Tesla ще обяви отчета за доставките си за тримесечието следващата седмица, като анализаторите прогнозират рекорден брой продажби, до голяма степен стимулиран от силното търсене в Китай.

Оценките на FactSet сочат, че компанията ще достави до 461 000 автомобила до края на септември, което отразява 6% ръст на годишна база.

Междувременно Barclays повиши прогнозата си до 470 000, което е 8% годишен ръст и 10% увеличение спрямо второто тримесечие, като отбеляза, че стабилните продажби в Китай вероятно ще компенсират по-слабите резултати в САЩ и Европа, пише Euronews.

Потенциални рекордни продажби в Китай

По данни на Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA) през август Tesla е продала 86 697 автомобила, като 23 241 от тях са били предназначени за износ, в резултат на което продажбите на вътрешния пазар са 63 456 автомобила.

Това е с 37,3% повече от юли и с 2% повече в сравнение със същия месец на миналата година.

Въпреки че цифрата представлява най-високите месечни продажби през 2024 г., тя остава под рекордите на Tesla през 2022 г., които достигнаха почти 80 000 през май и септември.

Въпреки ръста през август, общите доставки в Китай от януари до август възлизат на 388 000, което е с 0,57% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, според CNevpost.

BYD продължава да е лидер на китайския пазар на нови енергийни превозни средства (NEV) с дял от 37%, следван от Geely със 7,2%, а Tesla е на трето място с 6,2%, което е леко увеличение спрямо 5,27% през предходния месец.

Очаква се Tesla да запази силната динамика на продажбите през септември, като данните на CPCA показват 31 800 регистрации през първите две седмици, което показва потенциален месечен обем на продажбите от над 63 000 единици.

За разлика от това, европейските продажби остават бавни, като през първите седем месеца на 2024 г. Tesla е доставила приблизително 148 000 автомобила в Европа, което се равнява на само два месеца продажби в Китай.

Robotaxi на фокус

Tesla обикновено оповестява тримесечните си данни за доставките и производството около две седмици преди отчета за приходите си, който е насрочен за 16 октомври.

Въпреки че се очакват положителни данни за доставките, вниманието на пазара често се насочва към цялостното представяне. Този път то ще бъде насочено към Robotaxi.

Първоначално планирано за 8 август, представянето на Robotaxi беше отложено за 10 октомври. Тази инициатива е част от по-широката стратегия на Tesla за разработване на напълно автономни превозни средства с помощта на технологията Full Self-Driving (FSD), което я позиционира на челните места в надпреварата за изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че продуктите с изкуствен интелект като Robotaxi и хуманоидните роботи Optimus ще се произвеждат в завода на Tesla в Остин. През април Мъск намекна, че Optimus може да изпълнява задачи във фабриката до края на 2024 г.

Tesla също така има за цел да внедри FSD в Китай и Европа до първото тримесечие на 2025 г., в очакване на регулаторно одобрение. По време на разговора за приходите за второто тримесечие Мъск предположи, че компанията може да получи одобрение до края на 2024 г.

Как се движат акциите

В сряда акциите на Tesla поскъпнаха с 1,08% до 257 долара, удължавайки тридневната си печеливша серия.

Tesla обаче остава най-слабо представящата се компания сред т. нар. „Великолепна седморка“ с едва 3,44% увеличение от началото на годината, което се дължи главно на рязкото намаляване на растежа.

Въпреки това, откакто отчете печалбите за първото тримесечие през април и разкри плановете си за увеличаване на производството на достъпни електромобили, акциите се възстановиха с 84%.

Bank of America потвърди своя рейтинг BUY за Tesla, като определи целева цена от 255 долара, докато UBS запазва рейтинг SELL с целева цена от 197 долара.