През 2028 г. сградата Six Senses Residences близо до пристанището в Дубай ще стане най-всоката жилищна в света. Тя ще се извисява на 122 етажа и ,както може би се подразбира, ще е пълна с лукс – от фитнес до спа и уленес центрове. Живеещите там ще могат да помпат мускули, да ходят на йога или да плуват в басейн високо в облаците.

Това ще е сграда на богатите. И тя ще предлага нещо повече от просто жилище, макар и пълно с удобства. Ако се вярва на рекламите за бъдещите „небесни имения“, техните собственици ще са в среда, която обръща голямо внимание на здравето и дълголетието. Един от етажите ще отделен за специални процедури, например лечение с „кристален звук“, за което се смята, че намалява стреса. Или пък процедури в барокамера, които са доказали своята ефективност в борбата със стареенето.

„Идеята е, че вие не просто купувате жилище, вие купуватe начин на живот“, казва пред CNN Кевин Кавако, директор на маркетинга в Select Group, които строят сградата.

Според него това е възможност да се концентрираш „върху истинското богатство“. Или иначе казано – да удължиш времето си на този свят.

Това е възвишена, но и доста съмнителна концепция, която обаче от векове занимава човешкия разум – как да живееш по-дълго. Темата е все по-популярна сред клиентите на скъпите фитнес клубове и курорти, както и сред собствениците на луксозни жилища. Тази мода съвпада и с нови изследвания и фиксацията върху идеята, че технологиите могат да решат и този проблем. Но истината е, че такива обещания са подкрепени от много малко научни данни.

Тоа не пречи на богатите и известните да харчат много в името на тази мечта. Харли Пастернак е популярен като треньор на звездите. Правил е програми за хора като Ким Кардашиян, Лейди Гага и Хали Бери. Самият той забелязва промяна през последните няколко години. По думите му все по-често сред клиентите се срещат основатели и служители от високи нива в технологичния сектор.

„Те се интересуват от остаряването по начин, който не виждах до преди пет години. Търсят всякакви биохакерски трикове като излагане на топлина или на студ, добавки, информация, храна, дори и лекарства“, казва Пастернак.

И всичко това само, за да се „спечели още малко време“.

Принципно учените са съгласни, че здравословното хранене, намаляването на стреса, спортът, пълноценните социални връзки, избягването на алкохола и цигарите могат да удължат живота. А богатите вече са „една обиколка“ пред останалите. Изследванията посочват, че хората с високи доходи обикновено живеят с около 10 години от тези с по-ниски.

В разгадаването на тайната на дълголетието се хвърлят все повече усилия. Някои твърдят, че лекарства като Ozempic и Rapamycin забавят стареенето. Други изследват т.нар. „сини зони“, т.е. частите в света, където хората живеят най-дълго. Трети възприемат собствен подход – като милионера Браян Джонсън, който експериментира върху себе си с всевъзможни терапии, режими и изследвания и твърди, че постига успехи. Той смята например, че макар да е на 47 години, кожата му е като на 18-годишен. И въпреки че това, което той прави, все още се счита за крайност, следенето на храненето и съня е станало масово благодарение на всякакви устройства.

Тук се намесват луксозни фитнес клубове и курорти, фокусирани върху дълголетието, които искат да дадат нещо повече на клиентите си. Така се появяват биомаркерите и генетичните тестове срещу съответната сума. Ето само два примерa –Clinique La Prairie в Швейцария и курортът Lanserhof в Австрия вече са утвърдени места, в които богатите и известните могат да се отдадат на покой и процедури в алпийска обстановка. Щатската верига луксозни фитнеси Еquinox предлага биомаркери, обучение за тренировки и хранене. На година това струва 40 хил. долара., т.е. два пъти повече от минималната работна заплата на национално ниво в САЩ.

Continuum Club, луксозен уелнес в Ню Йорк използва подобен подход с помощта на AI. Месечната такса е 10 хил. долара, а броят на членовете е ограничен до 250. На клиентите се предлага биометричен скрининг, „анализ на състава на тялото“, изследване на съня и други, данните от които се анализират от изкуствен интелект. Дали всичко това е ефективно все още не е ясно, както признава и изпълнителният директор на клуба Том Уингърт.

„Предстои да разберем. Не може да говорите за дълголетие без твърденията ви да са подкрепени от доказателства, без анализ и без да видите какво ще сме постигнали след 30 или 40 години“, казва той, допълвайки, че и данните, и научният подход вече са налице.

„Ние се стремим да постигнем онова, което считаме за добре изживян живот. Естествено, вероятността за дълголетие зависи от това какви грижи полагате за себе си преждевременно“, посочва Уингърт, обяснявайки, че за тях прецизността е много важна, въпреки че живеем във време, в което из социалните мрежи се разпространяват всякакви несполучливи рецепти за дълъг живот.

„Хората виждат в Instagram, че някой прави нещо и веднага решават, че също трябва да го направят. Но то може да няма нищо общо с онова, от което се нуждаят“, допълва Уингърт.

Търсенето на дълголетие не е задължително свързано с модерни технологии. Този подход са възприели от луксозния спа/уелнес комплекс Mii Amo в Аризона. След ремонт и разширение за около 40 млн. долара те предлагат на клиентите си уединение и „връщане към природата“. А гостите могат да избират програми според собствените си нужди, в които са включени процедури за хранене, движение и др.

Всеки гост иска нещо различно, обяснява изпълнителният директор Крисчън Дейвис. Затова се осигурява личен гид и може да се избира разходка в планината, наблюдение на звездното небе над близкия каньон, йога, пилатес, уроци по хранене и даже „баланс на чакрите“. Дейвис смята, че засиленият интерес към дълголетието е свързан с пандемията.

„Мисля, че Ковид промени нагласата на много хора относно важните неща в живота“, обяснява той.

Далеч от Аризона, някъде в планините Юта, известни със своите ски курорти, се ремонтира комплекс, който ще се превърне в частен курорт за 600 семейства. Известен и сега като привлекателна дестинация Powder Mountain ще претърпи трансформация през следващите две години след като бе купен от нов собственик – Рийд Хейстингс, бивш изпълнителен директор на Netflix.

Неговите планове са да превърне огромния имот в музей на изкуството на открито с възможност за каране на ски.

Комплексът трябва да бъде открит през 2026 г. и се очаква да бъдат изложени творби на световноизвестни художници. Идеята е посещението да е безплатно през лятото, а за зимния сезон да се купуват билети или сезонни карти.

Но курортът ще има и „постоянни жители“, които могат да си купят имоти на цена от 2.5 до 5 млн. долара. Те ще имат достъп до частни лифтове и писти.

„В наши дни твърде много мислим за лукса. При нас не става дума за богатство като онова в Аспън например. Тук говорим за добре прекарано време“, казва Алекс Джанг, творчески директор на комплекса.

Сред бъдещите планински жилища ще има ресторанти и спа удобства. Комплексът ще предлага различни процедури и спорт, фокусирани върху дълголетието и здравословния начин на живот.

„Можете да карате ски по-дълго, да се разхождате повече, да се развивате. Смятаме да изживеем живота си тук по най-добрия начин, заобиколени от семействата си“, обяснва Джанг.

И докато богатите продължават да търсят методи за удължаване на живота, а архитекти, дизайнери и предприемачи се опитват да им го предложат, треньорът Пастернак напомня, че доказаните методи за дълголетие са достъпни и за обикновените хора.

„Не трябва да сте богати, за да правите по 10 хил. крачки на ден, да тренирате по няколко пъти в седмицата, да се храните здравословно и да спите повече. Нито една скъпа процедура не се доближава по ефективност до това“, казва той.

Но това не означава, че и неговите клиенти не искат нещо по-луксозно. Той самият е инсталирал камери за криотерапия в няколко жилища, чиито собственици могат да се похвалят, че забавят стареенето си. Срещу 100 хил. долара, естествено.