Рекордното рали на американския фондов пазар може да се сблъска с най-страшния си етап от 2024 г. през настоящата седмица, като в списъка са включени редица рискове.

Много ще зависи от отчетите за приходите на големите технологични компании, волатилността на дълговите пазари, месечните данни за работните места в САЩ за октомври в петък и началото на оспорваните президентски избори.

Предизборните тревоги са ясно изразени на пазара на държавни ценни книжа и на златото, особено при данните от социологическите проучвания, които сочат за много напрегната надпревара.

Индексът S&P 500 в петък завърши с понижение, въпреки големия си тласък от около 22% седмична печалба на Tesla, след като компанията развълнува Уолстрийт с приходите си за третото тримесечие и оптимистична прогноза.

Сега фокусът се насочва към отчета на Alphabet във вторник, следван от Microsoft и Meta Platforms в сряда и от Apple и Amazon в четвъртък. Производителят на чипове за изкуствен интелект Nvidia ще отчете резултатите си на 20 ноември.

Технологичните акции с огромна пазарна капитализация изглежда отново са на мода, въпреки че по-рано тази година ралито се разшири и включи компании със средна и дори малка капитализация, които биха могли да се възползват от преориентирането на Федералния резерв към намаляване на лихвените проценти.

Водещият индекс на акциите с малка пазарна капитализация Russell 2000 спадна с 3% през седмицата до петък, докато секторът на информационните технологии в S&P 500 нарасна с 0,2%.

На този фон резултатите за третото тримесечие на Apple и Amazon тази година съвпадат и с Хелоуин, който може да бъде сред най-волатилните дни в годината, тъй като попада в типичния период на ребалансиране на портфейлите в края на месеца.

Макроикономика

Банкерите на Фед все още се надяват, че пазарът на труда ще успее да премине по тънката линия без да се охлади твърде много, нито пък раздвижи по начин, който да събуди отново опасенията за инфлацията.

Месечният доклад за работните места за октомври в петък ще върне този дебат на фокус, въпреки че анализаторите от Уолстрийт предупреждават, че данните могат да бъдат изкривени от стачкуващите работници в Boeing.

Изненадващо силните данни за заетостта през септември помогнаха да се успокоят по-ранните опасения за потенциална рецесия. Но все още има опасения, че по-високите заплати могат да доведат до повишаване на инфлацията и да попречат на плановете на Фед да намали лихвите по значим начин, пише MarketWatch.

Предизборна тревога

Докато икономиката на САЩ е светъл лъч през 2024 г., не всички домакинства са излезли от кризата на COVID със същата степен на финансова устойчивост.

Рязката разпродажба на американския държавен дълг от септември насам може да се отдаде на устойчивата икономика, която принуди пазара на облигации да елиминира по-рано очакваното намаляване на лихвите от Фед. Друг нарастващ фактор е загрижеността за предстоящите избори.

Доходността на 10-годишните американски държавни ценни книжа завърши на ниво от 4,23% в петък, дни след като отбеляза най-големия си 26-дневен ръст от октомври миналата година, по данни на Dow Jones Market Data. По-високата доходност оскъпява заемите за потребителите, бизнеса и правителството.

На този фронт Уолстрийт вижда малка надежда, че вицепрезидентът Камала Харис или бившият президент Доналд Тръмп ще се справят с големия държавен дефицит на САЩ. Редица инвеститори-милиардери, сред които Пол Тюдор Джоунс, наскоро изразиха тревога относно задлъжнялостта на Щатите и потенциалното въздействие на вносните мита и намаляването на данъците, ако Тръмп си възвърне Белия дом.

“Засега предизборната тревога се ограничава до американския дълг и пазара на злато”, казва пред MarketWatch анализаторът Дек Мъларки от SLC Management. Макар да не е златен бик, той смята, че засилените покупки от световните централни банки, които помогнаха на цените да достигнат рекордни стойности през октомври, заслужават внимание.

Кампанията на Тръмп включва заплахи за вносни мита, но и за наказване на страните, които изоставят долара. „Златото е добре уважавана алтернатива или хеджиране срещу подобни и опасни рискове“, посочва Мъларки, добавяйки, че благородният метал може да види още един крак нагоре в стойността, ако резултатите след изборите донесат повече напрежение.

Трите основни американски борсови индекса затвориха предимно с понижения в петък, като само Nasdaq Composite приключи на зелено и удължи победната си серия до седма поредна седмица.

Индустриалният индекс Dow Jones спадна с 2,7% през седмицата, докато Nasdaq спечели 0,2%, а S&P 500 загуби 1%. И трите индекса бяха на по-малко от 3% от последните си рекордни нива на затваряне.