В тричасов разговор с Джо Роугън, който води една от най-големите подкаст поредици в света, кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп засяга широк спектър от културни и политически въпроси .

Записът продължава толкова дълго, че Тръмп е пристигнал с няколко часа закъснение на митинга си в Мичиган, съобщава NBC.

Интервюто с Роугън е продължение на кампанията на републиканеца, насочена към нетрадиционни медии в седмиците преди изборния ден. Подкастърът е поканил и вицепрезидента Камала Харис, но нейната кампания е отказала. The Joe Rogan Experience има над 17 милиона абонати в YouTube.

В разговора Тръмп казва, че войната в Украйна никога e нямало да се случи, ако той е бил президент, оплаква се, че модераторите не са проверили достатъчно фактите на вицепрезидента Камала Харис по време на дебата и описва демократите като по-опасни от чуждестранните врагове.

В един момент Роугън иска от Тръмп да даде примери за това как изборите през 2020 г. са били откраднати, както републиканецът отдавна твърди. Тръмп дава разтеглив отговор, в който засяга промените в изборното законодателство, които според него не са получили нужното одобрение.

„Трябваше да имат законодателно одобрение, за да спечелят наистина, но така и не го получиха“, казва той, визирайки промените, които улесниха гласуването в разгара на пандемията.

Тръмп, който се кандидатира за втория си мандат в Белия дом, коментира още, че това ще бъдат последните му избори, в случай на победа.

Републиканецът също така казва, че е научил много за извънземните.

„Няма причина да мислим, че на Марс и на всички тези планети няма живот“.

Подкастърът обаче бързо го поправя относно теорията за Марс:

„Там сме имали сонди и роувъри - не мисля, че има живот“, отговаря Роугън.

„Може би там има живот, който няма как да разпознаем“, отвръща Тръмп.

В един момент Роугън сякаш се опитва да накара Тръмп да похвали генерала на конфедерацията Робърт Е. Лий, за когото Тръмп е говорил с обич в миналото. Без да конкретизира особено, бившият президент казва, че генералите, с които разговаря, смятат, че Лий е бил „гений“.

В този момент водещият се включва с молба към Тръмп да уточни, че е имал предвид само „стратегически“, с което републиканецът се съгласява. Непосредствено след това Роугън предрича факта, че коментарът на Тръмп за Лий може да му донесе критики, тъй като генералът от гражданската война на САЩ е недолюбвана фигура заради расовите му убеждения и военната принадлежност.

„Доналд Тръмп желае победата на Юга“, шегува се Роугън, имитирайки как според него може да прозвучи медийната атака.

Силата на подкаста

The Joe Rogan Experience, който стартира през 2009 г., е една от най-популярните подкаст поредици в света, особено сред младите мъже.

В епизодите, които обикновено са с продължителност от няколко часа, участват широк кръг от гости от различни индустрии, включително развлекателна, спортна, технологична и политическа.

Роугън, стендъп комик и коментатор в The Ultimate Fighting Championship, е изградил солиден брой последователи като нестандартен политически експерт. Но популярността му е съпроводена с години на нарастващи критики. Водещият е критикуван за възгледите си относно пандемията, както и за коментари в някои от епизодите му, които са смятани за расистки.

Въпреки че не избягва политическите теми, Роугън не е подкрепил изрично някой от кандидатите през този изборен цикъл.

През август той заяви в подкаста си, че е фен на Робърт Ф. Кенеди-младши, но по-късно уточнява в X, че не подкрепя тогавашния независим кандидат. Впоследствие Кенеди-младши се отказа от надпреварата и подкрепи Тръмп.

Доналд Тръмп, който не се слави като скромен човек, изглежда признава важността на участието си в подкаста, като в един момент се нарича „ученик на Роугън“.

Психиатър на китовете и атаката на Харис

По отношение на околната среда Тръмп смята, че екологичните регулации са „най-големият инструмент за спиране на растежа“, и атакува дългогодишния си враг - вятърните мелници - заради вредното им въздействие върху природата. В този случай републиканецът изразява загриженост за ефектът им върху китовете.

„Искам да бъда психиатър на китовете“, коментира той. „Мелниците ги побъркват, те измират и въпреки това природозащитниците не говорят за това, нали?“

Той също така се обръща към Харис, наричайки я „неинтелигентна“ и представяйки я като по-голяма заплаха за нацията дори от чуждестранните врагове.

„Ако тя стане президент на Съединените щати, няма да мога да повярвам, че се е случило. Не мисля, че тази страна ще успее да се справи.“

Тръмп все по-често нарича Харис „глупава“, а по време на митинг в Лас Вегас в четвъртък вечерта заяви, че политиката ѝ ще „убие хиляди хора“.

Въпреки това в петък републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън от Луизиана и лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл от Кентъки публикуваха писмо, в което призоваха Харис да смекчи реториката.

Техният аргумент е, че Тръмп може да бъде подложен на трети опит за убийство в резултат на разгорещените разговори по време на кампанията.

„Определянето на политическия опонент като „фашист“ рискува да покани още един потенциален убиец, който да се опита да лиши избирателите от техния избор“ - се казва в писмото.

С наближаването на третия час от интервюто Тръмп отбелязва, че е разбрал, че трябва да отиде на планиран митинг в Мичиган, за който е закъснял заради дългото интервю с Рогуън.

„Трябва да отида да изнеса велика реч. И ако тази вечер закъснея, ще обвиня вас“, шегува се бившият президент.