Гражданите на страни извън ЕС, които желаят да се преместят за постоянно в Италия могат да очакват добри новини за узаконяването на статута си.

Това става ясно, след като бизнесът на Ботуша упорито настоява за промяна в закона, улесняваща получаването на гражданство от чужденци, пише Euronews.

Понастоящем гражданите на държави извън ЕС трябва да живеят в Италия поне 10 години, преди да получат право на гражданство по местоживеене. Организации с нестопанска цел като Oxfam Italia обаче се борят за намаляване на този срок на пет години. Те обявиха, че са събрали достатъчно подписи за национален референдум.

Промените в законите за гражданството ще засегнат 2,5 милиона чужденци

„Ние го направихме! Само за няколко дни 500 000 граждани се подписаха за Референдум за гражданството“, написа в социалните мрежи опозиционният депутат Рикардо Маги.

Това означава, че вече може да се поиска провеждането на национален референдум за намаляване на необходимия срок за пребиваване от 10 на 5 години.

Намаляването наполовина на времето, през което гражданите на държави извън ЕС трябва да живеят преди да получат право на гражданство, ще изравни Италия с други европейски държави като Германия, Франция, Португалия, Нидерландия и Обединеното кралство.

От 1999 г. насам законът е оспорван няколко пъти, но нито един от тях не е бил успешен, припомня Euronews.

Депутатът Рикардо Маги обаче заяви, че участниците в кампанията и тези, които са подписали петицията, настояват за „нещо просто, почти банално: тези, които избират Италия, за да живеят, учат, обичат и се развиват, тези, които си представят бъдещето си в нашата страна, да са италианци“.

„И това е само първата стъпка към един по-справедлив закон, който признава всяка тяхна дъщеря и всеки техен син за италианци“, добави той.

Дори и да са родени в Италия, децата на граждани на държави извън ЕС, които не са италиански граждани, не могат да кандидатстват за гражданство, докато не навършат 18 години. Когато родителите станат италиански граждани обаче, непълнолетните получават автоматично гражданство.

Сега искането за референдум трябва да бъде одобрено от две от най-висшите съдилища в Италия при 50-процентна избирателна активност, за да бъде резултатът валиден.

Ако промените бъдат приети, около 2,5 милиона чужденци ще получат италианско гражданство, твърдят участниците в кампанията.

Партията Италиански братя на министър-председателя Джорджа Мелони не подкрепя облекчаването на действащите правила. Формацията е известна със строгата си антиимигрантска позиция.

В разговор с медиите Мелони заяви, че смята 10-годишното пребиваване за „разумен период за получаване на гражданство“ и не вижда „необходимост от промяна“ на закона.

Как чужденци могат да получат гражданство чрез пребиваване

След изтичане на необходимия период на пребиваване или две години след сключване на брак с италиански гражданин, гражданите на държави извън ЕС могат да подадат онлайн молба за гражданство чрез италианското Министерство на вътрешните работи.

За процедурата те се нуждаят от множество документи, включително преводи.

Сред тях са оригинално копие на акт за раждане, преведено и заверено, свидетелство за съдимост от държавите, в които в момента имат гражданство, доказателство за пребиваване в Италия и сертификат за владеене на език на ниво B1.

Цената на заявлението е 250 евро.