Ако разполагате със спестявания и инвестиции, които да ви подкрепят в по-късен етап от живота - можете да използвате тези пари по начин, който да ви помогне да покриете краткосрочните си нужди от доходи, без да жертвате дългосрочната си сигурност.

Какъв доход можете да генерирате зависи от няколко фактора, включително колко голямо е вашето яйце в гнездото, как е инвестирано, накъде се движат лихвените проценти и каква е вашата толерантност към риска.

Много неща са необходими за създаването и управлението на доходоносен портфейл, който да работи за вас. На този фон CNN предлага някои основни фактора, които трябва да вземете предвид.

Три важни въпроса

В идеалния случай трябва да планирате три до пет години преди момента, в който искате да получите доход от портфейла си.

Започнете с въпроса:

Как искам да прекарвам времето си, когато напусна работа? Ще продължа ли да работия, но просто да полагам по-малко часове? Искам ли да пътувам? Да се върна в училище?

Какъвто и да е вашият избор, колкото по-конкретен е той, толкова по-лесно ще можете да прецените действителните си нужди от доходи, когато дойде моментът - казва пред CNN финансовият стратег Дейвид Сеуфър, основател на Gravitas Wealth Planning.

Колко ще похарча? Познаването на разходите ви ще ви даде добра представа за доходите, от които ще се нуждаете.

Маргарита Ченг, основател на Blue Ocean Global Wealth, моли клиентите си да напишат кои според тях са техните „основни и съществени“ разходи - тя не ги нарича „постоянни“, защото някои не са такива, като например сметката ви за енергия, която може да бъде сезонна.

Тя ги моли да напишат и за своите „променливи или лайфстайл“ разходи, които отразяват това, което правите редовно и е важно за вас.

Ако има нови разходи, които ще направите въз основа на плановете си, добавете ги. Или ако планирате да се преместите, отчетете как може да се променят разходите.

Начини за генериране на приходи

Вземете доходите, от които смятате, че ще се нуждаете, и извадете от тях тези, които очаквате. Например, ако се нуждаете от 65 000 лева годишно, но ще получите само 40 000 лева, ще трябва да генерирате останалите 25 000.

Има няколко начина, по които спестяванията и инвестициите могат да направят това или поне да покрият част от този недостиг.

Сред най-разпространените са лихвите от високодоходни спестовни сметки, борсово търгувани фондове, съкровищни, държавни и корпоративни облигации.

Дивидентите са друг източник на доход. Но в портфейла ви не трябва да присъстват само акции, изплащащи такива.

„Когато човек инвестира само в акции, които плащат дивиденти, или само в такива, които плащат най-високите дивиденти, той може да пропусне потенциала за увеличаване на стойността на капитала на акции, които не плащат никакви дивиденти или много по-ниски“, казва Дейвид Едмистен, сертифициран финансов стратег и основател на Next Phase Financial Planning.

Вместо това Едмистен препоръчва да има както акции с цел растеж, така и акции, изплащащи дивиденти. По този начин, според него, „[вие] събирате дивиденти за доход, но също така генерирате увеличение на капитала, за да се борите с инфлацията“.

Капиталовата печалба, която е резултат от продажбата на актив на по-висока цена, отколкото сте го купили, е друг източник на доход.

Имайте предвид, че не е необходимо да купувате отделни акции и облигации. Можете да получите експозиция и към двете чрез борсово търгувани фондове.

Създаване на доходоносен портфейл

Искате да разполагате с достатъчно парични средства, за да се издържате в краткосрочен план - и да се предпазите от необходимостта да продавате активи на загуба при спад на пазара. Но се нуждаете и от дългосрочен растеж на портфейла си, защото дори когато се пенсионирате, може да живеете 25 или повече години.

Едмистен препоръчва да се използва следната стратегия:

- Дръжте 18 до 24 месеца от разходите си в пари в брой или в парични еквиваленти, които включват спестовни сметки с висока доходност, краткосрочни и съкровищни облигации.

- За парите, които ще ви трябват след три до пет години, използвайте краткосрочни корпоративни облигации.

- За периода от шест до десет години използвайте комбинация от акции и дългосрочни облигации.

- А за 11 години и нагоре парите ви трябва да са само в акции

Потърсете помощ

Може да се чувствате достатъчно уверени да управлявате всичко сами. Ако не е така, може да поискате да платите фиксирана такса на сертифициран финансов стратег, който да ви предостави план за това как да настроите нещата и да предлага периодични насоки през годината. Или пък може да се интересувате от това да позволите на съветник не само да изготви план, но и директно да управлява инвестициите ви, стига да е квалифициран.

Кажете на експерта какво искате. Това може да са насоки за управление на паричните потоци, данъци или оптимизиране на това как и кога вие и вашият съпруг/съпруга да се осигурявате.

И ако решите да позволите на компания или лице да управлява ресурсите ви, в идеалния случай не искате да плащате много повече от 1% от активите си годишно за тази услуга, пише CNN.