Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) подобри прогнозата си за глобалния икономически растеж тази година в своя септемврийски междинен доклад за състоянието на световната икономика (OECD Economic Outlook, Interim Report September 2024), предаде БТА.

След като през май ОСИР очакваше глобалният БВП през да нарасне с 3,1%, сега вече прогнозата е за увеличение с 3,2%, след ръст с 3,1% през 2023 г.

За 2025 г. организацията прогнозира ръст на световната икономика отново с 3,2%, което представлява запазване на очакванията спрямо доклада от май.

Растежът остава стабилен, а инфлацията продължава да се забавя, отчита ОИСР в анализа си.

Запазва се прогнозата за увеличаване на БВП през 2024 г. в много страни от Г-20, включително САЩ, Бразилия, Индия, Индонезия и Великобритания. За разлика от това резултатите остават незадоволителни в няколко големи икономики, включително Германия, а икономиката на Аржентина се очаква да се свие още повече.

Предвижда се инфлацията да се върне към целта в повечето страни от Г-20 до края на 2025 г. като общата инфлация ще се понижи от 5,4 на сто през 2024 г. до 3,3 на сто през 2025 г. в икономиките от Г-20, а основната инфлация в развитите икономики от Г-20 се понижи до 2,7 на сто през 2024 г. и 2,1 на сто през 2025 г.

В анализа се посочва още, че на фона на забавящата се инфлация и охлаждащия се пазар на труда централните банки трябва да продължат с намаляването на лихвените проценти. Това обаче трябва да бъде "внимателно преценено" предвид постъпващите макроикономически данни, за да се гарантира трайно ограничаване на основния инфлационен натиск.

Забавянето на инфлацията ще доведе и до ръст на реалните доходи, което заедно с понижаващите се лихви ще окаже подкрепа на потреблението.

Необходими са решителни фискални действия, за да се гарантира устойчивост на дълга, да се запази възможността правителствата да реагират на бъдещи шокове и да се генерират ресурси, за да се посрещне бъдещ натиск върху разходите, е записано още в септемврийския доклад на ОИСР.

По-сериозните усилия за ограничаване на разходите и увеличаване на приходите, определени в рамките на надеждни средносрочни пътеки за корекция, са от ключово значение за гарантиране на стабилизиране на тежестта на дълга, добавят от организацията.

Продължаващото геополитическо и търговско напрежение може още повече да навреди на инвестициите и да повиши цените на вноса, е отчетено в доклада.

Нови прогнози

ОИСР запази в новите си прогнози очакванията за ръст на БВП на еврозоната, като за 2024 г. той ще бъде 0,7 %. За сравнение БВП на САЩ се очаква да нарасне с 2,6% тази година или каквато беше прогнозата през май. Китайската икономика ще отчете ръст от 4,9% (също запазена прогноза).

През 2025 г. ОИСР смята, че икономиката на страните от еврозоната ще нарасне с 1,3% или с 0,2% по-малко спрямо очакванията обявени през май.

Влошени за следващата година са прогнозите с 0,1 процентен пункт за икономиките на Германия, Франция и Италия, а тази на Испания е подобрена с 0,2 процентни пункта.

За САЩ организацията влошава прогнозата за ръст на БВП с 0,2 процентни пункта до 1,6 на сто.

По отношение на Китай ОСИР запазва очакванията си за повишение на икономиката с 4,5 през 2025 г.

Инфлацията в еврозоната се очаква да остане над целевото равнище от 2 на сто както през 2024 г. (2,4 на сто) така и през 2025 г.(2,1 на сто). В САЩ ОИСР прогнозира, че през 2025 г, инфлацията ще се забави до 1,8 на сто, след очаквани 2,4 на сто през тази година.