Имотите продължават да поевтиняват в последния месец

3136
Имотите продължават да поевтиняват в последния месец

Недвижимите имоти продължават с низходящото си движение и през последния един месец. За посочения период цените на едностайните жилища са се понижили с 2.1% до 681 евро за квадратен метър, въз основа на офертите на водещ сайт за недвижими имоти.

Значително по-малко е понижението при дву- и три-стайните жилища, съответно от 0.6 и 0.8% за месеца, до нива от 708 евро за квадратен метър.

Така налице са няколко интересни тенденции. От една страна едностайните жилища продължават да са относително най-евтини за квадратен метър, което е напълно противоположен тренд на тенденциите при бума на недвижими имоти.

Това е закономерност на слабото им търсене в условията на силно понижение на цените на имотите през последните години и търсенето на по-големи жилища.

От друга страна се наблюдава продължаващо изравняване в средните цени на дву- и три-стайните жилища, отново следствие на тенденцията на търсене на по-големи жилища в условията на пазар доминиран от купувачите.

Разнопосочно е било движението при нивата на наемите на трите типа имоти през последния месец.

Наемите на едно- и три-стайните жилища бележат спад от съответно 1.2 и 1.4% до 3.67 и 3.1 евро за квадратен метър, на фона на ръста на наемите на двустайните жилища от 1.5% до 3.25 евро за квадратен метър.

Най-високи нива на наемите от 7 евро за квадратен метър откриваме при едностайните в кв. Витоша, докато двустайните се обявяват с най-високи наеми в Кръстова Вада при нива от 5.38 евро. Най-скъпите тристайни под наем откриваме в Изток, с обявени офертни цени от 5.27 евро за квадратен метър.

По отношение на цените за продажби на едностайните вече има квартал, където те се предлагат при нива над 1000 евро, за разлика от тенденцията преди месец и това Яворов с обявени средни продажни цени от 1052 евро.

Само в четири софийски квартала офертните продажни цени на двустайните са над 1000 евро за квадратен метър и това са Изток, Изгрев, Иван Вазов и Оборище.

В цели шест квартала на столицата откриваме офертни цени на тристайните жилища при нива над 1000 евро – Център, Хладилника, Мотописта, Лозенец, Изток и Иван Вазов, като само последните два се препокриват с тези при двустайните с подобни цени.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

След около 5 или 10 години ще има и цели квартали с къщички на мястото на Кремиковци
# 0
14:06 | 6 June 2012
След около 5 или 10 години може и да не ти трябва къща а доживотна "гарсониера" с размери 2 Х 1.20 Х 1.50 метра
Я да видим сегинка
# 1
14:06 | 6 June 2012
Скоро очакваме доста проекти да се осъществят по различните градове и в столицата, пари да се налеят...вярно малко бавно, но ще стане. След около 5 или 10 години ще има и цели квартали с къщички на мястото на Кремиковци (предполагам), Манастирски ливади и други близки и далечни запустели към момента дестинации. Старите панелки никой няма да ги иска, и да видим тогава как ще ми предлагат панел или тухла над 20 години за над 700е/кв.м. като да си купя зглобяема къща ми излиза на около 400 е/кв.м. - мога да си я местя и да си променям (ако си искам и си платя за проект) Бъдещето идва, бъдете търпеливи и изчакайте.. Доста пенсионери ще си отидат (нищо лошо към тях) и домовете им ще залеят пазара, но качеството им .. мани-мани.. не са поддържани никак! Събирайте и дръжте си парите във влогове, чужди акции и фондове!!!
според същия сайт и наемите поскъпват слез 19.12.2011
# 2
14:06 | 6 June 2012
според същия сайт наемите бележат ръст-никакво поефтиняване няма и там
според един от сайтовете за имоти
# 3
14:06 | 6 June 2012
най-ниската цена в момента е 714.94 Евро/кв , но тук влизат и боклуците от Ботунец,Металург,Толстой,Левски,Обеля.....в нормалните квартали цените са над 1000 евра за кв.никакво поефтиняване няма
я се скрийте с тези лъжливи писаници
# 4
14:06 | 6 June 2012
изобщо не са поевтинели-дори има повишаване на цените .тук нищо не може да поефтинява без съгласие на монополистите
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg