Властите в Италия предлагат рязко увеличение на туристическите такси, за да помогнат на градовете със свръхтуризъм да увеличат приходите си и едновременно с това да направят посетителите „по-отговорни“.

Асоциациите на хотелиерите и туристическия бранш обаче никак не са доволни от плана, който предвижда такса от 25 евро на вечер за най-скъпите хотели.

Правителството предлага да се увеличи таванът на туристическия данък до 5 евро на човек на вечер за стая под 100 евро; 10 евро на вечер за стаи, които струват между 100-400 евро; 15 евро за стаи на цена 400-750 евро и 25 евро за стаи, които са над 750 евро.

„Общата цел трябва да бъде да се подкрепи растежът, а не да се забавя“, заяви Federalberghi, асоциацията на малки и средни хотели в страната, цитирана от Financial Times.

Барбара Касильо, директор на Confindustria Alberghi, която представлява по-големите хотели и световни вериги, предупреди, че Италия вече е изправена пред ожесточена конкуренция от други европейски дестинации и може да загуби от увеличаването на туристическите такси, които тя нарече „и без това много високи“.

„Ако плашим туристите, като създаваме впечатлението, че искаме да вземем каквото можем, не правим добра услуга на страната. Трябва да сме много внимателни.“, заяви тя.

Предложението обаче може да зарадва жителите на малките градски центрове, които се борят да се справят с огромния брой посетители.

„Туризмът натоварва природата и цялата инфраструктура на града“, казва Айке Шмидт, бивш директор на галерия „Уфици“ във Флоренция, а сега член на градския съвет. „Италия е далеч от Бутан, но е абсолютно правилно да има по-голям принос на туристите.“, допълва той.

Министерството на туризма, ръководено от Даниела Сантанче от партията „Италиански братя“ на премиера Джорджа Мелони, заяви, че планира „диалог“ със съответните браншови организации през септември за „евентуално предложение за промяна на правилата на туристическия данък“.

„Във времената на свръхтуризъм ние обсъждаме този въпрос, така че наистина да помогнем за подобряване на услугите и да направим туристите, които го плащат, по-отговорни.“, написа министърът в социалните мрежи.

Марина Лали, президент на Federturismo, която представлява всички видове туристически компании, се оплака, че много градове вече „незаконно“ използват приходите от туристически данък, за да запушват дефицита в бюджета си. Действащият закон изисква от градовете да използват тези средства за заплащане на разходи, които имат пряко отношение към посетителите – като многоезични указателни табели и поддръжка на туристически обекти.

„Когато ремонтирате улиците си, които са пълни с дупки - и плащате с парите, които събирате от туристическия данък, това наистина ли е за туристите, или е нормално, обикновено нещо, което трябва да правите във вашия град?“, попита тя.

Дебатът се провежда в момент, когато Италия е изправена пред силен натиск върху публичните си финанси, като според прогнозите на МВФ дълговото бреме ще достигне почти 140% от БВП тази година, а годишните разходи за обслужване на дълга вече са почти равни на разходите за публично образование, допълва Financial Times.

Туристическата индустрия в страната е в силен подем след срива, предизвикан от пандемията, като браншовите асоциации оценяват, че през 2023 г. чуждестранните посетители да 65 млн. души или на равнището отпреди пандемията.

Но много италианци са настроени негативно срещу свръхтуризма, тъй като историческите центрове губят традиционния си характер, а все повече градски апартаменти се превръщат в жилища, отдавани за кратко време под наем.

Италианските градове могат да налагат данъци за нощувките на чуждестранни и италиански посетители, като сега те обикновено варират от 1 до 5 евро на човек на вечер, в зависимост от броя на звездите на хотела или къщата за гости.

През 2019 г., преди пандемията, близо 1200 общини са събрали общо 470 млн. евро от туристически данъци, по данни на Националната банка на Италия.

Но през 2023 г. събираемостта скача до приблизително 775 млн. евро, след като правителството на Джорджа Мелони реши да позволи на най-популярните градски дестинации – с годишен брой на извънградските посетители, 20 пъти по-висок от местното население, да повишат туристическите си данъци до 10 евро на човек за нощувка.