С тропическия си климат, извисяващи се вулканични планини и зашеметяващи плажове с черен пясък, Мадейра е известен по света и като „Хаваите на Европа“.

Тази автономна островна верига между Португалия и северозападния бряг на Северна Африка има богата култура и история, които карат все повече туристи да изследват далечните ѝ брегове, пише BBC.

Заселен от португалците през 1425 г., островът бързо се превръща в гореща точка за производство на захар и за развитие на местни изкуства, включително бордо Мадейра – уникален стил на бродерия, който се предава от поколение на поколение.

Повечето хора обаче са чували името Мадейра заради прочутото вино на острова.

Това, което го прави толкова уникално, е способността му да отлежава почти неограничено време, което допринася за сложния му вкус. Производителите загряват виното до температура от 45°С до 50°С в продължение на около три месеца, след което го оставят постепенно да се охлади, преди да започнат процеса на стареене.

Видът на използваното грозде също оказва голямо влияние върху вкуса на виното, който може да варира от сух и пикантен Sercial до тъмен Bual с вкус на стафиди или карамел.

Подобно на Хаваите, природната среда на Мадейра е основна притегателна сила за туристите, а планинският и гъсто залесен пейзаж предлага безброй възможности за разходка.

Една от най-популярните атракции за изследване на главния едноименен остров на архипелага са левадите (водните канали), създадени през XV в., за да пренасят вода от по-влажния север на острова към по-сухия юг.

Мрежата от 3100 км от левади е създала редица популярни туристически маршрути, като например Левада до Калдейрао Верде, но през последните месеци някои изразяват опасения за свръхтуризма по тези места.

Мигел Силва Гувея от асоциацията Caminho Real da Madeira препоръчва чудесна алтернатива.

Състоящ се от шест пътеки, поръчани от португалския крал през 19 век, Caminho Real (Кралският път) е 181-километров маршрут, който почти обикаля острова, а други по-кратки разходки преминават през планинската вътрешност на Мадейра.

„Caminho Real е построен за мобилност, за превоз на стоки, така че това е неговото предназначение“, обяснява Гувея. „Това е добра алтернатива за хората да опознаят острова по един по-задълбочен начин.“

Някои от маршрутите на Caminho Real предлагат гледки към една от основните природни дадености на Мадейра, която напомня на посетителите за Хаваите: нейните зашеметяващи, многоцветни плажове.

Заобиколени от кристално чисти води, те варират от златист пясък, внесен от Мароко, до поразителни черни чакълести плажове, създадени от древна вулканична дейност. Тук има и отлични възможности за практикуване на водни спортове, включително сърф, гмуркане и дори наблюдение на китове.

В резултат, това отдалечено кътче на Европа напоследък се радва на голям брой туристи, особено след пандемията. Според местните екскурзоводи се наблюдава и значителна промяна в типа на посетителите.

„Имаше семейства с деца, дигитални номади, млади хора, които просто се опитваха да отидат някъде след пандемията“, казва Ана Исабел Фария, която работи като екскурзовод. „Те пристигнаха тук и казаха: „О, Боже мой, къде съм?“ Бяха изумени от природата.“

Тъй като все повече хора откриват природните красоти на Мадейра, местните жителите са решени на всичко, за да съхранят спокойната култура и да запазят деликатната екосистема на острова, допълва BBC.