Във Франция около 65 000 домакинства с високи доходи могат да бъдат изправени пред ново извънредно увеличение на данъците, което се очаква да донесе общо 2 млрд. евро в бюджета през 2025 г.

Освен компаниите с оборот над 1 млрд. евро, физическите лица с високи доходи също са заплашени от повишаване на данъците догодина, ако проектобюджетът на правителството бъде приет от Националното събрание (Френския парламент), съобщава Euronews.

Проектобюджетът включва 40 млрд. евро съкращения на публичните разходи и още 20 млрд. евро, които се очакват отчасти от повишаване на данъците и въвеждане на нови, извънредни налози за компаниите с високи печалби и богатите хора с годишен доход над 250 000 евро.

Общата цел на мерките е да се намали дефицитът на страната от над 6% към момента до 5% от БВП през 2025 г. и 3% до 2029 г.

Какви са данъците за богатите във Франция

Френските физически лица, които печелят 250 000 евро годишно, или семействата, които печелят двойно повече, са изправени пред временно повишаване на данъка.

Хората с такива доходи обаче вече плащат извънредна вноска, наречена contribution exceptionnelle sur les hauts revenus (CEHR). Тя беше въведена временно през 2011 г. и се отнася за лица с месечна заплата от около 20 000 евро.

Понастоящем тази вноска е в размер на 3% за лице с облагаем доход над 250 000 евро или 500 000 евро за домакинство. Тя се увеличава на 4% за доходи над 500 000 евро. Този процент се отнася за доходите над тези суми, тъй като във Франция понастоящем доходите се облагат с прогресивна система.

В проектобюджета се предлага богатите да плащат излишък върху сегашния CEHR по такъв начин, че минималната им средна ставка да е поне 20% за период от три години.

Данъкът се плаща след референтния облагаем доход и може да има обратна сила, което означава, че доходите, получени през 2024 г., могат да бъдат обложени, ако бюджетните планове бъдат одобрени от парламента.

Междувременно дивидентите, капиталовите печалби и доходите от наем вече подлежат на допълнителни вноски и данъци.

Наред с това притежаването на имот също води до налози, които след определена стойност се облагат с френския данък върху богатството. (За разлика от данъците върху богатството по принцип, във Франция т.нар. данък върху богатството се плаща само след имуществените активи, но френските граждани трябва да плащат за собствеността си в целия свят).

Данъкът върху богатството също е прогресивен и варира от 0% до 1,5% в зависимост от общия размер на нетното облагаемо богатство.

Французите традиционно предпочитат инвестициите в недвижими имоти, а ако те се отдават под наем, общият данък върху доходите вече е значителен.

Ако споменатият доход е достатъчно висок, той се облага не само с най-високото ниво на данъка върху доходите, което в момента е 45%, с извънредна вноска, която може да достигне до 4%, но и със социална вноска от 17,2%. Понастоящем общата сума възлиза на 66,2%.

Опитът за по-нататъшно повишаване на сегашните данъци върху доходите на най-богатите може да напомни на мнозина за усилията на Франсоа Оланд през 2012 г., когато френският конституционен надзорник, Конституционният съвет, забрани повишаване на данъка върху доходите на най-богатите във Франция със 75%, припомня Euronews.

Ще прогони ли богатите повишаването на данъците

Богатите вече очакваха някои от тези промени през юни, когато във Франция се проведоха предсрочни избори и левицата, известна с идеите си за облагане, победи след втория тур.

Появиха се съобщения как богатите във Франция обмислят да напуснат страната, но преди публикуването на проектобюджета и точните цифри експерти заявиха пред Euronews, че не виждат силно движение.

„Имах някои клиенти, които изразиха загриженост: „Добре, може би ще напусна“, коментира Пауло Лори, адвокат по въпросите на богатството и данъците от RSM Франция, като добави, че „това е само изразяване на загриженост, всъщност нищо не е направено“.

Според световната консултантска компания Knight Frank инвестициите във френски недвижими имоти например не са се променили много след изборите.

„Въпреки предложените данъчни промени продължаваме да наблюдаваме силно търсене на първокласни и ултраскъпи имоти в цяла Франция. Забележително е, че след изборите бяха регистрирани сделки на стойност над 20 000 000 евро, което показва продължаващото доверие в пазара.“, заяви Джак Харис, партньор в компанията.

За тези, които избират инвестиции в недвижими имоти на други места в близост до Франция, „Швейцария и Монако остават популярен избор, но наблюдаваме и нарастващ интерес към Италия, която предлага атрактивен начин на живот и данъчна политика“, допълва Харис.

За тези, които смятат да се откажат от активите си и от живота във втората по големина икономика в Европа, възможностите са ограничени: „защото проблемът е, че когато напуснете Франция, трябва да платите данък за това“, казва Лори.

Данъкът при напускане включва данък върху доходите и социалноосигурителни вноски върху нереализираните капиталови печалби, като бизнесът на собственика, ако бъде продаден, попада в тази категория, но недвижимите имоти или застраховките например не подлежат на данък.

Понастоящем се прилага единна ставка от 30% върху капиталовите печалби, дивидентите и лихвите. Ако дадено физическо лице иска да напусне Франция и притежава такива на стойност над 800 000 евро, трябва да декларира капиталовата печалба.

Казано по-просто, това е разликата в цената на даден актив, например акция на дружество, между деня на закупуването и деня на напускането на страната.

„Така например, вие сте ги купили за 500 000 евро. Сега те струват един милион. Трябва да декларирате капиталова печалба от 500 000“, обяснява Лори и добавя, че тя не се облага директно, „но би могла да се обложи, ако решите да продадете посочените активи през следващите две или пет години, в зависимост от общата им стойност след датата на напускане.“

Често, в зависимост от случая и държавата, в която хората декларират, че искат да се преместят, е необходимо да учредят определен вид обезпечение, което може да бъде паричен депозит в случай, че продават през следващите години.

„За данъка при напускане правилата се променят в зависимост в коя държава ще се преместите. Местите се в Швейцария – трябва да дадете много гаранции. Местите се в Испания. Не е необходимо да давате никакви, всеки път е индивидуално“, допълва Лори.

Какво реално остава за богатите

Те може да преместят някои активи в чужбина. Но това не е достъпно за всички, защото ако сте френски гражданин, данъкът върху активите в световен мащаб така или иначе е висок, обясняват експерти.

Въпреки че има съобщения за консултанти по богатство, затрупани с молби за помощ при напускане на страната, има съмнения, че много от най-богатите наистина ще се преместят.

„Французите обичат Франция. Те искат да останат тук“, казва Лори, който е убеден, че повишаването на данъците няма да прогони богаташите.

Това настроение се отразява и на други места, например френският милиардер Ксавие Нил заяви пред RTL: „Аз ще бъда последният, който ще напусне“, като добави, че остава „дори и да има 90% данък“ върху доходите му.“