Основните борсови индекси в САЩ затвориха надолу в четвъртък, тъй като инвеститорите очакват днешния ключов доклад за работните места, докато цените на петрола продължиха да се покачват на фона на страховете от конфликта в Близкия изток.

Dow Jones Industrial Average и S&P 500 загубиха съответно с 0,4% и 0,2%, а Nasdaq Composite завърши сесията с малко по-нисък спад. Основните индекси са в нещо като модел на задържане през последните два дни, след като започнаха месеца с рязък спад.

Седмичните данни за молбите за безработица в САЩ, публикувани рано в четвъртък, покриха до голяма степен очакванията на икономистите и сега инвеститорите насочват вниманието си към доклада за заетостта през септември, който трябва да даде сигнали дали американската икономика се насочва към меко кацане и колко агресивен ще бъде Фед в следващото намаляване на лихвените проценти.

Очаква се докладът на Бюрото по трудова статистика за работните места през септември да покаже ниво на безработица 4,2% - същото като през август, според проучване на прогнозите на Dow Jones Newswires и The Wall Street Journal. Средната прогноза предвижда икономиката да е добавила 144 000 работни места спрямо 142 000 през август.

Ръст в четвъртък отбелязаха акциите на Nvidia, скачайки с 3,4%, след като главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг заяви, че търсенето на следващото поколение AI чипове на компанията е „безумно“.

Другите технологични компании с мега капитализация завършиха предимно със спадове, като Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon се понижиха, а Meta беше забележително изключение, напредвайки с 1,7% и достигайки нов рекорд за всички времена.

Tesla удължи спада си, като загуби 3,4%, след като обяви изтегляне на Cybertruck, а ден по-рано публикува данни за доставки, които разочароваха най-оптимистичните очаквания на Уолстрийт.

Constellation Brands, производителят на бирите Corona и Modelo, загуби 4,7%, отбелязвайки най-големият спад в S&P 500, след като отчете по-слаби от очакваното приходи.

Levi Strauss също се понижи рязко – акциите на компанията паднаха със 7,7%, след отчет на по-ниски от очакваните приходи, намалена перспектива за продажби и съобщение, че обмисля продажбата на своята марка Dockers.

Фючърсите на суровия петрол се повишиха с над 5%, добавяйки към ралито, подхранвано от опасенията, че конфликтът в Близкия изток може да наруши производството. Солидни печалби записаха Valero Energy, Marathon Petroleum, Diamondback Energy, Occidental Petroleum и Halliburton.

Фючърсите върху златото се повишиха леко до около 2680 долара за унция, докато биткойнът остана малко променен, търгувайки се на около 60 800 долара.