Израел нанесе удари по оръжейни съоръжения на „Хизбула“ в южната част на Бейрут, след като ливанската въоръжена групировка изстреля ракети към северните му части. Говорител на Тел Авив заяви, че по ваканционния дом на министър-председателя Бенямин Нетаняху е бил изстрелян дрон, който е достигнал целта си.

По това време министър-председателят не е бил там. Той обаче определи това като опит за убийство от страна на „иранската марионетка „Хизбула“ и нарече атаката „сериозна грешка“, тъй като Израел се готви да отвърне на иранския ракетен обстрел по-рано този месец.

Ударите бяха нанесени в момент, когато медици и медии на „Хамас“ в Газа заявиха, че израелските бомбардировки са убили повече от 100 души в крайбрежния анклав и обсадата около три болници се е затегнала.

Обещанията на Израел и враговете му „Хамас“ и „Хизбула“ да продължат военните действия охладиха надеждите, че смъртта на лидера на палестинската групировка Яхия Синуар в сряда може да доведе до примирия в Газа и Ливан и да предотврати по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

Длъжностни лица, дипломати и други източници твърдят пред Reuters, че с наближаването на изборите в САЩ Израел се стреми да използва засилени военни операции, за да се опита да защити границите си и да си гарантира, че противниците му няма да могат да се прегрупират.

В събота израелски самолети пуснаха листовки над южната част на Газа със снимка на Синуар и послание: „Хамас“ вече няма да управлява Газа“. По-късно същия ден при израелски удари по многоетажна сграда в северния град Бейт Лахия в Газа загинаха най-малко 73 души, а десетки бяха ранени, според местни източници.

Едновременно с това израелските военни нанесоха тежки удари в покрайнините на Бейрут. Те са били насочени срещу „няколко склада за оръжия и команден център на разузнавателния щаб на „Хизбула“.

Израел е издал заповеди за евакуация на четири отделни квартала в предградията, като е призовал жителите да се отдалечат на 500 метра, но е нанесъл удари и в други райони, съобщават свидетели пред информационната агенция. Десетки хиляди хора са избягали от южните предградия - някога гъсто населена зона, в която са се намирали и офиси и подземни съоръжения на „Хизбула“- откакто Израел започна редовни удари там преди около три седмици.

Изтичане на разузнавателна информация за плановете на Израел да атакува Иран

Междувременно CNN съобщи, че САЩ разследват изтичане на строго секретна американска разузнавателна информация за плановете на Израел за ответни мерки срещу Иран.

Изтичането на тази информация е „дълбоко обезпокоително“, коментира американски служител пред медията.

Документите, датирани от 15 и 16 октомври, са започнали да се разпространяват онлайн в петък, след като са били публикувани в Telegram от акаунт, наречен Middle East Spectator. Те са обозначени като строго секретни и имат обозначения, които показват, че са предназначени да бъдат видени само от САЩ и техните съюзници от т.нар. „Пет очи“ - Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

Документите описват подготовката, която Израел изглежда извършва за удар срещу Иран. В един от тях, в който се посочва, че е съставен от Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ, се казва, че плановете включват преместване на боеприпаси от страна на Израел.

В друг, предоставен на Агенцията за национална сигурност, се говори за учения на израелските военновъздушни сили, включващи ракети „въздух-земя“.

Един от документите също така предполага нещо, което Израел винаги е отказвал да потвърди публично: че страната разполага с ядрени оръжия. В документа се казва, че Вашингтон не е видял никакви индикации, че Тел Авив планира да използва подобни срещу Техеран.

Официален представител на САЩ коментира, че разследването проучва кой е имал достъп до предполагаемия документ на Пентагона.

Изтичането на информация се случва в изключително чувствителен момент в американско-израелските отношения и със сигурност ще разгневи израелците, които се готвят да нанесат удар по Иран в отговор на ракетния обстрел от 1 октомври..

„Ако е вярно, че са изтекли израелски тактически планове за отговор на иранската атака на 1 октомври, това е сериозно нарушение“, казва Мик Мълрой, бивш помощник на министъра на отбраната на САЩ за Близкия изток и пенсиониран офицер от ЦРУ.

Според него „бъдещата координация между САЩ и Израел също може да бъде поставена под въпрос.

„Доверието е ключов компонент в отношенията и в зависимост от начина, по който това е изтекло, то може да бъде подкопано“, акцентира той.

Не е ясно как документите са станали публично достояние, нито дали са били откраднати умишлено.

САЩ вече са в повишена готовност за ирански хакерски кампании - през август американските разузнавателни служби заявиха, че иранска хакерска група е успяла да достъпи документи, принадлежащи на кампанията на Доналд Тръмп.

Друго голямо изтичане на американска разузнавателна информация миналата година обтегна отношенията на САЩ със съюзници и партньори, включително Южна Корея и Украйна, след като 21-годишен военнослужещ публикува строго класифицирана информация в социалната медийна платформа Discord.