В средата на септември Джейн Сю изпраща двегодишния си самоед ОК на първия му работен ден.

Кой е работодателят?

Кафене за кучета във Фуджоу, Югоизточен Китай.

„Чувствам, че това е точно като родителите, които изпращат децата си на училище“, казва 27-годишната жена пред CNN, докато шофира с ОК към новата работа на непълно време.

Сю иска кучето да „изпита различен живот“.

„Изпращането на ОК в кафенето е печелившо за всички. Тя ще може да играе с други кучета и няма да се чувства толкова самотна“, обяснява стопанката.

Кафенетата за домашни любимци са печеливш бизнес в Китай. Посетителите общуват с животните, които се разхождат наоколо, а това позволява на собствениците на заведенията да събират по-високи такси за преживяването.

Клиентите, които посещават кафенетата за котки и кучета в Китай, обикновено плащат входна такса, която варира от 30-60 юана (4-8,5 долара) на човек, или просто трябва да си поръчат чаша кафе.

Освен че е заобиколена от другарчета за игра, Сю казва, че работата на кучето в кафенето позволява с партньора ѝ да пестят пари. Ако оставят домашния си любимец вкъщи, трябва да оставят климатика пуснат през целия ден, което ще им излезе скъпо.

„Лятото във Фуджоу може да е жестоко“, добавя тя.

Идеята може да звучи нетрадиционно, но е нарастваща тенденция в Китай. Zhengmaotiaoqian на китайски, тя се превежда като „изкарване на пари от закуски“.

Фразата произлиза от идеята, че тези домашни любимци всъщност работят – на непълно или пълно работно време, в кафенетата за четириноги, а вечер се връщат у дома при семействата си, точно както хората.

Въпреки че тенденцията изглежда сладка и забавна, тя е и белег за социалната промяна в китайското общество. Според Goldman Sachs до края на тази година в Китай се очаква да има повече домашни любимци, отколкото деца, допълва CNN.

През последните месеци както собственици на кафенета, така и на домашни любимци публикуват обяви за работа в Xiaohongshu, китайски вариант на Instagram.

Във вайръл пост, озаглавен „Каква е заплатата за работа в котешко кафене?“, собственик на заведението пише

„Много хора казват, че искат да изпратят котките си да работят в нашето кафене, ако случаят е такъв, позволете да представя заплатата, която току-що платихме на някои от старите ни служители.“ Според публикацията, която събра стотици харесвания, сиво-бялата котка на име Датоу е получила пет кутии храна „след данъците“.

„Търсят се котешки служители!“, пише друг собственик на кафене в публикация с над 100 лайка и 600 коментара. „Търсим здрави, добре възпитани котки“, добавя той. „Предлагаме по една закуска на ден и 30% отстъпка за приятели на собственика на домашния любимец!“

Що се отнася до Сю, тя също е попаднала на публикации за кучешки кафенета и така е решила, че би било забавно да изпрати ОК на работа. Скоро открила едно във Фуджоу и изпратила съобщение на собственика. След това било време да подготви кучето за интервюто за работа.

„Собственикът на кафенето наблюдаваше ОК около час, за да види дали тя взаимодейства добре с клиентите и дали се разбира с другите четири кучета“, казва Сю пред CNN.

Интервюто преминава добре и на красивата бяла самоедка е предложена „работа“. „Моята ОК е звезда на кафенето!“, допълва Сю.

Други нямат същия късмет, когато става въпрос за търсене на работа.

Син Син, 33-годишна учителка в международно начално училище в Пекин, има две котки, както и куче от породата шиба ину. Тя търси работа за 2-годишната си котка, като на 8 септември публикува автобиографията в Xiaohongshu, но все още няма късмет.

„Той умее се гушка и да мърка! Котка, избрана от Бога да работи в котешко кафене!“, пише тя в автобиографията на животното, като отбелязва, че „очаква като заплата само няколко кутии котешка храна или закуски“.

Син казва, че котаракът прекарва дните си в сън, а през нощта вдига шум и смущава съня на нея и съпруга ѝ. Още по-досадно е, че винаги се свива върху лаптопа ѝ, когато работи извънредно.

„Съпругът ми и аз искаме да бъде работещ котарак и да си изкарва сам храната“, казва Син и допълва, че харчи около 500 юана (71 долара) на месец за изхранването на двете си котки.

Първото котешко кафене в Китай е открито в южния град Гуанджоу през 2011 г., а броят на подобни заведения нараства с 200% годишно, според CBNData, китайски държавен финансов вестник.

Към 2023 г. в страната има над 4 000 компании, свързани с котешки кафенета.