Рязкото увеличаване на продължителността на живота, наблюдавано през последните два века, се забавя, посочва ново проучване .

Изследователите установяват, че в страните с най-дълго живеещо население нарастването на продължителността на живота е в застой. Напредъкът в медицинските технологии и генетичните изследвания, както и по-големият брой хора, които достигат до 100-годишна възраст, не водят до значително увеличаване на продължителността на живота като цяло.

„Трябва да признаем, че има граница и може би да преразгледаме предположенията за това кога хората трябва да се пенсионират и колко пари ще им трябват, за да изживеят живота си“, казва пред Еuronews С. Джей Олшански, изследовател от Университета на Илинойс-Чикаго, който е водещ автор на проучването, публикувано в понеделник в списание Nature Aging.

Очакваната продължителност на живота е оценка на средния брой години, които едно бебе, може да очаква да живее, ако се приеме, че смъртността не е повлияна от странични събития.

Това е един от най-важните здравни показатели в света, но също така е и несъвършен: резултатът е моментна оценка, която не може да отчете смъртоносни пандемии, развитие на лекарствата или други непредвидени събития, които могат да убият или спасят милиони хора.

В новото изследване Олшански и партньорите му проследяват оценките за очакваната продължителност на живота за периода 1990-2019 г., взети от база данни, управлявана от Института за демографски изследвания „Макс Планк“ в Германия.

Изследователите се фокусират върху осемте държави, в които хората живеят най-дълго - Австралия, Франция, Италия, Япония, Южна Корея, Испания, Швеция и Швейцария, както и върху Хонконг и Съединените щати, които дори не се нареждат в топ 40.

Кой живее най-дълго?

Жените продължават да живеят по-дълго от мъжете, а продължителността на живота все още се подобрява, но със забавящ се темп, установяват изследователите. През 1990 г. средният размер на подобрението е бил около 2,5 години на десетилетие, но през 2010 г. той е намалял до 1,5 години.

При едно от изчисленията изследователите разглеждат какво би се случило в тези страни, ако всички смъртни случаи преди 50-годишна възраст бъдат премахнати. В най-добрия случай увеличението все още е само 1,5 години, посочва Олшански.

Айлин Криминс, експерт по геронтология от Университета на Южна Калифорния, казва, че е съгласна с резултатите от проучването, като добавя, че според нея „най-важният въпрос е мрачната и влошаваща се относителна позиция на Съединените щати“.

Изследването показва, че има граница на продължителността на живота на повечето хора и ние почти сме я достигнали, казва Олшански.

„Ние изстискваме все по-малко от тези технологии за удължаване на живота. И причината е, че стареенето ни пречи.“

През 2019 г. малко повече от два процента от американците ще доживеят до 100 години в сравнение с около пет процента в Япония и девет процента в Хонконг, казва Олшански.

Вероятно редиците на столетниците ще се увеличават през следващите десетилетия, казват експертите, но това се дължи на нарастването на населението.

Процентът на хората, навършващи 100 години, ще остане ограничен, като вероятно в повечето страни по-малко от 15% от жените и 5% от мъжете ще изкарат толкова дълго, отбелязва Олшански.