Някои офиси предлагат безплатно кафе, плодове и дори обяд. Наред с това имат джаги, пинг-понг, Lego кътове, пространства за отмора и фитнес зали. Но само един офис в света предлага напълно функциониращо увеселително влакче.

Този офис е в Стокхолм, Швеция, дом на наскоро ребрандираното творческо студио The Great Exhibition. През последните 15 години агенцията (преди известна като PJADAD) работи върху създаването на зашеметяващи бранд изживявания – като детска площадка за IKEA, направена от текстил.

На 25 октомври студиото отвари под новото си име, включвайки и реализацията на една десетилетна мечта на основателите: изграждане на собствено увеселително влакче на закрито.

The Great Exhibition

Наречено The Frontal Lobe, влакчето се движи през пространството на студиото, като показва колко е важно да се забавляваш на работното си място.

Основателите Петер Кукацка и Пер Кромуел Ериксон казват пред Fast Company, че целта им е да предложат на хората си пространство, което да ги накара да работят заедно в реалния живот. Да изпълнят офиса с вълнение, вдъхновение и изобретателност, да предоставят пътуване отвъд предсказуемите ритми на технологията към нещо, за което само един истински човек може да се сети. Влакчето въплъщава способността на хората да дръзнат да постигнат невъзможното, споделят още основателите.

Въпреки многобройните пречки по пътя – инженерни предизвикателства, рискове за безопасността, малък бюджет – упоритостта превръща тази мечта в реалност. Проектът привлича Никлас Карлсон, инженер на мостове, който помага в проектирането и безопасността на The Frontal Lobe. Допълнителна подкрепа идва и от базирана в Шанхай компания, квалифицирана в 3D огъване на тръби, което е от решаващо значение за изработването на елегантната, криволичеща писта на влакчето.

The Great Exhibition

Над 200 итерации на дизайна, както и 150 000 долара по-късно, голямата играчка е готова за пускане. 60-метровите стоманени релси, покрити с червен лак, преминават покрай отдела за социални мрежи, кухнята и завършват близо до гримьорната и входа на студиото. С умисъл за безопасността в офиса, силен звънец звучи всеки път, когато някой се вози на влакчето. Въпреки че пространството е ограничено – което означава, че служителите прескачат или минават под части от пистата – членовете на екипа казват, че си заслужава заради радостта, която влакчето носи в работния ден.

The Great Exhibition

Тук обаче не става въпрос само за забавление. Според основателите на студиото The Frontal Lobe е творческа "съпротива" срещу нарастващото влияние на AI в индустрията. Съдържанието, генерирано и управлявано от изкуствен интелект, може да е ефективно, но те смятат, че му липсва душата, която определя истинската творческа работа. В крайна сметка то ще наводни света с предсказуеми и бездушни идеи, което тласка творческите умове да правят иновации по по-автентични начини, добавят основателите. Увеселителното влакче в офиса е нещо, за което AI не би и мечтал. То е празник на една от най-ценните човешки способности - въображението.