Джордж Киндер мечтае всички да бъдат свободни.

На пръв поглед тази концепция за лична удовлетвореност изглежда по-подходяща за сферата на религията или духовността, отколкото за личните финанси.

Но човекът, признат за баща на стратегията life planning (планиране на живота), от десетилетия проповядва взаимовръзката между финансите и свободата. Новата му книга The Three Domains of Freedom, е трактат по темата, пише CNBC.

„Има цели, които са дълбоко вдъхновяващи“, обяснява Киндер, който основава едноименния Институт за планиране на живота през 2003 г. след три десетилетия работа като финансов плановик и данъчен консултант.

„Ако ги идентифицирате и обрисувате картината какъв би бил животът на човек, ако той действително живее по този начин, клиентите се запалват и решават финансовите си проблеми доста бързо и лесно“, убеден е Киндер.

Той обаче е на мнение, че много хора пропускат смисъла, когато става въпрос за управление на парите им – и обяснява защо в интервю за CNBC.

„Трябва да се фокусирате върху мечтата за свобода“

Целта на финансовото планиране е да осигури свобода. Всеки човек има мечта за свобода и трябва да я изживее. И това важи както за хора, които нямат пари, които имат дългове, така и за богатите, казва Киндер.

Фокусът се измества от парите, където има много тревоги и много задачи – към свободата.

Как всъщност изглежда тя, как се усеща и какви са стъпките, за да стигнем до нея?

„Ако хората се фокусират само върху парите, те губят представа за това кои искат да бъдат и какво искат да правят. И често предполагат: „Може би не мога да направя това до пенсионирането си или може би никога няма да стигна дотам. Затова не искам да се изправям пред това. Просто ще се опитам да бъда по-ефективен по отношение на парите си.“

Предпоставката на планирането на живота е друга:

Трябва да се съсредоточите върху мечтата за свобода и да откриете каква е тя. И тогава ще осъзнаете, че паричната страна на нещата върви много по-гладко, защото не се усеща като обременителна задача.

„Хората се губят в ежедневните неща“

Според Киндер, хората в много случаи на сляпо спестяват пари и се опитват да натрупат богатство без да се замислят за какво.

„Всеки, когото съм срещал, прави това. Това е ендемично за цялата цивилизация. Хората се изгубват в ежедневните неща и нямат структура. Без наистина да имаш тази мечта за свобода, финансовите задачи са трудни за следване.“

Според Киндер, хората всъщност не знаят към какво точно се стремят.

В крайна сметка, се стремят към неща, които са прочели във финансовите списания, в The Wall Street Journal или в блоговете за лични финанси. Мислят си, че просто трябва да направят бюджета си.

Загубват се в това, вместо да разсъждават така: „Добре, това има причина, а причината е, че искам да живея такъв живот и ако правя тези неща, мога да го постигна и то в сравнително кратък срок.“

И все пак, това не е напълно грешен подход. Ако четете добри рубрики със съвети, подходящи книги или имате финансов съветник, имате добра представа за това как да спестявате, как да инвестирате и всичко останало. Но ако фокусът ви не е насочен, сте изгубени, допълва Киндер.

Свободата може да настъпи след година, може да настъпи след шест години. Не е задължително да е свързана с това, което обикновено смятаме за периода след пенсиониране, например.

Казано с други думи: не отлагайте непременно целите и амбициите си, докато се пенсионирате.

„Когато разглеждаме тези неща, гледаме как можем да направим така, че това да се случи много, много скоро. Обикновено под „много скоро“ имам предвид, че понякога е в рамките на няколко месеца и почти винаги е в рамките на три години, а обикновено е в рамките на около година и половина.

Което може да означава, че не получавате това, което искате, но сте на път към него и усещате свобода.

Например, ако мечтата ви е да живеете на село, а сте в града и от време на време си правите двуседмична почивка. Може би трябва да започнете да си правите четири- или шестседмична почивка. Може би работите повече от дистанция. Може би вече знаете искате да останете и обмисляте как след година или две, ще може да прекарвате там три месеца.

Така че, се движите активно към свободата като част от програмата за финансово планиране, от вашия финансов живот.“

„Свобода изпитваме само в настоящия момент“

Вярно ли е, че богатите хора са в състояние по-лесно да постигнат тази свобода във финансово отношение?

„Когато го формулираме от гледна точка на финансовата свобода, тогава да, разбира се, хората, които разполагат с повече средства, са по-способни“, отговаря Киндер.

„Но аз съм израснал в много бедна част на страната. Роден съм в Западна Вирджиния и живях от другата страна на границата, в провинциално Охайо.

Когато израснеш сред хора, които не са заможни, осъзнаваш, че всеки мечтае за свобода. Всеки иска да живее необикновен за него живот.

Така че бих казал, че това е достъпно за всички. И основната причина е, че когато стигнете до мечтата за свобода, ако я осъществите добре, получавате изключително много енергия.

Затова не става въпрос толкова за пари, колкото за изграждането на страстта към това, което наистина искате да бъдете.

Един от основните акценти в новата книга на Киндер е, че хората изпитват свобода само в настоящия момент.

„Това е единственият момент, който преживяваме. Посвещавам една трета от книгата на това как да овладеем самия настоящ момент и осъзнатостта играе голяма роля в това отношение. Колкото повече сте в настоящия момент, колкото повече не се борите или невротизирате по някакъв начин, толкова по- спокойни сте и решенията ви са по-достъпни.“

Финалната част на книгата използва понятието „довереник“.

Какво би станало, ако всяка институция, корпорация, организация с нестопанска цел, всяко правителство е довереник на демокрацията, на планетата, на човечеството?

„Нека да изискваме от тях да бъдат това, преди да следват собствения си интерес. Ако го направим, мисля, че ще се реши проблемът с лудостта, в която се намираме“, допълва Киндер.