За Йенс Хеслер, учител в детска градина, правителството на Олаф Шолц се държи като „група деца“, които постоянно се карат и го показват пред целия свят. Дали някога, пита той канцлера, те ще бъдат единодушни за нещо?

Шолц отговаря, че Хеслер е прав. „Сега въпросът е: как да се оправи това?“, добавя той с усмивка. „Питам за приятел.“

Размяната на реплики се случва по време на градска среща в южната част на Берлин миналата седмица, която накара много от участниците да поклатят глави заради липсата на страст и неспособността на Шолц да представи визия за страната, пише Financial Times.

Миналата неделя „Алтернатива за Германия“ (AfD) зае първо място в половете в провинция Тюрингия, като за първи път в следвоенната история на страната крайнодясна партия печели регионални избори.

Политиците от опозицията твърдят, че избирателите са загубили доверие в едно правителство, което на фона на цялата взаимна враждебност и сочене с пръст не успява да се справи с неотложните проблеми, пред които е изправена Германия - нелегалната имиграция, засилването на популистите отдясно и отляво и западащата икономика.

„Тази страна се изплъзва от ръцете на канцлера“, заяви в края на миналия месец Фридрих Мерц, лидер на опозиционните десноцентристки християндемократи.

Много от 130-те души, които се събраха, за да разпитат Шолц в Берлин миналата седмица, търсеха увереност, че правителството му разбира дълбочината на кризата. Те останаха разочаровани.

„Мисля, че той подценява настроенията в германското общество в момента“, казва Бетина Линдерман, пенсионирана учителка. „Страната е в пламъци.“

Някои от членовете на Социалдемократическата партия (SPD) на Шолц вече предлагат в частен разговор той да отпадне от листата за националните избори догодина и да бъде заменен с по-популярен политик - например министъра на отбраната Борис Писториус или Анке Релингер, министър-председател на провинция Саарланд.

„В парламентарната партия има много хора, които посочват как (президентът на САЩ) Джо Байдън отстъпи мястото си на Камала Харис и се питат дали това може да бъде прецедент за нас“, казва един от депутатите на SPD пред FT. „Като погледнете как се справя той в социологическите проучвания, можете да разберете защо“.

Наистина, според социолозите от Forschungsgruppe Wahlen нито един канцлер от обединението на Германия през 1990 г. насам не е имал толкова нисък рейтинг на одобрение. Проучване на Wahlen от миналата седмица показва, че 77% смятат Шолц за „слаб лидер“, който не може да постигне резултати.

Една от възможните отправни точки за действия срещу канцлера биха могли да бъдат изборите на 22 септември в Бранденбург - провинция, която SPD управлява от обединението насам. През последните дни партията се изкачва в социологическите проучвания, като намалява разликата с AfD, която е на първо място. Но ако нещата се объркат в деня на вота и тя загуби властта си там, Шолц може да се окаже в проблемна за него ситуация.

„Големият въпрос е: няма ли тогава да му се наложи да внесе вот на доверие към своето правителство?“, пита Андреа Рьомеле, политолог от училището „Херти“ в Берлин. Това е ход, който може да доведе до разпадането на неговата коалиция. „От друга страна, ако има нещо, което обединява коалиционните партии, това е страхът им от предсрочни избори.“

Срещата на Шолц с избирателите в Берлин се проведе в момент, когато напрежението между партньорите му в правителството - лявоцентристката SPD, Зелените и либералната FDP- достигна нови висоти.

Най-голямата ябълка на раздора през тази година беше бюджетът за 2025 г. - проект, който разтегна единството на кабинета почти до точката на пречупване. Месеците на остри спорове доведоха до план за разходите, в който все още има недостиг на средства в размер на 12 млрд. евро - празнина, която никой не знае как да запълни.

Докато преговорите се проточваха, нервите ставаха все по-разклатени, а Шолц и финансовият министър от FDP Кристиан Линднер се скараха публично за подробностите.

„Шолц наистина цени надеждността и предсказуемостта на хората, с които работи, и моето впечатление е, че той просто е изчерпал търпението си към Линднер“, казва един от членовете на правителството. „Между тях не е останало никакво доверие.“

Но именно канцлерът, а не Линднер, е обвиняван за разединението на правителството.

Матиас Юнг, ръководител нa партия Wahlen коментира, че германските избиратели никога не са били особено ентусиазирани от Шолц, избирайки го през 2021 г. като „по-малкото зло“ в полето от невпечатляващи кандидати, борещи се да наследят Ангела Меркел.

През следващата година той си спечели похвали като ефективен кризисен мениджър, който реагира добре на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна и последвалия срив в доставките на руски газ за Германия.

Но оттогава насам вътрешнокоалиционните пререкания само се засилват, както и общественото разочарование от очевидната неспособност на Шолц да въведе дисциплина сред враждуващите министри.

„От ръководителя на правителството се очаква твърдо ръководство, някакъв вид изпълнителна власт“, казва Юнг, “и затова избирателите хвърлят вината за какофонията върху него.“

Партньорите на Германия в ЕС имат подобни оплаквания.

„Намираме се в момент, в който блокът трябва да вземе решения с огромни последици - за финансите, отбраната и други подобни - и хората естествено очакват Берлин да поеме ръководството“, казва пред FT дипломат от ЕС, който често е бил свидетел на канцлера по време на срещите на върха в Брюксел.

„Но Шолц неведнъж е показвал, че или не може, или не иска. Той просто седи там със скръстени ръце и повтаря германските позиции. Няма лично политическо лидерство“, продължава той.

Напрежението между Германия и нейните съседи се прояви тази седмица, когато Берлин обяви, че ще наложи контрол по всички свои сухопътни граници, за да ограничи незаконната имиграция - ход, който разгневи някои от най-близките му съюзници. Доналд Туск, полският министър-председател, отмени пътуване до Берлин и призова за „спешни консултации“ с други европейски държави, за да принуди Германия да промени решението си.

Верните на Шолц твърдят, че обвинението в слабо лидерство е несправедливо и подценява предизвикателствата при управлението на съюз от три партии с рязко различаващи се идеологии, чиито различия само ще се увеличават с наближаването на изборите догодина.

Йенс Цимерман, депутат от SPD, отбелязва, че избирателите често му казват, „че Шолц просто трябва да спре тази детска градина“.

„Може да се разбере защо те искат това, но то е нереалистично“, посочва той.

„Можеш да удариш по масата веднъж, но ако го направиш два или три пъти, с коалицията е свършено“.

Цимерман казва, че Шолц ще поведе SPD на националните избори догодина и ще спечели - „защото неговият опонент ще бъде Фридрих Мерц“. Действително личният рейтинг на Мерц остава упорито нисък, въпреки широко разпространеното народно недоволство от управляващите партии.

„Като личност Шолц е по-убедителен“, казва Цимерман. „Той е спокоен, малко хладнокръвен, но също така е порядъчен и честен. И не е преобръщач.“

Още на срещата в Берлин Бетина Линдерман заяви, че е „впечатлена от разбирането на Шолц за детайлите, но за мен му липсва сила“.

„След резултатите в Саксония и Тюрингия, които бяха просто катастрофални за Германия, наистина се нуждаем от повече страст, от повече ангажираност“, добави тя.