Свръхбогатите лица във Великобритания настояват правителството да въведе режим на плосък данък в италиански стил, за да предотврати изтичането на богатство, тъй като техният преференциален статут е застрашен в предстоящия бюджет.

Лобистката група Foreign Investors for Britain, в която членуват чуждестранни граждани и техните съветници, заедно с мозъчния тръст Oxford Economics предложиха многостепенен данъчен режим, при който от богатите чужденци ще се събира единна годишна такса в замяна на освобождаване от данък върху наследството на активи извън Обединеното кралство и британски данък върху доходи и печалби от чужбина за период до 15 години.

Такива такси ще се събират в зависимост от нетното богатство на лицето, като предложените годишни такси варират от 200 000 паунда (260 447 долара) за лица със състояние до 100 млн. паунда и годишна такса от 2 млн. паунда за лица със състояние над 500 млн. паунда.

Това се различава от режима в Италия, където наскоро беше удвоена ставката от 200 000 евро годишно, независимо от размера на богатството, отбелязва CNBC.

„Ако няма стабилност, хората вече правят планове да напуснат“, коментира Лесли Маклауд Милър, главен изпълнителен директор на Foreign Investors for Britain.

Статутът на лице, което не е гражданин на Обединеното кралство, е данъчно правило от колониалната епоха, което позволява на хората, живеещи в Обединеното кралство, но с местожителство в друго населено място, да избягват плащането на данък върху доходите и капиталовите печалби, получени в чужбина, за период до 15 години.

Към 2023 г. приблизително 74 000 души се ползват от този статут, в сравнение с 68 900 миналата година.

Макар че режимът отдавна е политически спорен, през последните месеци той е подложен на натиск, след като през август Лейбъристката партия обяви плановете си да ускори планираното премахване на статута, като забрани и използването на тръстове за предпазване на чуждестранни активи от данъка върху добавената стойност.

Това се случва в момент, когато министърът на финансите Рейчъл Рийвс се очаква да обяви ударно увеличение на данъците в бюджета си на 30 октомври, тъй като се стреми да запълни недостига на средства в публичните финанси, който вече е 40 млрд. лири. Преди това се посочваше, че сумата е 22 млрд. паунда. Министерството на финансите не отговори веднага на молбата на CNBC за коментар.

Трансфер на богатство

По-рано Рийвс коментира, че отпадането на програмата може да донесе на хазната 2,6 млрд. паунда (3,38 млрд. долара) в рамките на следващото правителство.

Изследване на Oxford Economics от миналия месец обаче предупреди, че вместо това плановете могат да струват на данъкоплатците 1 млрд. паунда до 2029/30 г. Според оценките на изследваните 72 лица, които не са данъчно задължени, от пристигането им във Великобритания досега те са инвестирали в икономиката близо 8,5 млрд. лири.

„Това е само малка част от парите, така че тези инвестиции са изложени на риск“, заяви в сряда Алекс Стюарт, асоцииран директор в Oxford Economics.

Някои от свръхбогатите вече са започнали да предприемат изпреварващи действия. Ново проучване, публикувано в сряда от икономическия мозъчен тръст, показва, че нерегистрираните лица, участвали в проучването, вече са се освободили от поне 842,2 млн. паунда в очакване на промените.

Чуждестранни лица, пожелали да запазят анонимност, заявиха, че обмислят преместване в юрисдикции като Италия, Швейцария и Дубай, ако бъдат приети по-строгите планове.

Доминик Лоурънс, партньор в Charles Russell Speechlys, заяви, че плановете са „подобрение“ на италианската система, тъй като ще могат да се мащабират в зависимост от имуществените групи, като по този начин ще се генерират допълнителни данъчни приходи.

Лоурънс, който е помогнал за изготвянето на предложенията, добави, че те трябва да бъдат въведени успоредно със съществуващите мерки за премахване на статута на лице без право на пребиваване, за да се „избегне всякакво усещане за обрат“.

От Oxford Economics заявиха, работят по определянето на приблизителна оценка за размера на приходите, които биха могли да бъдат генерирани от предложенията.

Лейбъристите ухажват богатите

Лейбъристкото правителство заяви, че е решено да се справи с несправедливостта в данъчната система, като в предизборния си манифест обеща да премахне данъчните вратички за онези, които не са местни лица. Оттогава обаче изглежда, че е смекчило позицията си, като според съобщенията Рийвс е преразгледала някои елементи от рестрикциите си срещу данъците за нерегистрирани лица.

В понеделник министър-председателят Киър Стармър се опита да популяризира Обединеното кралство като център за растеж и създаване на богатство, събирайки група от 300 бизнес лидери на първата международна среща на върха за инвестиции на лейбъристите.

Кметът на Лондон Садик Хан заяви пред CNBC, че правителството трябва да се движи по тънка линия, за да избегне отчуждаването на създателите на богатство, като същевременно гарантира, че те „спазват правилата“.

„Трябва да сме сигурни, че се нуждаем от създатели на богатство в Лондон и в страната. Да се убедим, че имаме нужда от хора, които да инвестират тук, за да създават работните места, богатството и просперитета, които искаме“, каза Хан. „Основната мисия на правителството е растежът, а ние не можем да постигнем растеж без инвестициите на хората, за които говорите. Надявам се, че те са успокоени от думите на министър-председателя“, допълни той.