първо да работят като асистенти в салон.

След като през 2009 г. Лий завършва изискванията за лиценза, започва да приема клиенти у дома и да работи на непълно работно време в салон в Пеория. През първата си година печели близо 30 000 долара. В следващите две години продължава да работи на непълно работно време като сервитьорка, за да покрива сметките си.

По това време Facebook става все по-популярен и Лий решава да се възползва напълно от възможностите за безплатна реклама в платформата: Създава бизнес страница, изпраща покани за приятелство на потенциални клиенти и започва да документира работата си със снимки и видеоклипове.

Бързо печели репутация за работа с различни модели прически и типове коса.

„Майка ми е бяла, баща ми е тъмнокож и аз винаги съм имала къдрава коса, но майка ми беше с права коса, така че нямаше представа как да я оформи, когато бях малка“, спомня си тя.

Този опит от детството вдъхновява Лий да започне да боядисва, подчертава, подстригва и изправя косата си, когато е тийнейджърка, докато не открива стилове, които харесва. „Исках да се науча как да направя косата си да изглежда добре, да се чувствам уверена и да вдъхна същата увереност на другите“, казва тя.

Предизвикателства

През следващите пет години продължава да работи в салона и да трупа последователи в социалните медии. Харесва колегите си и се чувства стабилна в кариерата си.

Но през 2015 г. Лий, която вече е бременна с четвъртото си дете, започва да чувства силен вътрешен подтик да се премести. Тъй като е прекарала по-голямата част от живота си в Илинойс, иска да смени обстановката и да отиде в щат с по-топъл климат. Приятелка я канида прекарат заедно дълъг уикенд в два от най-големите градове на Тексас – Остин и Далас.

Лий признава, че моментално е запленена от южняшкото гостоприемство и широките пространства. Същия уикенд започва да разглежда апартаменти за себе си и четирите си деца. През януари 2016 г. петчленното семейство се премества в Арлингтън, град между Далас и Форт Уърт.

Преместването в друг щат окуражава Лий да преследва друга мечта, която се е зародила в съзнанието ѝ: Откриване на салон. Необходими са 10 месеца и 50 000 долара от спестяванията, за да отвори салон Flourish Curls, който започва да приема клиенти през 2017 г.

Да печелиш над $100 000, да работиш три дни в седмицата

За облекчение на Лий, новината за салона се разпространява бързо - в рамките на няколко месеца след отварянето вече има списък с чакащи клиенти. Приписва популярността на Flourish Curls на аудиторията, която е създала във Facebook, YouTube и Instagram.

Там публикува онлайн уроци за прически, отзиви на клиенти, съвети за стилизиране, препоръки за продукти и други. Каналът ѝ в YouTube има близо 60 000 абонати.

„Наличието на силна общност в социалните медии помогна много. Освен това в нашия квартал няма много салони, специализирани в естествено къдравата коса - много козметични училища и салони все още не обучават стилистите си да работят с тези текстури.“, допълва тя.

Услугите на Flourish Curls са различни и струват от 150 до 375 долара. 2023 г. е първата година, в която салонът надхвърля 1 млн. долара годишен приход. Разполага с 11 стилисти, включително Лий, която приема по няколко клиенти месечно.

Казва, че увеличаването на персонала и наемането на двама виртуални асистенти ѝ е помогнало да се предпази от бърнаут и да устои на желанието „винаги да е на линия“, което е често срещано предизвикателство за собствениците на бизнес. Лий е натоварена с достатъчно работни задачи, като поема срещи от понеделник до сряда, за да може да прекарва повече време с децата си, които сега са на възраст от 8 до 18 години.

„През 20-те си години мислех, че за да бъда успешна, трябва да работя над 50 часа седмично. Но успях да изградя шестцифрена печалба, като през повечето седмици работя три дни в седмицата.“, казва тя.

Най-удовлетворяващ аспект на управлението на салона обаче е положителната промяна, която прави в живота на хората, като им е показва как да се чувстват комфортно и уверено с естествената си коса – общност, до която самата тя иска да има достъп като „несигурна, разочарована“ тийнейджърка.

„Няма нищо по-хубаво от това да помагаш на хората да се чувстват красиви.“, допълва Лий.