Правителството на Гърция е взело решение да отдели 25 млрд. евро за подкрепа на банковата система на страната след среща на представители на най-големите банки с ръководителя на Банката на Гърция Йоргос Провопулос и министъра на финансите Йоргос Папаконстантину, съобщава в. Нефтемборики.

Сумата, която ще получи всяка от банките, вече е разпределена, като четирите най-големи банки ще получат по 3-4 млрд. евро.

Гръцкото правителство предприе програма за строги икономии в замяна на кредита от 110 млрд. евро от ЕС и МВФ. Подкрепата за банките в условия, когато се съкращават доходите на работещите и пенсионерите, бе приета негативно от обществото и бе подложена на остра критика от страна на опозицията.

Правителството обаче възрази, че тази стъпка е необходима, доколкото нормалното функциониране на банковата система е жизненоважно за възстановяването на икономиката.

Гръцките банки бяха сериозно ударени от отлива на активи, спада на печалбата и влошаването на условията за кредитиране от началото на текущата година.

Рейтингите на много гръцки банки бяха понижени от началото на гръцката дългова криза и те станаха непривлекателни за инвеститорите.

Настоящият пакет помощи е втори за последните две години. Предходното правителство отдели през 2008 г. 28 млрд. евро за подкрепа на банковата ликвидност и придобиване на привилегировани акции в някои кредитни учреждения.