Откритото първенство на САЩ е в разгара си – Карлос Алкарас, Наоми Осака и Новак Джокович са сред големите звезди, които се раздават на корта.

Докато мнозина ги следят със страхопочитание от трибуните на корта или пред телевизора, в други пламва искрата да започнат незабавно да тренират тенис.

През последните няколко години популярността на този спорт непрекъснато нараства, пише Fortune. През 2023 г. над 23 милиона американци са играли тенис поне веднъж, а 12 милиона са тренирали на корта най-малко 10 пъти.

Тенисът е труден и ангажиращ спорт, а редовното му практикуване може да помогне за подобряване на цялостното физическо и психическо състояние.

Не е изненадващо, че помага на хората да спазват препоръчителните насоки за поне 150 минути упражнения с умерена интензивност (или 75 минути с висока) седмично, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Силен фактор за сърцето и мозъка

Въпреки това не всички спортове са еднакви, а тенисът има уникални ползи за здравето, доказват изследвания.

Проучването Copenhagen City Heart Study проследява над 8500 души в продължение на 25 години и установява, че тенисистите имат по-голям шанс да живеят по-дълго от тези, които се занимават с бадминтон, футбол, колоездене, плуване и джогинг.

Изследването прогнозира, че любителите на тениса ще живеят средно с 9,7 години по-дълго, отколкото ако не тренират. (Играта на бадминтон може да удължи живота с 6,2 години, плуването - с 3,4 години, а джогингът - с 3,2 години).

По подобен начин друго проучване от 2020 г., публикувано в International Journal of Exercise Science, установява, че любителите тенисисти, които играят поне два пъти седмично, по-рядко страдат от затлъстяване, чувстват се по-енергични и имат по-добро здравословно състояние.

Ползите се дължат до голяма степен на въздействието на тениса върху здравето на сърцето. По данни на Тенис асоциацията на САЩ (USTA) три часа седмично игра на тенис може да намали риска от сърдечни заболявания с над 50%.

Освен това британско проучване установява, че спортовете с ракети, в сравнение с футбола, колоезденето и бягането, са уникално свързани с по-нисък риск от смъртност поради различни причини.

Играта на тенис носи ползи не само от ежедневното движение, но и от подобряването на умствения фокус, времето за реакция и ловкостта. Тенисът ви принуждава да бъдете нащрек, което поддържа мозъка ангажиран и активен; и може да помогне за повишаване на ловкостта, което може да укрепи равновесието и да предотврати наранявания и падания.

С напредването на възрастта губите мускулна маса, а костите ви могат да станат по-крехки. Физическата активност противодейства на тази загуба. Но спортовете за издръжливост, като тениса в частност, помагат за поддържане на здравето на костите и намаляват риска от остеопороза.

Създавате си общност

В сравнение със самостоятелното посещение на фитнес зала, бягането или плуването (които все пак са добри форми на физическо натоварване!), тенисът изисква да общувате с други хора.

Особено за по-възрастните, които са по-предразположени към здравните последици от епидемията на самотата, тенисът може да обедини различни групи хора чрез упражнения в общност.

Упражненията и общуването са важни стълбове на благоденствието, тъй като социалната изолация се свързва с 50% по-висок риск от деменция.

Поддържането на силни социални мрежи помага за предотвратяване на психични състояния като тревожност и депресия, като помага на хората да се чувстват по-щастливи в напреднала възраст.

Ако това е музика за вашите уши, имате късмет, защото тенисът е популярен сред всички възрасти и нива на умения. Така че може би е време да се отправите към корта и да проверите колко сте добри с ракетата.