Най-иновативните домакински електроуреди могат да променят високите сметки за потребление на ток, твърдят производители на специализираното изложение за електроника IFA в Берлин.

Тъй като разходите за електроенергия заемат важно място в съзнанието на хората, производителите представят нови начини за намаляване на потреблението с помощата на съвременни технологии по време на юбилейното стотно издание на изложението, пише Euronews.

Electrolux представи кухненски уреди, които включват интелигентни технологии.

„Пуснахме на пазара най-голямата си кухненска гама досега и тя еот цялостни решения за дома“, обясява Анна Олсон-Лейон, главен изпълнителен директор за бизнес зона Европа, Азия и Тихия океан, Близкия изток и Африка в Electrolux/AEG.

„Ако мога да посоча една иновация, с която наистина се гордеем, това е SaphirMatt. И тя носител на наградата Red Dot Best of the Best“, казва ръководителят на компанията.

„Това е най-енергийно ефективната кухня, която сме пускали на пазара. И дава възможност на потребителите да спестят до 30% енергия“.

AI контролира уредите

Междувременно Midea обединява всички аспекти на енергоспестяващите домакински уреди с технологията EcoMaster.

„EcoMaster е нова и патентована технология на Midea, която включва изкуствен интелект и свързаност, за да спести на потребителите средно 30% енергия“, обяснява Курт Йоваис, директор „Международен продуктов мениджмънт“ на Midea. „Тя използва усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект и ги комбинира с милиони уреди и милиарди точки с данни, за да ги усъвършенства така, че да пестят енергия, без никога да жертват производителността“, допълва той.

Събраните данни включват това, което се случва в дома ви и извън него.

„Той използва и свързаност за свързване с външни данни, като например прогнози за времето и информация за околната среда, така че да може да се адаптира много, много конкретно към вашите нужди“, обяснява Йоваис.

По-добрата ефективност може да означава по-добър краен резултат за домашния бюджет.

„Потребителите искат да пестят пари. И едно от най-хубавите неща за EcoMaster, например, е фактът, че спестяваме средно 30% от сметката за енергия.

А разходите за енергия в ЕС са се увеличили с 80% от 2008 г., като 30% са се увеличили само през последните 5 години“, обяснява ръководителят от Midea.

Зареждане на електромобила у дома

На изложението IFA полската компания Greencell представи зарядни устройства, наречени Habu - японска отровна змия. Името е вдъхновено от техния дълъг кабел и зарядна глава.

„Greencell Habu“ е е мобилна стенна кутия 2 в 1, която може лесно да включите у дома и да заредите автомобила без монтаж“, казва Павел Очински, главен изпълнителен директор и основател на Greencell.

Защо 2 в 1? Можете да използвате Habu като домашно зарядно устройство вместо стенна кутия и като мобилно устройство, когато сте в движение.

Habu разполага с гама от 21 устройства, включително зарядн за телефони и лаптопи PowerPlay, зарядни за електрически велосипеди GC PowerMove и безжични зарядни AirJuice.

Благодарения на тях Habu спечели наградата за дизайн Red Dot през 2023 г.