Австралийският минен магнат Андрю Форест, основател и изпълнителен председател на Fortescue, е категоричен, че е време светът да се откаже от „доказаната фантазия“ за нулеви нетни емисии до 2050 г. и вместо това да приеме целта за „реална нула“ до 2040.

Пред CNBC Форест се обръща към ръководителите на предприятия и политиците, които не желаят да направят необходимите промени, за да предотвратят най-лошото, което кризата с климата е подготвила, да освободят място за лидери, готови да поемат предизвикателството на декарбонизацията.

Fortescue, която е четвъртият по големина производител на желязна руда в света, очертава плановете си да спре изгарянето на изкопаеми горива в австралийските си предприятия до края на десетилетието - и иска останалите компании от сектора да последват примера ѝ.

„Има много лидери, които казват на мен, на света, на децата си: „О, знаете ли, не можем да го направим, моята компания не може да го направи, аз не мога да го направя. Аз казвам на всеки един от тези главни изпълнителни директори и политически лидери: „Добре, какво ще кажете да слезете от сцената и да пуснете някой по-млад или по-мъдър човек, който може, защото технологията е налице“, казва Форест.

По думите му светът може да достигне реални нулеви емисии до 2040 г. и трябва да го направи.

Нулевата нетна стойност се отнася до целта за постигане на равновесие между въглеродните емисии, които се изпускат в атмосферата, тези, които се отстраняват от нея. Повече от 140 държави, включително големи замърсители като САЩ, Индия и Европейския съюз, са приели планове за постигане на нулева нетна стойност на вредните емисии.

За да не се надхвърли критично важният праг на затопляне от 1,5 градуса по Целзий - цел, записана в Парижкото споразумение, глобалните въглеродни емисии трябва да достигнат нетна нула приблизително до средата на века, според организацията Energy and Climate Intelligence Unit. За държавите с високи доходи, като САЩ, това означава постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. или по-рано, докато за тези с ниски доходи целта трябва да бъде постигната най-късно до 2060 г.

Какво е „реална нула“?

„Постигането на „реална нула“ е свързано със способността на тази планета да използва наличните технологии, за да спрем изгарянето на всички изкопаеми горива до 2040 г.“, казва Форест. „Ако направим това до 2030 г., имаме шанс 50:50 да избегнем най-тежките опустошения на глобалното затопляне - но това няма да се случи. Fortescue все пак ще успее да го направи. Ние сме огромна индустриална компания, огромен замърсител, но ще постигнем реалната нула. Лесно ще спрем да изгаряме изкопаеми горива още това десетилетие, не следващото“.

Учените многократно са настоявали за бързо намаляване на емисиите на парникови газове, за да се спре повишаването на средните глобални температури. Тези призиви продължиха и през тревожната серия от температурни рекорди, които поставиха планетата твърдо на път да отбележи най-горещата година в човешката история през 2024 г. Екстремните температури се подхранват от климатичната криза, чийто основен двигател е изгарянето на изкопаеми горива.