Приходите за третото тримесечие надхвърлиха прогнозите и изстреляха нагоре акциите на Tesla, а главният изпълнителен директор Илон Мъск даде оптимистични насоки на инвестирорите.

Анализаторите на Уолстрийт също запазиха рейтингите „купува“ за акциите на компанията, въпреки че не всички бяха убедени в положителната тенденция.

Рано в четвъртък, след отчета за приходите, Bank of America потвърди своя рейтинг „купува“ и повиши целевата си цена от 255 на 265 долара.

До затварянето на пазара в петък акциите вече бяха надхвърлили тази по-висока оценка, като завършиха с ръст от 3,3% на 269,19 долара, след като се покачиха с 22% в предходната търговска сесия, отбелязва Fortune.

Данните за приходите през третото тримесечие бяха толкова силни, че Bank of America повиши прогнозите за печалба за цялата 2024 г., както и за 2025 и 2026 г.

Анализаторите също така подчертаха оптимистичните коментари по време на разговора за приходите, като например ръст на производството от 20-30% през 2025 г., (вероятно подкрепен от нов модел EV), перспективи за автономния Cybercab, подобрения в асистиращата функция Full Self Driving, по-ниски разходи за батерията 4680 и потенциал за ръст на продажбите на регулаторни кредити.

„Основният извод е, че Tesla се зарежда за следващата вълна на растеж“, пише Bank of America.

И така, сега ли е моментът да се купуват акции на Tesla?

Обобщавайки инвестиционната си теза, анализаторите на банката коментират, че компанията е новатор в областта на електромобилите и може да бъде успешна, тъй като търсенето се увеличава с течение на времето, а нейният статут на самофинансиране и достъпът до евтин капитал би трябвало да осигурят по-голям растеж.

„Tesla съживи перспективата за растеж както с коментари, така и с резултати, които работят като катализатор за акциите в краткосрочен план, като събитието Robotaxi, пускането на нови продукти до началото на 2025 г. и потенциалното лицензиране на FSD. Затова оценяваме акциите като „купува“.“

Анализаторите на Morgan Stanley, запазиха обозначението си „топ пик“ за акциите на Tesla и подкрепиха целевата си цена от 310 долара, като акцентираха върху прогнозата на компанията за 20-30% ръст на обема.

По подобен начин Wedbush потвърдиха оценка outperform за акциите на Tesla и ценовата цел от 300 долара, като анализаторът Дан Айвс също отбеляза прогнозата за растеж и по-широките маржове.

Анализаторите на JPMorgan обаче дадоха на акциите на Tesla оценка underweight и определиха ценова цел от 135 долара, което предполага спад от близо 50%.

Банката предупреди, че някои катализатори на силните приходи през третото тримесечие, като например регулаторните кредити, продавани на компании, които не отговарят на изискванията за емисии, са неустойчиви в дългосрочен план.