Приятелството „без граници“ между Китай и Русия се упражнява в Европа.

Шпионските операции на Пекин и Москва, включително вербуването на агенти, все повече се припокриват в рамките на Европейския съюз, разкрива пред POLITICO високопоставен служител на европейско разузнаване, a анализатори в областта на сигурността посочват нарастващите опити на Пекин да влияе върху делата на ЕС.

„Двете сили, които са си обещали широкообхватно партньорство, но формално не са съюзници, имат сходни цели - да подкопаят Запада, да отслабят подкрепата за Украйна и да разделят либералните демокрации”, казва Михал Куделка, ръководител на вътрешната разузнавателна агенция на Чешката република. „Не е случайно, че едни и същи субекти могат да обслужват интересите както на Руската федерация, така и на Китайската народна република“.

Има доказателства, че двете страни се стремят да вербуват агенти от един и същ кръг крайни антизападни политици в Европа, допълва той - въпреки че официалното сътрудничество между разузнавателните им агенции остава ограничено.

„Причината за това обаче не е сътрудничеството и координацията на разузнавателните служби на тези страни, а просто фактът, че и двете са антагонистични спрямо днешния „колективен Запад“, смята Куделка.

Неговите коментари бележат първия случай, в който високопоставен служител на европейското разузнаване говори публично за китайските и руските шпионски операции в Европа, след като неговата агенция разкри голяма руска кампания за влияние през март. Разкрита съвместно от разузнавателната агенция на Чешката република и белгийския министър-председател, операцията е била насочена срещу членове на Европейския парламент, които са били поканени да участват в телевизионно предаване, наречено „Гласът на Европа“ - за което по-късно се разкри, че е финансирано от прокремълски агенти. Впоследствие беше съобщено, че няколко участници в предаванията на „Гласът на Европа“ получават плащания от организации, свързани с китайкстите интереси на Стария континент.

Това „припокриване“ е скритата подплата на затоплящите се отношения между Москва и Пекин, смятат анализатори в областта на сигурността.

Всъщност президентът Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин често акцентират върху отношенията си, откакто двете страни обявиха приятелство „без граници“ малко преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Година по-късно Си дори каза на Путин, че заедно страните им ще доведат до промени в света, „невиждани от 100 години“.

„И двете страни знаят, че не могат да победят страните от ЕС или НАТО нито икономически, нито със сила, затова правят всичко възможно да нарушат тяхното единство, сплотеност и готовност с всички налични средства“, казва Куделка.

Анализатори в областта на сигурността пък заявяват пред POLITICO, че подкрепяните от китайската и руската държава медии в момента повтарят и засилват изказванията си една на друга - форма на непряко сътрудничество.

„Рискът китайското разузнаване да повлияе на европейската политика чрез култивирани от Русия мрежи, които са проникнали в крайнодесните и крайнолевите политически партии в ЕС, непрекъснато нараства“, категоричен е и Гунар Виганд, бивш високопоставен служител за Азия в дипломатическата служба на ЕС. „Това можеше да се наблюдава наскоро и в контекста на изборите за Европейски парламент“.

Досега европейските лидери бяха по-предпазливи в соченето с пръст на Пекин, отколкото техните американски колеги. Запитан дали Китай оказва помощ на Москва за войната ѝ срещу Украйна, топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел заяви през юни, че не е видял доказателства, че Пекин доставя оръжия на Москва. Но това изглежда окуражава китайските шпиони, които се оглеждат за профили на политици,  вече изразили подкрепа за чужди сили, а именно за Русия.

Неотдавнашен пример за това как би могло да проработи това кръстосано набиране на агенти е Франк Крийелман, фламандски политик националист. Той беше изключен от своята партия Vlaams Belaang след бомбастичен медиен доклад от 2023 г., в който се твърди, че е приемал плащания от китайски шпионин в замяна на изпълнението на различни задачи, полезни за Пекин. Преди това Крийелман е известен с проруските си позиции, като е пътувал до Москва и публично се е противопоставял на западната помощ за Украйна.

Друг пример е Филип Дюинтер, водещ член на същата партия. Според разследване на белгийски медии той е изпълнявал мисии за наблюдение на избори за Русия, преди да бъде потърсен от китайски шпионин, представящ се за мозъчен тръст.

В белгийския доклад се твърди, че Дюинтер е приемал плащания от подставени лица и мозъчни тръстове, подкрепяни от Китайската комунистическа партия, включително от Китайската асоциация за международни приятелски контакти (CAIFC), която е прикритие на китайското разузнаване.

Той категорично отрича твърденията, че съзнателно е действал като разузнавателен агент на Китай, а разследване на етичната комисия на фламандския парламент не открива основания за налагане на санкции срещу него. Той продължава да бъде водещ член на Vlaams Belang, докато Крийелман беше отстранен след медийния доклад за връзките му с Китай.

„Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на подобно сътрудничество - особено в контекста на руската война срещу Украйна, но и в по-общ план, когато се разпространяват съмнения относно нашите демокрации“, смята обаче Виганд, който е съавтор на доклад за сближаването между Китай и Русия в качеството си на сътрудник в German Marshall Fund.

Богат набор от таланти

Според експертите по сигурността Китай се стреми да продължи да използва обширната шпионска мрежа на Русия в Европа, за да постигне собствените си цели, а именно да разедини страните от ЕС и да отслаби отношенията им с Вашингтон.

„Това са основно хора, които дълго време са били кооптирани от руснаците, а след това, в последно време, се намесват и китайците“, казва Филип Джироус, независим анализатор с фокус върху Китай. „Възможно е това да се дължи на факта, че те са гледали на тези хора като на податливи на каквито и да било обещания, които са били в състояние да им дадат. Идеологията определено е фактор, повече от парите”.

По-рано тази година германската полиция арестува парламентарния сътрудник на крайнодесния германски депутат от ЕС Максимилиан Крах по подозрение, че е шпионирал за Китай. Арестът беше извършен дни след като Крах беше посочен като ключов участник в мрежата „Гласът на Европа“.

„Тъй като Китай и Русия продължават да се сближават, отделните кооперирани лица по-скоро ще работят и за двете авторитарни държави“, пише Джирус в статия за Jamestown Foundation.

Ако вербуваните политически лица са участвали лично в мисия, обслужваща интересите на Москва, те печелят допълнителни бонуси. Десетки крайнодесни и крайнолеви политици от множество държави от ЕС вече са се включили в подобни инициативи, създавайки богат набор от потенциални вербовчици.

Според репортажи на Le Monde, Spiegel и Financial Times, Крийелман например е прекарал години в получаване на плащания от шпионин, известен като „Даниел Ву“, който е управлявал мрежа от агенти в Европа. В едно текстово съобщение, с което разполагат изданията, Ву пише, че „нашата основна цел е да разделим отношенията между Европа и САЩ“.

Благодарение на работата си по вербуването на Крийелман и други европейски политици той е успял да „повлияе успешно на дебатите в германския Бундестаг и да разпространява пропаганда“, пише Le Monde.

Европейската мрежа на Ву беше разбита през декември миналата година, но Джироус предупреждава, че той едва ли е последният китайски агент, който се опитва да вербува европейски законодатели, парламентарни служители или бивши законодатели.

„Конкретни действия срещу това могат да бъдат предприети само на национално ниво, тъй като контраразузнавателните операции са в основата на националните компетенции. Но с общоевропейско измерение ЕС може да насърчи повишената осведоменост сред националните разузнавателни служби и да помогне за справянето с операциите за манипулиране на информация“, акцентира в заключение Виганд.