Британски технологични ръководители и инвеститори предупреждават, че предприемачите може да бъдат принудени да напуснат Обединеното кралство, ако правителството осъществи противоречивите си планове за повишаване на данъка върху капиталовите печалби при продажба на акции.

Според последните съобщения в медиите министърът на финансите на страната Рейчъл Рийвс планира да повиши данъка върху капиталовите печалби, който се прилага към постъпленията на инвеститорите от продажбата на активи. Според The Guardian данъкът може да скочи до 39%.

Миналата седмица министър-председателят на Обединеното кралство Киър Стармър заяви пред Bloomberg, че подобни спекулации са „несъстоятелни“.

Очаква се Рийвс да обяви мащабни фискални промени по време на представянето на бюджета на 30 октомври, тъй като се стреми да запълни многомилиардния недостиг на средства в публичните финанси. Правителството също така планира да увеличи данъка върху капиталовите печалби от акции и други активи с „няколко процентни пункта“, съобщи Times. Това означава, че тези, които продават своите дялове при придобиване, първично публично предлагане или вторична продажба на акции, ще бъдат облагани с данък върху всяка печалба.

Рийвс също така планира да намали т.нар. облекчение за продажба на бизнес активи (Business Asset Disposition Relief - BADR), което позволява на предприемачите да плащат намален 10% данък върху печалбите от продажбата на компаниите си.

Затова и няколко предприемачи и инвеститори предупреждават, че в резултат на подобни данъчни промени Обединеното кралство може да се сблъска с отлив на технологични предприемачи.

В отворено писмо до Рийвс по-рано този месец повече от 500 предприемачи призоваха финансовия министър да се противопостави на призивите за повишаване на данъка върху капиталовите печалби или за ограничаване на схемата за облекчения при продажба на бизнес активи.

„По-високият данък върху добавената стойност или каквито и да било ограничения на BADR биха направили това облекчение по-малко конкурентно в момент, когато останалата част от света прави своите облекчения по-конкурентни“, се казва в писмото, публикувано от The Entrepreneurs Network на 13 октомври. „Това би означавало, че Обединеното кралство ще има втората най-висока ставка за върху капиталовите печалби в Европа и ще застраши успеха на стартиращата екосистема на страната ни, като отслаби значително стимула, който имат физическите лица да създават бизнес.“

Списъкът на подписалите се включва личности като Джайлс Андрюс, съосновател на цифровата банка Zopa, Риши Косла, главен изпълнителен директор на финансовата платформа OakNorth, и Виктор Рипарбели, шеф на компанията за изкуствен интелект Synthesia. Те изказват мнение, че плановете ще затруднят предприемачите да изграждат бизнес в Обединеното кралство - и дори ще ги принудят да напуснат страната.

„Като обезкуражава предприемачите да стартират и развиват бизнеса си, Министерството на финансите би могло да доведе до намаляване на данъчните приходи като цяло“, се казва още в писмото.

„Забелязах, че в британската технологична екосистема нараства чувството на стрес във връзка с подобни предложения. Ако бъде осъществен, подобен ход ще изпрати дълбоко негативен сигнал“, казва Адам Френч, партньор в инвестиционната компания Antler, пред CNBC. „Съществува реален риск от упадък на британските технологии заради нарастващата конкуренция от страна на Париж и Берлин за таланти и изтичането на мозъци към САЩ“.

Хари Стебингс, рисков капиталист, известен с популярния технологичен подкаст „The Twenty Minute VC“, посочва пред The Guardian миналата седмица, че предприемачите ще напуснат Обединеното кралство, ако правителството повиши данъка върху капиталовите печалби. Той определя плановете за данъка върху капиталовите печалби като „най-големия“ проблем за предприемачите.

„Знам, че все по-малко предприемачи ще останат тук. Те ще напуснат масово“, категоричен е той.

Не всички обаче са съгласни, че данъкът върху капиталовите печалби не трябва да се увеличава, за да се подобрят публичните финанси. В доклад на лявоцентристкия Институт за изследване на публичната политика, публикуван миналата седмица, група собственици на бизнеси заявяват, че биха приветствали увеличаване на данъка върху капиталовите печалби, за да съответства на по-високата ставка на данъка върху доходите.

Техният анализ установява, че данъкът върху капиталовите печалби не е основният фактор за вземане на инвестиционни решения, като предприемачите се фокусират повече върху въпроси като достъпа до финансиране, пазарните възможности и по-широките икономически условия.