Дипломата за висше образование задължително фигурира в изискванията за всяка високоплатена работа през последните десетилетия.

Но днес тенденцията е на път да се обърне. Високата цена на колежанското образование зад Океана поражда скептицизъм сред поколението Z относно истинската стойност на високия образователен ценз. Затова все повече младежи се насочват към кариера в сферата на работническата класа или т.нар. сини якички.

Увеличаването на заплатите и внедряването на нови технологии в области от заваряването до производството, помагат на професиите със „сини якички“ да се отърват от имиджа си на мръсна и тежка работа. А недостигът на квалифицирани кадри заради пенсионирането на по-възрастните работници, дава възможност за младите хора.

По данни на Gusto, предоставени на CNBC, при квалифицираните професии, включително електротехници, водопроводчици и механици, се наблюдава постепенно нарастване на броя на работниците на възраст между 18 и 25 години.

Сигурността и перспективата за постоянно растящи доходи, които предлагат тези професии, ги правят още по-привлекателни за представителите на Gen Z, които започват кариерата си в условията на много по-труден пазар на труда в сравнение с последните години. Много от тях намират удовлетворение, стабилност и финансова сигурност, работейки в тази сфера.

Да си купиш къща на 24 години

Когато Кристи Морилън е на 16 години, се записва в клас по сервизно обслужване на автомобили в гимназията си във Финикс, Аризона, мислейки, че това ще бъде забавен предмет по избор, а не началото на кариера, която 10 години по-късно ще ѝ помогне да купи първия си дом и да постигне финансова свобода.

27-годишната Кристи казва, че „веднага се влюбва“ в работата под капака на различни автомобили и в предизвикателството да отстранява нов проблем всеки ден. След като завършва гимназия, решава да пропусне колежа и да започне кариера като автомобилен техник на пълен работен ден.

„Не исках да прекарам още четири години, седейки зад бюро и учейки. Знаех, че искам да работя с автомобили, а за това не ми е необходима бакалавърска степен.“

Тя се записва в едногодишна програма на професионално училище в Universal Technical Institute в Аризона, където получава диплома за професионален сътрудник в областта на автомобилните технологии.

Програмата за придобиване на асоциирана образователна степен, която струва около 33 000 долара, учи Кристи как да диагностицира проблеми с автомобилите, да сглобява и разглобява двигатели и да ремонтира спирачни системи, наред с други умения.

Получава стипендия от 15 000 долара, за да посещава програмата, така че плаща 18 000 долара, за да стане сертифициран техник – по-малко от една трета от средната цена за придобиване на бакалавърска степен в САЩ.

Дипломира се през 2017 г. и веднага си намира работа като асистент по обслужването в Tesla, която набира студенти. В рамките на една година е повишена в сервизен техник.

Кристи работи в Tesla около четири години, а през 2021 г. се присъединява към производителя на автомобили Lucid Motors като сервизен техник, където работи и днес. Печели около 78 000 долара годишно.

Докато средният автомобилен техник печели около 57 000 долара годишно, по-опитните могат да печелят над 100 000 долара, според данни на ZipRecruiter – група, която Кристи очаква да достигне, докато стане на 30 години.

Работата в квалифицирана професия ѝ е помогнала да достигне финансовите си цели по-рано от своите връстници, включително да си купи първата кола и жилище на 24 години.

Високите цени на жилищата и лихвите по ипотечните кредити продължават да изтикват младите хора извън обсега на собствеността имот, която отдавна е крайъгълен камък на американската мечта. Кристи казва, че тази мечта „не би могла да бъде постигната“, ако беше учила в колеж и се беше насочила към професия на „бяла якичка“.

„Вероятно все още щях да живея в къщата на родителите си и да изплащам студентски заеми. Вместо това съм в състояние да подкрепям финансово себе си, родителите си и по-малката си сестра, когато те имат нужда. Това е кариера, която осигурява сигурност и стабилност за цял живот. Спокойствието, което идва с това, е безценно.“

Да печелиш 1 милион долара от бизнес с косачки на 23 години

Някои предприемачи от поколението Z постигат успех в стартирането на собствен бизнес.

Чейс Галахър, 23 години, е основател и главен изпълнителен директор на CMG Landscaping в градчето Учлан, Пенсилвания. Миналата година бизнесът му надхвърля 1 милион долара годишни приходи.

Започва да коси тревните площи на съседите си, когато е на 12 години, за 35 долара на ден – за четири години тази странична дейност след училище му носи над 50 000 долара годишно. Възвръщаемостта на инвестицията в колежанска диплома изглежда „все по-малка“, когато Галахър наближава завършването на гимназия.

„Трябваше да платя за образованието си и да изгубя четири години, през които да получавам приходи... Не виждах ползата от харченето на пари, ако вместо това можех да изградя бизнеса си и богатството си“, казва младежът и добавя:

„Едно от най-разумните решения, които съм взел, беше да не ходя в колеж и да използвам това време, за да инвестирам в бизнеса си.“

През 2018 г. Галахър наема първите си служители както и търговско помещение в близост до къщата на родителите си за 300 долара на месец, за да съхранява инструментите и пикапите си. Първите му покупки за озеленяване включват косачка за трева на стойност 2400 долара и ремарке за комунални услуги, което струва 700 долара.

На 19-годишна възраст се изнася от дома на родителите си и след като наема апартамент за година, купува първата си къща с приходите от CMG Landscaping.

Сега компанията на Галахър за озеленяване има девет служители и прави „всичко - от управление на дъждовни води и дренаж до павета и осветление“. След приспадане на бизнес разходите и данъците, заплатата на Галахър е около 250 000 долара годишно.

Строителството в САЩ е изправено пред криза в наемането на квалифицирани работници, включително дърводелци и озеленители, което дава шанс на млади и амбициозни хора, които навлизат в тези области, като Галахър, да ускорят кариерното си развитие и да увеличат потенциала си за печалба.

„Не вярвам, че щях да постигна същата финансова сигурност, която имам сега, ако бях решил да уча в колеж на 18 години“, казва Галахър и отбелязва, че има приятели, които са похарчили 200 000 долара за образованието си в колеж, а сега печелят по-малко от 50 000 долара.

Управлението на бизнес обаче не е лишено от предизвикателства. Галахър редовно работи по 80 часа седмично, а понякога и по 100 часа през най-натоварения сезон на CMG Landscaping между март и юли.

„Няма такова нещо като баланс между работата и личния живот, когато развиваш татака дейност. Но аз избегнах прегарянето, като наех правилния екип и се научих как да делегирам отговорности.“, допълва той.

Сметка с 400 000 долара и пенсиониране преди 30

Райън Даниелс започва да работи, когато е на 16 години.

Очаква да бъде „полупенсионер“, преди да навърши 30 – постижение, което дължи на квалифицирана професия, която усвоява като тийнейджър.

Израства в Уелингтън, Флорида, градче във високорискова зона на урагани. Когато забелязва колко трудно е за родителите му и техните приятели да поставят и почистват ураганните си сенниции, той вижда бизнес възможност. Купува употребявана машина от Facebook за 200 долара и наема един от приятелите си да обикалят квартала, като таксуват по 100 долара на час, за да монтират или почистят отломките от ураганните щори и сенници.

Това, което започва като „забавна лятна работа“, се превръща в RHI Pressure Washing – собствен бизнес, чийто основател и собственик е Даниелс. През 2023 г. RHI Pressure Washing носи приходи от около 250 000 долара, според финансовите документи, разгледани от CNBC. Заплатата на Даниелс е 79 000 долара.

„От 17-годишен гледам към пенсионирането“, шегува се той. На този етап от кариерата си има спестени около 400 000 долара за пенсиониране.

„Никога не съм изпитвал страст към колежа, чувствах се така, сякаш изпълнявах това, което възрастните очакваха от мен. Разбрах, че не искам да прекарам 4 години в нещо, на което не съм отдаден на 100% или в което не вярвам.“

Той напуска колежа и се ангажира да превърне RHI Pressure Washing от странична дейност в бизнес на пълен работен ден, като наема трима служители и добавя нови услуги, включително почистване на покриви и улуци.

В момента работи по 35 часа седмично, но планира да намали работното си време през следващите няколко години и да премине на непълно работно време, докато се почувства готов за пълно пенсиониране.

„Ученето на занаят може да ви предложи бърз път към кариера с висок потенциал за доходи и постоянно търсене – финансовата стабилност и сигурността, могат да ви помогнат да се пенсионирате по-рано“, казва Даниелс и допълва:

„Предпочитам физическото изтощение от ръчния труд пред психическото натоварване от дългите часове работа на компютър. Мисля, че все повече хора осъзнават, че можеш да бъдеш щастлив и успешен и в двете. Да учиш в колеж и да намериш работа оттам не е правилният избор за всеки.“