Мощният телескоп Euclid е заснел милиони звезди и галактики в нова ослепителна мозайка, която представлява само първото парче от огромен пъзел, който обсерваторията е създадена да реши.

Мисията на Европейската космическа агенция, която стартира през юли 2023 г., ще създаде най-голямата и най-точна 3D карта на космоса досега, за да помогне да се отговори на трайните въпроси за „тъмната страна“ на Вселената.

Учените сглобиха първата част от картата, която включва 208 гигапиксела от 260 наблюдения, направени между 25 март и 8 април 2024. Но тя представлява малка част от широкообхватното изследване, което Euclid ще направи на небето в бъдеще, измервайки формата, разстоянието и движението на милиарди галактики.

Мозайката, която включва около 100 милиона звезди и галактики, беше показана за първи път на 15 октомври по време на International Astronautical Congress в Милано, Италия.

„Това зашеметяващо изображение е първата част от картата, която след шест години ще разкрие повече от една трета от небето. Тя е само 1%, но въпреки това е пълна с разнообразни източници, които ще помогнат на учените да открият нови начини за описване на Вселената“, казва Валерия Петорино, учен по проекта Euclid в ЕКА, цитирана от CNN.

Една от основните цели на Euclid е да наблюдава тъмната материя и тъмната енергия. Въпреки че тъмната материя реално никога не е била откривана, се смята, че тя съставлява 85% от общата материя във Вселената. В същото време тъмната енергия е мистериозна сила, за която се смята, че играе роля в ускореното разширяване на Вселената.

Астрономите се надяват, че наблюденията на милиони галактики с помощта на обсерваторията ще разкрият скритите сили, които осигуряват структурата на Вселената и задвижват мистериозния темп на ускоряване.

Нова гледна точка към космоса

Широката перспектива на Euclid може да запише данни от част от небето, която е 100 пъти по-голяма от това, което може да улови камерата на космическия телескоп на НАСА James Webb. Чувствителните камери на телескопа могат да заснемат и сложни детайли на много небесни обекти едновременно.

Например в сегашната мозайка може да се види деликатната структура на спирална галактика в клъстера Abell 3381, разположен на 470 милиона светлинни години, както и светлосините облаци между звездите в нашата галактика Млечен път.

Първите снимки на Euclid бяха публикувани през ноември 2023 г., но телескопът започна редовно да наблюдава небето през февруари. Досега обсерваторията е завършила 12% от изследването си.

„Вече видяхме красиви изображения с висока разделителна способност на отделни обекти и групи от обекти от Euclid. Това ново изображение най-накрая ни дава представа за огромната площ на небето, която ще покрие обсерваторията и която ще ни позволи да направим подробни измервания на милиарди галактики“, казва в изявление Джейсън Роудс, космолог в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, Калифорния. Той е научен ръководител на Euclid в САЩ и главен изследовател на научния екип на НАСА за тъмната енергия.

В търсене на доказателства за невидимото

През 20-те години на миналия век астрономите Жорж Леметр и Едуин Хъбъл откриват, че Вселената се разширява от своето раждане преди 13,8 млрд. години. Но изследванията, започнали през 90-те години на ХХ век, показват, че нещо е предизвикало ускоряване на разширяването ѝ преди около 6 млрд. години. Причината остава загадка.

Разкриването на истинската същност на тъмната енергия и тъмната материя може да помогне на астрономите да разберат от какво е изградена Вселената, как се е променяло нейното разширяване с течение на времето и дали разбирането на гравитацията е нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Смята се, че тъмната материя и тъмната енергия играят роля и в разпределението и движението на космически обекти като галактики и звезди.

Euclid е проектиран да наблюдава милиарди галактики, които се простират на 10 милиарда светлинни години, за да разкрие как материята може да е била разтегната и разкъсана от тъмната енергия с течение на времето. Тези наблюдения ефективно ще позволят на телескопа да види как се е развила Вселената през последните 10 милиарда години.

По време на своите наблюдения обсерваторията ще каталогизира 1,5 милиарда галактики и звездите в тях, събирайки съкровищница от данни за астрономите, която включва масата на всяка галактика и броя звезди, създадени годишно.

„Това, което наистина ме поразява в тези нови изображения, е огромният диапазон във физическия мащаб“, казва и Майк Зайферт, учен по проекта. „Изображенията улавят детайли от клъстери от звезди близо до отделни галактики до някои от най-големите структури във Вселената. Започваме да виждаме първите намеци за това как ще изглеждат пълните данни на Euclid, когато стигнат до завършването на основното проучване“.